Marhaba! Καλώς ορίσατε στην Αραβική HuffPost

Ενώ όλες οι άλλες εκδόσεις μας ανά τον κόσμο εστιάζουν σε μία χώρα, η Αραβική Huff Post θα καλύπτει ολόκληρο τον Αραβικό κόσμο -αποτελούμενο από 377 εκατομμύρια άτομα που ζουν σε 22 χώρες, με έκταση από τη Μαυριτανία στη Βορειοδυτική πλευρά της Αφρικής μέχρι το Ομάν, στο ανατολικό άκρο της Αραβικής χερσονήσου - και την αραβική διασπορά παντού, από τη Βραζιλία μέχρι την Ιαπωνία.

ΛΟΝΔΙΝΟ - Γεια σας από το Λονδίνο, όπου λανσάρουμε την Αραβική έκδοση της Huff Post, την 14η διεθνή έκδοση, σε συνεργασία με τον Wadah Khanfar και την Integral Media Strategies.

Ενώ όλες οι άλλες εκδόσεις μας ανά τον κόσμο εστιάζουν σε μία χώρα, η Αραβική Huff Post θα καλύπτει ολόκληρο τον Αραβικό κόσμο -αποτελούμενο από 377 εκατομμύρια άτομα που ζουν σε 22 χώρες, με έκταση από τη Μαυριτανία στη Βορειοδυτική πλευρά της Αφρικής μέχρι το Ομάν, στο ανατολικό άκρο της Αραβικής χερσονήσου - και την αραβική διασπορά παντού, από τη Βραζιλία μέχρι την Ιαπωνία.

Η μεγάλη κάλυψη που γίνεται για τον Αραβικό κόσμο γίνεται από μια εξωτερική ματιά, και οι φωνές των ανθρώπων που επηρεάζονται πιο πολύ από αυτά που συμβαίνουν συχνά δεν ακούγονται. Οι πρωτογενείς ανταποκρίσεις μας από ανεξάρτητους δημοσιογράφους θα αναδείξουν τη λαμπρότητα του Αραβικού κόσμου -πολιτικές συζητήσεις και επιχειρηματικά νέα, αλλά και τέχνες και πολιτισμός, θρησκείες και παραδόσεις, γεύσεις και ανθρώπινες ιστορίες. Και τη μέρα που ξεκινάμε, θα παρουσιάζουμε πρωτότυπα βίντεο σε μια μεγάλη κατηγορία, από το να βρίσκεις και να μένεις σε μια δουλειά μέχρι βίντεο με τις καλύτερες και πιο αστείες διαφημίσεις που μπορεί να δει κανείς όσο διαρκεί το Ραμαζάνι.

Είμαι ιδιαιτέρως ενθουσιασμένη για την πλατφόρμα του blog της Αραβικής HuffPost, όπου οποιοσδήποτε που έχει κάτι να πει - από πολιτικούς και ηγέτες των επιχειρήσεων μέχρι ακτιβιστές και σπουδαστές- θα μπορεί να μοιραστεί την άποψή του (με κείμενο, βίντεο ή εικόνα) σε οποιοδήποτε θέμα, από πολιτική και θρησκεία μέχρι μαγειρική, ποίηση και προσωπικές ιστορίες

Την πρώτη μέρα λανσαρίσματος, οι συνεργάτες μας περιλαμβάνουν: τη Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας που μιλά για τη σημασία του να αυξηθεί το Αραβικό «αποτύπωμα» στο διαδίκτυο, τον Σύριο σεναριογράφο Hakam Al Baba για το μπέρδεμα που ακολούθησε την μετα-Αραβική Άνοιξη, τον Ali al-Dhafiri, συγγραφέα και τηλεπαρουσιαστή από τη Σαουδική Αραβία για τη διαρκώς μεταβαλλόμενη σχέση του Ιράν με την περιοχή, ένα νεαρό ποιητή και ακτιβιστή στην Αίγυπτο που στοχάζεται στο παρελθόν και το μέλλον της χώρας, μια νέα γυναίκα επιχειρηματία από τη Συρία που γράφει για τα αποτελέσματα της επιρροής του διαδικτύου, και φοιτητές από την Αίγυπτο, το Σουδάν και την Ιορδανία.

Δεδομένης της απίστευτης τηλεθέασης του YouTube στην περιοχή (είναι η δεύτερη πιο μεγάλη στον κόσμο μετά την Αμερική), θα αναδεικνύουμε χρήστες του YouTube από όλο τον Αραβικό κόσμο. Τη μέρα του λαναρίσματος, θα προβληθούν πολλά βίντεο χρηστών του YouTube, ανάμεσα στους οποίους θα είναι: ένας νεαρός Ιορδανός που κάνει stand-up comedy, o Abu Al Ghoor, μιλώντας για αστικούς μύθους και προκαταλήψεις, ένας Σαουδάραβας σκιτσογράφος και κινηματογραφιστής, ο Malek Najar, που θα συζητά κοινωνικά θέματα της χώρας του μέσα από τα σκίτσα του, και τον multimedia editor της Αραβικής HuffPost Ahmed Behiry από την Αίγυπτο, που θα είναι οικοδεσπότης σε ένα σόου πολιτικής σάτιρας. Δύο ώρες πρωτότυπου βίντεο ανά λεπτό δημιουργούνται στην περιοχή, και οι Σαουδάραβες, για παράδειγμα, βλέπουν κατά μέσο όρο τρεις φορές περισσότερα βίντεο από τους αντίστοιχους Αμερικανούς - οπότε το βίντεο θα έχει περισσότερο κεντρικό ρόλο από οποιοδήποτε από τις προηγούμενες εκδόσεις μας.

Θα δείξουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της περιοχής, παρουσιάζοντας όλες τις προκλήσεις, αλλά και όλες τις λύσεις και τις καινοτομίες. Μόλις πριν τρία χρόνια, ο κόσμος παρακολουθούσε καθώς εκατομμύρια άνθρωποι -από το κέντρο της Τύνιδας μέχρι την πλατεία Ταχρίρ- πλημμύρισαν τους δρόμους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το αίτημα για περισσότερη αντιπροσώπευση. Και τώρα μόνο ένα 38% των νέων του Αραβικού κόσμου πιστεύουν ότι ο Αραβικός κόσμος είναι καλύτερα έτσι, από το ποσοστό του 72% του 2012. Πάνω από τους μισούς ανθρώπους στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική είναι κάτω από 25 ετών, και είναι αντιμέτωποι με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στον κόσμο -27,2%. Και 79% των νέων της Μέσης Ανατολής λένε πως η μεγαλύτερη πρόκληση για τη γενιά τους είναι να βρουν δουλειά, με 2.8 εκατομμύρια να εισέρχονται στην αγορά εργασίας κάθε χρόνο. Και φυσικά, η περιοχή είναι αντιμέτωπη με την καταστρεπτική άνοδο του ISIS, τον εξτρεμισμό, τις μισαλλόδοξες και εθνοτικές εντάσεις.

Και θα καλύπτουμε όλα αυτά, καθώς επίσης και άλλα προβλήματα και κρίσεις όπως η ανισότητα μεταξύ των φύλων και η μεγαλύτερη έλλειψη νερού από οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου που είναι αμείλικτη. Αλλά με την ίδια επιμονή θα καλύπτουμε και ό,τι δουλεύει - τις λύσεις, τις καινοτομίες και τις πράξεις συμπόνοιας, τις οποίες πολύ συχνά παραλείπουν τα μέσα ενημέρωσης του Αραβικού κόσμου. Η κατηγορία με την ονομασία "Huloul" (حلول), που σημαίνει «λύσεις», θα παίζει κεντρικό ρόλο στην ειδησεογραφική μας κάλυψη, και μεγάλο μέρος της παγκόσμιας πρωτοβουλίας με τη στήλη μας "What's Working", υπό το συντονισμό του αρχισυντάκτη μας στη Γερμανική HuffPost, Sebastian Matthes.

Σήμερα, καλύπτουμε τις ιστορίες: ενός τσελίστα στο Ιράκ που παίζει μέσα στα ερείπια τρομοκρατικών επιθέσεων, για να θυμίσει στους ανθρώπους μέσα από τη μουσική ότι η ζωή προχωρά, ενός νεαρού άνδρα από το Ομάν που σχεδίασε ένα ρομπότ που καθαρίζει τους χώρους που πλένονται παραδοσιακά οι άνθρωποι, μιας καλλιτέχνιδος που φτιάχνει συναρπαστικούς πίνακες στους τοίχους των Συριακών καταυλισμών προσφύγων, Σύριων προσφύγων που ξανασχεδιάζουν ρούχα από δωρεές για να ταιριάζουν καλύτερα στις προτιμήσεις τους.

Εκτός από την προφανή αγωνία αυτών που ζουν περικυκλωμένοι από τη βία, εκατομμύρια στον Αραβικό κόσμο αντιμετωπίζουν την ίδια αγωνία και ψυχική κατάρρευση, που επιδεινώνεται από τον ολοένα αυξανόμενο ερχομό της τεχνολογίας σε όλες τις πτυχές της σύγχρονης ζωής.

Μια πρόσφατη έρευνα σε υπαλλήλους 73 εταιρειών σε όλη τη Μέση Ανατολή έδειξε ότι το άγχος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία στην περιοχή, με τους κορυφαίους παράγοντες να είναι «η διάβρωση από την προσπάθεια τήρησης ισορροπίας ανάμεσα σε δουλειά και ζωή, κυρίως στις τεχνολογίες που απαιτούν να είναι διαθέσιμοι οι υπάλληλοι και μετά το ωράριό τους, αδιευκρίνιστες ή αντιτιθέμενες προσδοκίες από την εργασία και η ανεπαρκής στελέχωση». Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου η πίεση για δουλειά για πολλές ώρες με ελάχιστο χρόνο για διακοπές είναι διαδεδομένη σε δουλειές και βιομηχανίες, 60% ανέφεραν ότι νιώθουν αγχωμένοι. Και στη Σαουδική Αραβία, ερευνητές κατέληξαν ότι 68% των φοιτητών στη Σαουδική Αραβία υποφέρουν από έλλειψη ύπνου -το τρίο υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο.

Και η αυξημένη πρόσβαση σε ταμπλέτες, smartphone και υπολογιστές, που καθυστερούν ακόμα περισσότερο την ώρα του ύπνου και διαταράσσουν τη συνήθεια του φυσικού ύπνου, έχει αναγνωριστεί σαν πρωταρχικός «φταίχτης». Αυτό αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα, που οι καθηγητές στη Σαουδική Αραβία ξεκίνησαν να οργανώνουν μαθήματα για τους μαθητές που είναι κουρασμένοι, και στερούνται ύπνου. Την περίοδο των εξετάσεων, πολλοί από τους πανεπιστημιακούς φοιτητές της χώρας καταφεύγουν σε διεγερτικές ουσίες (συμπεριλαμβανομένης της παράνομης Captagon) για να διώξουν την κούραση και να αυξήσουν τις μεταμεσονύκτιες ώρες διαβάσματος. Και η έλλειψη ύπνου δεν επηρεάζει μόνο τους σπουδαστές της Σαουδικής Αραβίας. Στοιχεία που έδωσε η Γενική Διεύθυνση Κυκλοφορίας αποκάλυψε ότι 4,000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους οδηγώντας μισοκοιμισμένοι, το 2014, και έρευνα από το Κέντρο Διαταραχών Ύπνου του Πανεπιστημίου "King Saud" έδειξε ότι η έλλειψη ύπνου αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων στο Βασίλειο.

Στο ευρύτερο πλαίσιο του άγχους και της εξουθένωσης, το adhan -το κάλεσμα σε Ισλαμική προσευχή- που γίνεται πέντε φορές τη μέρα, αποτελεί και «καμπανάκι» για να κάνεις μια παύση και να επαναξιολογήσεις τι στα αλήθεια έχει σημασία. Μου άρεσε πολύ αυτό που έγραψε η Jordan Denari, από το Κέντρο για την κατανόηση Μουσουλμάνων-Χριστιανών του Georgetown:

«Το adhan, όπως το κουδούνισμα στις καμπάνες της εκκλησίας, μας καλεί σε ευγνωμοσύνη, εκτίμηση και συγκέντρωση...Για αυτό το adhan μπορεί να είναι ευεργετικό για όλους - ακόμα και για τους μη Μουσουλμάνους, και για αυτούς που δεν πιστεύουν στο Θεό. Για τους περισσότερους ανθρώπους, υπάρχει κάτι «σπουδαιότερο», είτε επιλέγουν να το πουν Θεό είτε όχι. To adhan μπορεί να μάς βοηθήσει να ξαναθυμηθούμε τι δίνει νόημα στις ζωές μας, και να καλλιεργήσουμε μια συμπεριφορά ευγνωμοσύνης. Μπορεί να μάς βοηθήσει να πάρουμε το βλέμμα μας από το κινητό μας τηλέφωνο στο χέρι μας και να παρατηρήσουμε τον γαλάζιο ουρανό, τις μωβ σκιές που απλώνονται στο χιόνι ή τα χαμόγελα των περαστικών».

Μέσα στους μήνες και τα χρόνια που έρχονται, ανυπομονούμε να ανακαλύψουμε στην πλατφόρμα της HuffPost όλες αυτές τις πλούσιες παραδόσεις και το νόημά τους στον Αραβικό κόσμο.

Είμαστε κατευχαριστημένοι που συνεργαζόμαστε με τον Wadah Khanfar, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Integral Media Services. Ο Wadah γεννήθηκε στην Παλαιστινιακή πόλη της Τζενίν, και τώρα ζει στη Ντόχα του Κατάρ. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Αλ Τζαζίρα, όπου δημιούργησε ένα διεθνές ενημερωτικό δίκτυο από ένα μόνο κανάλι που ήταν στην αρχή. Η ηγετική ομάδα της Αραβικής HuffPost έχει αρχηγό τον αρχισυντάκτη μας Anas Fouda, ο οποίος μάς «ήρθε» από το Αλ Τζαζίρα, όπου δούλευε σαν επικεφαλής της παραγωγής της εκπομπής για Νέα Μέσα. Ο Anas μεγάλωσε στην Αίγυπτο και πέρασε τη μισή ζωή του στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, πριν μετακομίσει στην Τουρκία.

Σας ζητώ να «συναντηθούμε» στο καλωσόρισμα της Αραβικής HuffPost στην οικογένεια της HuffPost! Όπως πάντα, σας παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε τον τομέα των σχολίων για να έχουμε εικόνα του πώς σας φαίνεται.

*Αυτό το κείμενο δημοσιεύθηκε αρχικά στην Αραβική HuffPost και μεταφράστηκε από τα αγγλικά από τον Θάνο Καμπύλη για την HuffPost Greece.

Δημοφιλή