Επικείμενη διαίρεση

Αναμφίβολα εντός του πλήθους των «εξεγερμένων» αγροτών δρουν περισσότερο θερμοκέφαλα στοιχεία, τα οποία προκαλούν για να προκαλέσουν. Βεβαίως σε τέτοιες καταστάσεις είναι συνήθης και εν μέρει δικαιολογημένη η παρουσία και η καταγραφή εκρήξεων. Τα γεγονότα αυτά ωστόσο αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της κυβερνητικής πολιτικής. Κάθε παρεκτροπή ή τραγελαφικό συμβάν μεταχειρίζεται, όπως και έγινε, εκ μέρους κυβερνητικών θώκων ώστε να επισημοποιηθεί και να τονισθεί η ύπαρξη ακραίων και φασιστικών στοιχείων μεταξύ των αγροτών.
Milos Bicanski via Getty Images

Η κυβέρνηση των Σύριζα-Αν.Ελ.δείχνει να χάνει προοδευτικά ένα από τα μεγαλύτερα ατού της. Το λαϊκό έρεισμα. Την αίσθηση ότι συμπορεύεται με τις κοινωνικές επιταγές όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών και της παρέδωσαν τα ηνία της χώρας. Θρυαλλίδα αυτής της αποσύνδεσης υπήρξε η πρόταση του υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό. Η ολοκληρωμένη δημοσίευση της πρότασης απελευθέρωσε κοινωνικές αντιδράσεις με αποκορύφωμα τις «αστικές» αγροτικές κινητοποιήσεις.

Τις τελευταίες ημέρες βρισκόμαστε ενώπιον της ριζοσπαστικοποίησης του αγώνα των αγροτών. Αγρότες από όλη την Ελλάδα, μέσω αποφάσεων που ελήφθησαν στα επιμέρους «μπλόκα» αποφάσισαν να εντείνουν τις διεκδικήσεις τους, με την έλευσή τους ακόμη και στο κέντρο των Αθηνών. Η κυβέρνηση μολονότι μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου είχε αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, εντούτοις έδωσε χώρο στα τρακτέρ να προελαύνουν του λεκανοπεδίου.

Ήδη από τις πρώτες ώρες οπότε έφτασαν οι αγρότες εντός του αστικού ιστού, παρατηρήθηκαν βίαια επεισόδια υπό τον αγροτικό μανδύα. Αναμφίβολα εντός του πλήθους των «εξεγερμένων» αγροτών δρουν περισσότερο θερμοκέφαλα στοιχεία, τα οποία προκαλούν για να προκαλέσουν. Βεβαίως σε τέτοιες καταστάσεις είναι συνήθης και εν μέρει δικαιολογημένη η παρουσία και η καταγραφή εκρήξεων. Τα γεγονότα αυτά ωστόσο αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της κυβερνητικής πολιτικής. Κάθε παρεκτροπή ή τραγελαφικό συμβάν μεταχειρίζεται, όπως και έγινε, εκ μέρους κυβερνητικών θώκων ώστε να επισημοποιηθεί και να τονισθεί η ύπαρξη ακραίων και φασιστικών στοιχείων μεταξύ των αγροτών. Σιγά σιγά αλλά προοδευτικά προσδίδεται στον αγροτικό αγώνα η υφή λαϊκισμού, εωσότου αυτή υπερκεράσει τις όποιες διεκδικήσεις και κάμψει πιθανή κλιμάκωση και επέκταση των αντικυβερνητικών φωνών-διαδηλώσεων.

Η επιχείρηση αυτή υποβοηθιέται από την εξ όψεως συμπόρευση των ΜΜΕ με το «δίκαιο» των αγροτών αλλά και από τη θετική, έστω συγκαταβατική στάση που κρατά το τόξο της συνταγματικής αντιπολίτευσης απέναντι τους . Η κυβέρνηση εξασφαλίζει έτσι τη δυνατότητα να υποδηλώσει πως «κέντρα και παράκεντρα εξουσίας θέλουν να τη ρίξουν», και με αυτό τον τρόπο ακόμη και να μη γίνει πιστευτή θα έχει εναποθέσει το σπόρο διαίρεσης. Αργά η γρήγορα ο πολιτικός αυτός σπόρος θα καρπίσει με άμεσο αποτέλεσμα την εκ των έσω αποδιοργάνωση των αγροτικών κινητοποιήσεων και την επαναφορά της «ηθικής» ισχύος της αριστερής διακυβέρνησης. Ως πρακτικό απότοκο έρχεται η «διαίρεση» των κοινωνικών ομάδων και η «βασιλεία» της κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό θα γίνει, ακόμη και αν αυτό επανεξετασθεί και γραφεί με λιγότερη ανοχή και περισσότερη τραχύτητα. Αυτός ο κάβος επίκειται να ξεπεραστεί. Έστω και ψευδεπίγραφα.

Δημοφιλή