Το όραμα μιας Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Αγοράς: ευκαιρίες και διλήμματα

Η ψηφιακή οικονομία όπως γίνεται εύκολα κατανοητό εκτός από ευκαιρίες δημιουργεί και μια σωρεία νομοθετικών προκλήσεων και διλημμάτων. Αυτή την περίοδο η Ε.Ε. επιχειρεί να απαντήσει μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών σε διλήμματα που δημιουργήθηκαν μέσω της ένταξης της ψηφιακής οικονομίας στην κοινωνία.
Nimages DR/Flickr

Η Ε.Ε. στοχεύει στην ανάπτυξη μέσω της ψηφιακής οικονομίας. Η ψηφιακή οικονομία δημιουργεί ευκαιρίες αλλά και πολιτικά διλήμματα, όπως θέσεις εργασίας η ελεύθερο ίντερνετ;

Το Ίντερνετ και οι ψηφιακές τεχνολογίες εισήλθαν προ πολλού στην ζωή μας, πρόσφατα άρχισαν να εισέρχονται και στην οικονομία μας διαμορφώνοντας ευκαιρίες και πολιτικά διλήμματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη δυναμική της ψηφιακής οικονομίας, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας, δημιουργεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο. Το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο καλείται, μέσω μιας πληθώρας νομοθετημάτων πάνω σε μείζονα πολιτικά διλήμματα και θέματα ασφαλείας, να θέσει γερά και δίκαια θεμέλια για την κοινή ευρωπαϊκή ψηφιακή αγoρά.

Η ψηφιακή οικονομία ή αλλιώς τέταρτη βιομηχανική επανάσταση ή το Ίντερνετ των πραγμάτων, βασίζεται στην ιδέα μιας κοινωνίας όπου το διαδίκτυο έχει κεντρικό ρόλο σε όλον τον κύκλο ζωής μια υπηρεσίας, ενός προϊόντος και της καθημερινότητας των ανθρώπων. Η ιδέα δηλαδή πως ο πραγματικός κόσμος και ο ψηφιακός μπορούν να γίνουν ένα ώστε να βελτιστοποιηθεί η παραγωγικότητα, η κατανάλωση, η βιωσιμότητα, η κερδοφορία και το επίπεδο ζωής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι το 85% των νέων θέσεων εργασίας προέρχονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πως η αναβάθμιση της ψηφιακής επιχειρηματικής δημιουργικότητας θα μπορούσε να δημιουργήσει άμεσα 1.5 εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας. Παραδείγματα νέων επιχειρηματικών μοντέλων βασισμένα στο ίντερνετ και τα έξυπνα τηλέφωνα έχουμε και στην Ελλάδα, όπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως η Taxibeat και η Cookisto έχουν κερδίσει πανευρωπαϊκή αναγνώριση και πρωτίστως έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για νέους ενισχύοντας την ανάπτυξη.

Είναι λοιπόν δεδομένο πως εφόσον δημιουργηθεί το σωστό θεσμικό πλαίσιο όλοι θα επωφεληθούν από μια ψηφιακή αγορά. Πρωτίστως οι νέοι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες και όχι μόνο οι πολυεθνικές.

Η ψηφιακή οικονομία όπως γίνεται εύκολα κατανοητό εκτός από ευκαιρίες δημιουργεί και μια σωρεία νομοθετικών προκλήσεων και διλημμάτων. Αυτή την περίοδο η Ε.Ε. επιχειρεί να απαντήσει μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών σε διλήμματα που δημιουργήθηκαν μέσω της ένταξης της ψηφιακής οικονομίας στην κοινωνία όπως:

Η προστασία προσωπικών δεδομένων. Δηλαδή το δίλημμα 'ελεύθερη χρήση ψηφιακών προσωπικών δεδομένων για επιχειρηματικούς η ερευνητικούς σκοπούς ή απόλυτη προστασία τις ιδιωτικής ζωής'.

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Δηλαδή 'απόλυτη προστασία δικτύων και πληροφοριών με κάθε κόστος και επίπτωση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή ελαστικότερο νομοθετικό πλαίσιο με μικρότερο υποχρεωτικό κόστος'

Η ουδετερότητα των δικτύων. Δηλαδή το δίλημμα 'ιδιωτική χρηματοδότηση τον δικτύων τηλεπικοινωνιών, με μείζων ζήτημα την πιθανότητα χρέωσης των καταναλωτών βάση τις ταχύτητας λήψης μιας υπηρεσίας ή η αναζήτηση κρατικών κονδυλίων'.

Οι τρεις αυτές νομοθετικές πρωτοβουλίες είναι υπό διαπραγμάτευση σε επίπεδο κρατών μελών και τα αποτελέσματα αυτών των διαπραγματεύσεων θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις βάσεις στις οποίες θα χτιστεί η ενιαία ψηφιακή αγορά. Επίσης θα απαντήσουν σε ερωτήματα που θα έπρεπε να μας απασχολούν όλους όπως:

Θα έχουν όλοι ίσα δικαιώματα στο διαδίκτυο ή θα έχουμε Ίντερνετ για φτωχούς και ίντερνετ για πλούσιους;

Θα υπάρχει ιδιωτικότητα των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο ή όλα τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα σε πολυεθνικές και δημόσιες υπηρεσίες;

Η μεγαλόπνοη αυτή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μία ενιαία ψηφιακή αγορά είναι μόνο στην αρχή της. Ναι μεν βασικά νομοθετικά εγχειρήματα είναι ήδη στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, αλλά πολύ περισσότερα θα αναπτυχθούν τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Διεθνείς επιχειρήσεις, κράτη μέλη, διεθνείς οργανισμοί και μη-κυβερνητικές οργάνωσης εδώ και μερικά χρόνια δημιουργούν και εκτελούν στρατηγικές επικοινωνίας ώστε να επηρεάσουν προς διάφορες κατευθύνσεις τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βάση των συνθηκών όμως, κεντρικό ρόλο σε αυτές τις αποφάσεις έχουν τα κράτη μέλη και το Ευρωπαίο Κοινοβούλιο, δηλαδή τα εκλεγμένα όργανα της ΕΕ.

Υπό αυτό το πρίσμα αναρωτιέμαι (ρητορικά): 'γιατί το θέμα τις ψηφιακής οικονομίας είναι παντελώς απόν από τον προεκλογικό αγώνα μίας χώρας που πλήττεται από την ανεργία;' Είναι δεδομένο πως η ψηφιακή οικονομία μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα πολλές ευκαιρίες απασχόλησης και ανάπτυξης, επιπλέον η νέα κυβέρνηση θα πάρει μέρος σε διαπραγματεύσεις για τα προαναφερθέντα διλήμματα και νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Δημοφιλή