Λος Άντζελες - Νέα Υόρκη: Ταξιδεύοντας με τον εικαστικό Πάνο Τσαγκάρη

Πρωτοσυνάντησα τον Πάνο Τσαγκάρη στη Νέα Υόρκη στο Armory Show. Το σύνολο των έργων του βασισμένο σε μια σειρά από πρωτοσέλιδα διεθνών εφημερίδων, τα οποία συλλέγει για τρία χρόνια· σε όλα αυτά τα πρωτοσέλιδα το κεντρικό άρθρο αναφερόταν στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Kalfayan Gallery

Σε ένα αποκρυφιστικό κόσμο ξεναγήθηκα πρόσφατα στα εγκαίνια της έκθεσης του εικαστικού Πάνου Τσαγκάρη στο Hooper Projects στο Λος Άντζελες.

Ο Πάνος Τσαγκάρης μέσα από τη δουλειά του επιχειρεί να αποκαταστήσει συμβολικά τον γκρεμισμένο δέσμο μεταξύ της υλικής διάστασης της ανθρώπινης ύπαρξης και της θεϊκότητας της ανθρώπινης ψυχής.

Το ενδιαφέρον της κάθαρσης χαρακτηρίζει, όπως καταγράφεται σε διάφορες μυστικιστικές παραδόσεις, όλα τα έργα του Πάνου τα οποία είναι ως επί το πλείστον δημιουργίες από μελάνι, φύλλα χρυσού, και φωτογραφίας.

Η πρόσφατη σειρά έργων του βασίζεται σε φωτογράφιση εγκατάστασης από διαφορετικά μεγέθη και σχήματα καθρεφτών στο στούντιό του. Επηρεασμένος από τη μυθολογική παράδοση και συγκεκριμένα της ιστορίας του Νάρκισσου που πνίγηκε στο είδωλό του, ο καθρέφτης συμβολίζει την πτώση του ΕΓΩ από το θεϊκό στην ύλη, από την υψηλότερη συνείδηση στη χαμηλότερη μετουσίωση της ύπαρξης. Φωτογραφίζει με το iPhone του, τον σύγχρονο καθρέφτη του ΕΓΩ μας και την επιτομή της ματαιοδοξίας. Η διαδικασία της εκτύπωσης και φωτογράφησης συνεχίζεται έως ότου οι ανακλαστικές ιδιότητες του καθρέφτη να έχουν εξαντληθεί.

Η παρουσια του χρυσού και μαύρου προδίδει την προσπάθεια του εικαστικού να αναδείξει κάποιο καθαρτίριο νόημα μέσα από την πάλη του φωτός με το σκοτάδι. Το χρυσό έρχεται ως υπενθύμιση της ματαιοδοξίας του ΕΓΩ να μετουσιώθει σε υψηλοτερη συνείδηση.

Τον πρωτοσυνάντησα στη Νέα Υόρκη στο Armory Show. Το σύνολο των έργων του βασισμένο σε μια σειρά από πρωτοσέλιδα διεθνών εφημερίδων, τα οποία συλλέγει για τρία χρόνια· σε όλα αυτά τα πρωτοσέλιδα το κεντρικό άρθρο αναφερόταν στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

"Αυτά τα έργα αντιπαραβάλλουν τις αλλαγές, οι οποίες συντελούνται στη χώρα μου τα τελευταία χρόνια, με το συμβολικό μετασχηματισμό στην αλχημεία, κατά τον οποίο η μη ανεπτυγμένη συνείδηση (μόλυβδος) μεταλλάσσεται σε πλήρη ανεπτυγμένη συνείδηση (χρυσός). Η ζωή είναι μια διαδικασία «κάθαρσης» και εμείς, σαν μοντέρνοι αλχημιστές, προσπαθούμε να εξυψώσουμε καθημερινά τον «ακάθαρτο» εαυτό μας σε ένα επίπεδο όπου θα μπορέσει να επανενωθεί με τη «θεϊκή» ουσία μας. Ο χρυσός που χρησιμοποιείται σε αυτά τα έργα λειτουργεί σαν υπενθύμιση αυτής της διαδικασίας, σαν υπενθύμιση αυτού του ύστατου στόχου."

Όλα τα έργα είναι ευγενική χορηγία του καλλιτέχνη και της Kalfayan Gallery στην Αθήνα.

Ο Πάνος Τσαγκάρης ζει στην Νέα Υόρκη. Έργα του έχουν εκθεθεί στο "4th Canakkale Biennial of Contemporary Art" στην Τουρκία, στο BOZAR-Center of Fine Arts στις Βρυξέλλες, στο PALAIS DE TOKYO στο Παρίσι, στο Belvedere Palace Museum της Βιέννης, στο Assab One foundation στο Μιλάνο κι άλλες. Εκπροσωπείται από την Kalfayan Gallery στην Αθήνα.

Δημοφιλή