Κάντο όπως η μέλισσα...

Μπορούμε να διδαχθούμε από τις μέλισσσες; Δεν εννοώ φυσικά την απλή, μηχανιστική πλευρά του πήγαινε-έλα, οι ανθρώπινες κοινωνίες είναι πολύπλοκες και αντιφατικές. Εννοώ την ουσία του εγχειρήματος, ότι χρειάζεται δηλαδή παραγωγή πλούτου σε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, ώστε η ευημερία να ικανοποιεί τις πραγματικές μας ανάκες και να σέβεται ταυτόχρονα τα διακαιώματα των μελλοντικών γενεών. Αυτό είναι εφικτό, αν αλλάξουμε αντιλήψεις και μέθοδο, αν εργαστούμε με πρόγραμμα, με πνεύμα συνεργασίας κι αν φυσικά το ζητούμενο είναι μια νέα κοινωνική αρμονία.
HuffPost Greece

Οι μέλισσες στην Τήνο έπιασαν δουλειά. Ο χειμώνας ήταν πολύ βαρύς φέτος, αλλά η άνοιξη ήρθε, το Πάσχα πλησιάζει, νοιώθεις την αλλαγή παντού, τα μπουμπούκια είναι φουσκωμένα, τα λουλούδια μαζί με τα αρνάκια στολίζουν τους πράσινους αγρούς, τα αρώματα ξεχύθηκαν στον αέρα, το κυκλαδίτικο τοπίο σε μαγεύει. Πολλά χρώματα, πανέμορφα χωριά, παραδοσιακοί οικισμοί, περιστεριώνες και ξωκλήσια, μάρμαρο, βράχια και λαγκάδια, το γαλάζιο του ορίζοντα χάνεται στο γαλάζιο της θάλασσας και φως. Πολύ φως, δυνατό, γλυκό, καθαρό, φως κυκλαδίτικο που σε ζαλίζει, σε καθηλώνει, δεν προλαβαίνεις να απολαύσεις όλες τις πτυχές του. Η θάλασσα κυματίζει ασταμάτητα, τα σύννεφα του χειμώνα παλεύουν ακόμα με τον βοριά, τα γειτονικά νησιά χάνονται στη στροφή του δρόμου για να φανούν όμως ομορφότερα στον ορίζοντα....

Το μήνυμα της άνοιξης είναι σαφέστατο. Εμείς, οι άνθρωποι, πρέπει να κοιτάξουμε τη φύση, να αντλήσουμε διδάγματα, να μην κάνουμε άστοχες παρεμβάσεις, να σεβαστούμε την ισορροπία της, να διατηρήσουμε ό,τι έφτιαξαν οι πρόγονοί μας με μεράκι, αυτό που παραλάβαμε και που το σεβάστηκαν οι αιώνες.

Οι μέλισσες έλεγα, έπιασαν κιόλας δουλειά, ζουζουνίζουν ολημερίς, επισκέπτονται όλα τα λουλούδια, όλα τα χρώματα, όλα τα φυτά. Ενα βούϊσμα ευχάριστο, αυθεντικό, γνήσιο, φυσικό, απλώνεται παντού, σε καλεί να ακούσεις, να σεβαστείς τη σοφία της φύσης, την ισορροπία των στοιχείων, την αρμονία του τοπίου.

Οι μέλισσες είναι το ζωντανό εκείνο πλάσμα που στα κυκλαδονήσια έχει έναν ξεχωριστό ρόλο. Το μέλι που παράγουν είναι εξαιρετικό χάρη στην άγρια λεβάντα, στο θρούμπι, στο μελισσόχορτο, στην κάπαρη και σε όλα τα πολλά και εκπληκτικά φυσικά βότανα των νησιών μας. Οι μέλισσες όμως εργάζονται ασταμάτητα, έχουν με μια ξεχωριστή μέθοδο επικοινωνίας, έχουν πρόγραμμα, επιμονή, υπομονή. Κι έχουν καλό αποτέλεσμα, αν οι συνθήκες δεν αλλάξουν απρόβλεπτα, όταν δηλαδή ο άνθρωπος δεν παρεμβαίνει με χημικά μέσα, όταν δεν αλλάζει δραματικά το τοπίο μέσα στο οποίο ζουν.

Μπορούμε να διδαχθούμε από τις μέλισσσες; Δεν εννοώ φυσικά την απλή, μηχανιστική πλευρά του πήγαινε-έλα, οι ανθρώπινες κοινωνίες είναι πολύπλοκες και αντιφατικές. Εννοώ την ουσία του εγχειρήματος, ότι χρειάζεται δηλαδή παραγωγή πλούτου σε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, ώστε η ευημερία να ικανοποιεί τις πραγματικές μας ανάκες και να σέβεται ταυτόχρονα τα διακαιώματα των μελλοντικών γενεών.

Αυτό είναι εφικτό, αν αλλάξουμε αντιλήψεις και μέθοδο, αν εργαστούμε με πρόγραμμα, με πνεύμα συνεργασίας κι αν φυσικά το ζητούμενο είναι μια νέα κοινωνική αρμονία.

Δημοφιλή