Η πρώτη εικόνα σχηματίζεται όταν έρθει σε εφαρμογή η ιδανική προσωπική αυτοεικόνα. Η φαντασίωση του εαυτού σου να ζει σε μία άλλη χώρα με διαφορετικές συνθήκες, όντας ικανός να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε πρόκληση του εμφανιστεί, αλλά και η γλυκιά σκέψη της πλήρους ανεξαρτησίας κάνει αυτό το όνειρο όλο και πιο θελκτικό. Η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα στους περισσότερους τομείς της ζωής σου σε παροτρύνει να δοκιμάσεις τις αντοχές και τα όριά σου.
fcscafeine via Getty Images

Και φτάνει η ώρα που το συγγενικό σου περιβάλλον περίμενε πιο πολύ και από εσένα τον ίδιο. Η ώρα που θα πάρεις αυτό το πολυπόθητο χαρτί που και επικυρωμένα πια θα γνωρίζεις πώς να συστήνεις τον εαυτό σου στις κοινωνικές εκδηλώσεις που θα παρευρίσκεσαι. Έχεις όμως να αποφασίσεις αν το επόμενο βήμα θα γίνει εντός Ελλαδικού χώρου ή αν θα είσαι ένας ακόμα που θα κυνηγήσει τα όνειρά του στο εξωτερικό.

Η πρώτη εικόνα σχηματίζεται όταν έρθει σε εφαρμογή η ιδανική προσωπική αυτοεικόνα. Η φαντασίωση του εαυτού σου να ζει σε μία άλλη χώρα με διαφορετικές συνθήκες, όντας ικανός να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε πρόκληση του εμφανιστεί, αλλά και η γλυκιά σκέψη της πλήρους ανεξαρτησίας κάνει αυτό το όνειρο όλο και πιο θελκτικό. Η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα στους περισσότερους τομείς της ζωής σου σε παροτρύνει να δοκιμάσεις τις αντοχές και τα όριά σου. Γιατί βρίσκεσαι ακόμα σε αυτή την ηλικία όπου η μετακίνηση σε ένα διαφορετικό περιβάλλον δε σε φοβίζει τόσο, όσο σε γοητεύει. Γνωρίζεις πολύ καλά ότι για όσο και αν χρειαστεί να μείνεις εκεί θα είναι μία εμπειρία ζωής που μόνο θετικά μπορεί να σου αποφέρει.

Από την άλλη πλευρά, σκέφτεσαι ότι ίσως να πρέπει να μείνεις εδώ. Από τους κυρίαρχους λόγους που σε κάνουν να το σκεφτείς αυτό είναι το οικογενειακό και το φιλικό σου περιβάλλον. Εδώ έχεις χτίσεις όλη σου τη ζωή και έχεις πια μάθει πώς να ζεις και με τον τρόπο που εσύ θες. Ξέρεις πως το να μείνεις δε θα σε ξεβολέψει από την καθημερινότητά σου, ούτε θα χρειαστεί να αποχωριστείς τις αγαπημένες σου συνήθειες και δραστηριότητες. Εδώ θα έχεις πάντα κάποιον για παρέα, αλλά ακόμα και αν δεν έχεις, το να είσαι στη χώρα που μιλάνε τη γλώσσα σου τα κάνει όλα πολύ πιο εύκολα. Δε θα χρειαστεί να εγκλιματιστείς σε νέους τρόπους ζωής, ήθη, έθιμα και κουλτούρες. Θα μείνεις εδώ που μεγάλωσες προσπαθώντας για την καλύτερη πιθανή εξέλιξη του εαυτού σου με τα δεδομένα που σου δίνονται.

Τελικά, η απόφαση που θα παρθεί πρέπει να ικανοποιεί τα όνειρα και τις προσδοκίες σου και κανενός άλλου. Είτε μείνεις, είτε φύγεις, πρέπει να είσαι σίγουρος ότι αυτή είναι η πορεία που θες να ακολουθήσεις ανεπηρέαστος από τις αποφάσεις του περιβάλλοντός σου. Σημαντικό είναι να μην πέσεις στην παγίδα που θέλει τα καλά εφόδια να παίρνονται μόνο από το εξωτερικό. Αναζήτησε καινούρια δεδομένα και χρησιμοποίησέ τα σωστά και με σύνεση. Θυμήσου πως καλός γίνεσαι μέσα από την σκληρή δουλειά και όχι από τον τίτλο ενός γνωστού πανεπιστημίου. Χάραξε το καλύτερο μονοπάτι για σένα και περπάτα σε αυτό με σιγουριά και αυτοπεποίθηση!