Ένα προσχέδιο για τα οικονομικά της μεσαίας τάξης

Θα αποδεχτούμε μια οικονομία όπου μόνο λίγοι από εμάς τα πάνε πολύ καλά; Ή θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας σε μια οικονομία, η οποία γεννά αυξανόμενα εισοδήματα και ευκαιρίες για όποιον προσπαθεί;
Vito Palmisano via Getty Images

Η επάνοδος της Αμερικής είναι πραγματικότητα. Με την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, ελλείμματα που ολοένα μειώνονται, ανθούσα βιομηχανία και παραγωγή ενέργειας, ανακάμψαμε από την ύφεση πιο ελεύθεροι να χαράξουμε το δικό μας μέλλον από οποιοδήποτε άλλο έθνος της Γης.

Τώρα πρέπει να επιλέξουμε πώς θέλουμε να μοιάζει το μέλλον αυτό. Θα αποδεχτούμε μια οικονομία όπου μόνο λίγοι από εμάς τα πάνε πολύ καλά; Ή θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας σε μια οικονομία, η οποία γεννά αυξανόμενα εισοδήματα και ευκαιρίες για όποιον προσπαθεί;

Στην ομιλία μου για την Κατάσταση της Ένωσης την προηγούμενη εβδομάδα, επικεντρώθηκα στο να διασφαλίσω ότι τα οικονομικά της μεσαίας τάξης βοηθούν περισσότερους Αμερικανούς να προοδεύσουν στη νέα οικονομία. Ως χώρα, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να κάνουμε τα εισοδήματα των εργατικών οικογενειών να αυξηθούν, για να δώσουμε στους Αμερικανούς κάθε ηλικίας την ευκαιρία να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους έτσι ώστε να λαμβάνουν υψηλότερους μισθούς, και να «χτίσουμε» την πιο ανταγωνιστική οικονομία του κόσμου για τις επιχειρήσεις μας.

Τη Δευτέρα θα παρουσιάσω στο Κογκρέσο τον προϋπολογισμό μου, ένα σχέδιο για να φέρουμε τα οικονομικά της μεσαίας τάξης στον 21ο αιώνα. Σε πρώτη φάση, προτείνω να προβούμε στα είδη των επενδύσεων που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την οικονομία μας και να βελτιώνουμε την εθνική μας ασφάλεια. Θα θέλαμε να στήσουμε νέα, προηγμένα κατασκευαστικά/ βιομηχανικά κέντρα, να αναδομήσουμε καταρρέουσες υποδομές, να αντιμετωπίσουμε βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, και να ηγηθούμε σε μια νέα εποχή ιατρικής υψηλής ακριβείας, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής για να βρει νέες θεραπείες για ασθένειες όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος. Θα θέλαμε να δώσουμε σε εργαζόμενους γονείς μια ευκαιρία όσον αφορά στην πληρωμένη αναρρωτική άδεια, και θα δίναμε στους Αμερικανούς κάθε ηλικίας μια ευκαιρία να αποκτήσουν νέες δεξιότητες καθιστώντας το δημόσιο κολέγιο (community college) δωρεάν για τους υπεύθυνους φοιτητές. Θα θα θέλαμε να επενδύσουμε σε ένοπλες δυνάμεις του 21ου αιώνα, για να αντιμετωπίσουμε τις διεθνείς προκλήσεις με ισχυρή και διαρκή αμερικανική ηγετική παρουσία. Αυτές οι προτάσεις είναι ρεαλιστικές, είναι τα είδη προτάσεων που και τα δύο κόμματα θα έπρεπε να μπορούν να υποστηρίξουν.

Αλλά εκεί που οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι συχνά διαφωνούν είναι όσον αφορά στο πώς ακριβώς θα πληρώσει κάποιος για ιδέες αυτού του είδους. Είμαι περήφανος που, από τότε που ανέλαβα καθήκοντα, έχουμε βιώσει την ταχύτερη περίοδο διαρκούς μείωσης ελλείμματος από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο προϋπολογισμός μου θα εξελίξει αυτή την πρόοδο με μεταρρυθμίσεις σε προγράμματα υγείας, στον φορολογικό μας κώδικα και στο προβληματικό σύστημα μετανάστευσης. Θα εξαφάνιζε το «παραθυράκι» των trust funds που επιτρέπει στους πλουσιότερους Αμερικανούς να αποφεύγουν να πληρώνουν φόρους στο μη δεδουλευμένο εισόδημα για να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα για να υπάρξει περικοπή φόρων για τις οικογένειες της μεσαίας τάξης. Αν το Κογκρέσο εγκρίνει τον προϋπολογισμό μου, η χώρα μας θα περάσει το κρίσιμο τεστ της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, με το χρέος μας να μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Φυσικά, για να κάνουμε αυτές τις λογικές επενδύσεις στο μέλλον μας χωρίς να αυξήσουμε τα ελλείμματά μας, πρέπει να γυρίσουμε σελίδα, ξεπερνώντας τις κατασκευασμένες κρίσεις που έχουν καθορίσει τις συζητήσεις μας γύρω από τον προϋπολογισμό τα τελευταία χρόνια. Η ανάκαμψή μας επιβραδύνθηκε όταν το Κογκρέσο προκάλεσε το «shutdown» της κυβέρνησης, θέτοντας σε κίνδυνο την πίστη και αξιοπιστία των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συμβεί ξανά κάτι τέτοιο. Και πρέπει να προχωρήσουμε όσον αφορά στη διακομματική συμφωνία για τον προϋπολογισμό που υπέγραψα το 2013, η οποία μας βοήθησε να δώσουμε τέλος σε κάποιες από τις αυθαίρετες, σε όλους τους τομείς, περικοπές που είναι γνωστές ως «αυτόματες περικοπές δαπανών» (sequestration). Η συμφωνία του προηγούμενου έτους βοήθησε στην ενίσχυση της οικονομικής μας ανάπτυξης χωρίς την υπονόμευση της δημοσιονομικής μας υπευθυνότητας. Ήμασταν σε θέση να επενδύσουμε σε κρίσιμες εθνικές προτεραιότητες ενώ παράλληλα μειώναμε τα ελλείμματά μας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007.

Για να φέρουμε γρηγορότερη άνοδο των μισθών και των εισοδημάτων, πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα. Και για αυτό ο προϋπολογισμός μου θα αντιστρέψει πλήρως τις αυτόματες περικοπές δαπανών για περικοπές εσωτερικού το 2016. Θα συνοδέψει αυτές τις επενδύσεις με αντίστοιχες αυξήσεις χρηματοδότησης στην άμυνα. Αν το Κογκρέσο απορρίψει το προσχέδιό μου και αρνηθεί να αναιρέσει αυτές τις αυθαίρετες περικοπές, θα απειληθούν η οικονομία και οι ένοπλες δυνάμεις μας. Οι επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς θα πέσουν στο χαμηλότερο επίπεδο δέκα ετών, διαμορφωνόμενες για δεδομένα πληθωρισμού, θέτοντας την αμερικανική έρευνα, εκπαίδευση, υποδομή και εθνική ασφάλεια σε κίνδυνο. Αλλά αν το Κογκρέσο συνεργαστεί μαζί μου, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το κόστος του τερματισμού των αυτόματων περικοπών δαπανών θα καλυφθεί πλήρως από την περικοπή μη αποδοτικών δαπανών και το κλείσιμο φορολογικών «παραθύρων».

Το σχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο στέλνω το Κογκρέσο είναι ένα προσχέδιο επιτυχίας για τη νέα οικονομία. Γνωρίζω ότι οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο διαφωνούν με την προσέγγιση μου και ανυπομονώ να ακούσω τις ιδέες τους για το πώς μπορούμε να κάνουμε τη μεσαία τάξη ισχυρότερη. Αυτό όμως που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να προσποιούμαστε ότι τα ζητήματα της παιδικής φροντίδας ή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι σημαντικά, ή ότι δεν υπάρχει τίποτε να κάνουμε για να ενισχύσουμε τη μεσαία τάξη.

Επειδή έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε. Ως χώρα, έχουμε επιβιώσει σε δύσκολες στιγμές. Αλλά έχουμε θέσει νέα θεμέλια. Έχουμε ένα νέο μέλλον για να γράψουμε. Και έχω όρεξη για δουλειά.

Δημοφιλή