The Blog

Οι πέντε κορυφαίοι «μυθικοί» τουριστικοί προορισμοί στον κόσμο

Οι Δελφοί είναι γνωστοί σαν το σπίτι της Πυθίας, της μάντισσας που πολλοί συμβουλεύονταν κατά την κλασική αρχαιότητα. Χάρη στη δημοτικότητα της Πυθίας, οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν ανακηρύξει τους Δελφούς ως το κέντρο του κόσμου, σύμφωνα με το Δία. Σήμερα οι ντόπιοι έχουν... αποδεχθεί ότι δεν πρόκειται για το κέντρο του κόσμου, είναι όμως ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Μαθαίνοντας για μύθους και θρύλους όταν ταξιδεύεις σε ένα καινούριο προορισμό είναι πάντα διασκεδαστικό και σύμφωνα με τους ταξιδιώτες ανά τον κόσμο, οι οπαδοί της παράδοσης θα λατρέψουν τους παρακάτω ιστορικούς προορισμούς, που ο κάθε ένας έχει τη δική του πλούσια μυθολογία.

Glastonbury, Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πόλη του Glastonbury είναι θρυλική από κάθε άποψη κι έχει χριστεί ως η Μυστηριώδης Πρωτεύουσα της Αγγλίας. Ο Σταυρός του Glastonbury θεωρούνταν απόδειξη ότι ο ξακουστός Βασιλιάς Αρθούρος όντως υπήρχε, με το Glastonbury να είναι ο χώρος που διέσωσε με θάρρος τη Γκουίνεβιρ.

Δυστυχώς η σχέση του Αρθούρου με την περιοχή προήλθε από τοπικούς καλόγερους σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν χρήματα, όταν μια πυρκαγιά κατέστρεψε το Μοναστήρι του Glastonbury. Οι επισκέπτες όμως μπορούν να δουν το ραβδί του Ιωσήφ της Αριμαθαίας που ανθίζει (γνωστό ως Holy Thorn).

Όσοι αναζητούν πιο σύγχρονη παράδοση, μπορούν να περάσουν από το ξενοδοχείο George Hotel and Pilgrim's Inn, ένα εξαιρετικού ενδιαφέροντος κτίριο, αρχικά σχεδιασμένο για τους επισκέπτες του Μοναστηριού και το οποίο πολλοί θεωρούν ότι είναι στοιχειωμένο από ένα φάντασμα καλόγερο και την πρώην φίλη του.

Siem Reap, Καμπότζη.

Το Siem Reap είναι γνωστό για τη σύνδεσή του με το Άνγκορ Βατ, το ναό με τους πέντε πύργους που είναι και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και που καλύπτεται από περίπλοκα σκαλίσματα και απεικονίζει διάφορες σκηνές από τη μυθολογία των Ινδών.

Ένας λιγότερο γνωστός ναός είναι αυτός του Wat Preah Prom Rath. Σύμφωνα με τοπικό μύθο, ο ναός χτίστηκε στο σημείο όπου ξεβράστηκε μετά από ναυάγιο ένας μοναχός και με το ξύλο από το πλοίο του φτιάχτηκε το διάσημο άγαλμα του ξαπλωμένου Βούδα.

Το ξενοδοχείο 1920 βρίσκεται στην καρδιά της Siem Reap και έχει πολύ καλή σύνδεση τόσο με τους ναούς του Άνγκορ, όσο και με τους ναούς στο Wat Preah Prom Rath.

Castro, Χιλή.

Το αρχιπέλαγος της Χιλής είναι μια συλλογή μικρών νησιών μακριά από την περιοχή με τις λίμνες της Χιλής, με μια μεγάλη ποικιλία μύθων και θρύλων. Λόγω του ότι περιβάλλονται από θάλασσα, υπάρχει ο μύθος του δικού τους πλοίου φαντάσματος, του Caleuche, που θεωρείται πως είναι ένα ον που έχει αισθήματα και μπορεί να ταξιδεύει κάτω από το νερό.

Στο ίδιο μοτίβο του υγρού στοιχείου, το Pincoya είναι ένα όμορφο πλάσμα που ζει στη θάλασσα αλλά μία στο τόσο αναδύεται στην επιφάνεια, περνώντας από τις ακτές φορώντας ένα φόρεμα φτιαγμένο από φύκια.

Τέλος, υπάρχει το Trauco, ένα ον που ζει στους κορμούς των δέντρων κι έχει τη δύναμη να κάνει οποιονδήποτε να τον ερωτευτεί. Το πλάσμα αυτό έχει άγαλμα στο Πάρκο του Castro (δίπλα ακριβώς στην «πλευρά της μυθολογίας»).

Δελφοί, Ελλάδα.

Οι Δελφοί είναι γνωστοί σαν το σπίτι της Πυθίας, της μάντισσας που πολλοί συμβουλεύονταν κατά την κλασική αρχαιότητα. Χάρη στη δημοτικότητα της Πυθίας, οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν ανακηρύξει τους Δελφούς ως το κέντρο του κόσμου, σύμφωνα με το Δία. Σήμερα οι ντόπιοι έχουν... αποδεχθεί ότι δεν πρόκειται για το κέντρο του κόσμου, είναι όμως ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας.

Ξεκινήστε με μια επίσκεψη στο Ιερό του Απόλλωνα -του θεού του φωτός, της μουσικής και των προφητειών- ύστερα δείτε την Κασταλία πηγή, όπου παραδοσιακά οι ταξιδιώτες εξαγνίζονταν πριν συναντήσουν την Πυθία.

Η διαδρομή αυτή είναι γνωστή σαν το ιερό μονοπάτι και καταλήγει στο λόφο, στο ναό του Απόλλωνα. Κάντε μια στάση να θαυμάσετε τη θέα των Δελφών ή περάστε από το ξενοδοχείο Acropole Delphi για να δείτε τη θέα από το παράθυρο στο φαράγγι των Δελφών.

Varanasi, Ινδία.

Ως η πιο ιερή πόλη στην όχθη του ιερού ποταμού της Ινδίας και μία από τις παλαιότερες ακατοίκηετς πόλεις του κόσμου, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Βαρανάσι είναι τόσο δημοφιλές ανάμεσα στους θρησκευτικούς προσκυνητές και τους λάτρεις της μυθολογίας. Ο θρύλος των Ινδουιστών λέει ότι ο ποταμός Γάγγης πλημμύρισε με νερό από τον Ουρανό, όταν ξεκίνησε να μετρά ο χρόνος, και ακριβώς τη στιγμή που ο Θεός Shiva και η Θεά Parvati περπατούσαν στην περιοχή του Βαρανάσι.

Το Βαρανάσι είναι επίσης ο τόπος όπου ο Κρίσνα πολέμησε τον σωσία του του και όπου ο Θεός

Ράμα απέδωσε τιμωρία μετά τη δολοφονία του Ραβανά. Παντού μπορείς να δεις αποδείξεις της σημασίας αυτών των μύθων, από την αρχιτεκτονική της πόλης μέχρι τα έντυπα που πουλάνε στους δρόμους.

Αν θέλουν να γνωρίσουν περισσότερο την ιστορία του Βαρανάσι, οι λάτρεις της παράδοσης θα πρέπει να μείνουν στο παλάτι BrijRama, ένα υπέροχο κτίριο που θεωρείται μια από τις παλαιότερες κατασκευές στο Βαρανάσι.

Οι προτάσεις αυτές προέρχονται από τους επιστήμονες-ταξιδιώτες της Booking.com. Έχουν αναλύσει τους προορισμούς που αφορούν τη «μυθολογία», έψαξαν προσεκτικά τα διαθέσιμα καταλύματα και σας τα προτείνουν.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη HuffPost Canada και μεταφράστηκε για την ελληνική έκδοση.