Αυθόρμητα παιδικά μηνύματα για την αξία του φαγητού

Ο βασικός μας σκοπός είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές (6-12 ετών) για το θέμα της σπατάλης φαγητού αλλά και να τους βοηθήσουμε να ανακαλύψουν έννοιες όπως ο «εθελοντισμός», η «κοινωνική προσφορά», η «αλληλεγγύη».
boroume

Παρατηρώντας το μεγάλο ενδιαφέρον εκπαιδευτικών για το θέμα της σπατάλης φαγητού, και έχοντας αποκομίσει σημαντική εμπειρία από αρκετές επισκέψεις σε σχολεία, σκεφτήκαμε να σχεδιάσουμε ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στη σπατάλη του φαγητού. Έτσι απλά, και με την πολύτιμη στήριξη έμπειρων εκπαιδευτικών, φίλων του ΜΠΟΡΟΥΜΕ, ξεκίνησε το 2014 η υλοποίηση του νέου μας προγράμματος «ΜΠΟΡΟΥΜΕ στο Σχολείο».

Ο βασικός μας σκοπός είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές (6-12 ετών) για το θέμα της σπατάλης φαγητού αλλά και να τους βοηθήσουμε να ανακαλύψουν έννοιες όπως ο «εθελοντισμός, η κοινωνική προσφορά, η αλληλεγγύη». Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες (λεκτικές ασκήσεις, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, δραστηριότητες έκφρασης συναισθημάτων και ιδεών κλπ.), που έχουμε σχεδιάσει, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ποια είναι τα αίτια της σπατάλης φαγητού, και ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και οι επιπτώσεις του. Επίσης, τα παιδιά μαθαίνουν τι μπορούν να κάνουν άμεσα και εύκολα για να βοηθήσουν στη μείωση της ποσότητας φαγητού και τροφίμων που καταλήγει στα σκουπίδια.

Από τις δεκάδες επισκέψεις που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, παρατηρούμε ότι συχνά τα παιδιά θεωρούν δεδομένα αυτά που τους προτείνουμε να κάνουν για να μειώσουν τη σπατάλη. Για παράδειγμα η Χριστίνα (Γ' Δημοτικού), η οποία όταν είπαμε στα παιδιά να μη γεμίζουν το πιάτο τους με φαγητό χωρίς να ξέρουν εάν θα το φάνε όλο, μας είπε ότι «Η μαμά μου συνέχεια μου γεμίζει το πιάτο, εγώ πάντα της λέω να βάλει λιγότερο κι αν θελήσω θα ξαναβάλω φαγητό» και πολλά παιδιά συμφώνησαν μαζί της.

Η πιο αγαπημένη ενότητα όμως του εκπαιδευτικού προγράμματος για τους μαθητές είναι τα «άσχημα» φρούτα και λαχανικά και τα περίεργα σχήματα που συχνά έχουν. Όταν αναφέρουμε ότι δυστυχώς αυτά τα «άσχημα» φρούτα και λαχανικά καταλήγουν στα σκουπίδια επειδή δεν πληρούν τα κριτήρια όψης, τα περισσότερα παιδιά εκπλήσσονται καθώς κατά τη δική τους άποψη αυτά είναι πιο όμορφα από τα ομοιόμορφα και καλοσχηματισμένα! Μάλιστα μας ρωτούν γιατί τα αποκαλούμε «άσχημα» και όχι «όμορφα». Σε αυτό το σημείο προσκαλούμε τα παιδιά «να μας βοηθήσουν», επιλέγοντας αυτά τα φρούτα και λαχανικά όταν είναι στο σούπερ μάρκετ, το μανάβικο ή την λαϊκή και διαδίδοντας το μήνυμα στους συγγενείς και φίλους τους.

Σε κάθε επίσκεψη που κάνουμε σε ένα σχολείο, δεν πάμε μόνο για να μάθουμε εμείς στα παιδιά αλλά και για να μάθουμε από αυτά μέσα από τον αυθορμητισμό, τη δημιουργικότητα, την ειλικρίνεια, την ευαισθησία και τον τρόπο σκέψης τους!

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα του αυθορμητισμού, της αθωότητας και της ευαισθησίας που μπορεί να έχει ένα παιδί είναι η πρόταση της Μαρίας (Δ' Δημοτικού), όταν δείξαμε στην τάξη της μια φωτογραφία ενός κάδου σκουπιδιών με μια σακούλα με ψωμιά δίπλα του. Αφού προβληματίστηκε γιατί, σκέφτηκε πόσο άσχημα θα νιώσει ο άνθρωπος που έχει ανάγκη και θα πάει από εκεί να πάρει το φαγητό του, μοιράστηκε μαζί μας την ιδέα της: «Θα ήταν πολύ καλύτερα να υπήρχαν κάποια τραπέζια στο δρόμο, όχι δίπλα στα σκουπίδια, στρωμένα και περιποιημένα και εκεί να αφήνει κανείς το φαγητό που θέλει να προσφέρει ώστε να περάσει από εκεί να το πάρει ο άνθρωπος που έχει ανάγκη και να νιώσει ότι κάποιος του το προσφέρει με λίγη φροντίδα».

Ακόμα πιο ενεργή δράση αναλαμβάνουν τα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου με τα οποία συνδυάζουμε την εκπαιδευτική δράση με το πρόγραμμα «ΜΠΟΡΟΥΜΕ στη Γειτονιά» που έχει ως σκοπό τη διάδοση του μηνύματος μας «καμία μερίδα φαγητού χαμένη» σε κάθε σημείο όπου μπορεί να υπάρχει περισσευούμενο φαγητό. Πρόσφατα, μαθητές των Εκπαιδευτηρίων "Κωστέα-Γείτονα" συμμετείχαν στην εθελοντική δράση και ενημέρωσαν περισσότερα από 40 καταστήματα στις γειτονιές τους από τα οποία μέσα σε ένα μήνα έχουν ήδη προσφέρει μέσω του ΜΠΟΡΟΥΜΕ περισσότερες από 400 μερίδες φαγητού σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Δημοφιλή