Ασύρτικο...Μια ελληνική ποικιλία με απεριόριστες δυνατότητες

Οι λάτρεις των σύνθετων και έντονων κρασιών σίγουρα γοητεύονται από τα κρασιά της ποικιλίας. Βερίκοκο, Ροδάκινο, Μάνγκο, Grape Fruit, Πεπόνι, Μπανάνα είναι κάποιες από τις μυρωδιές που χαρίζει το Ασύρτικο λίγο πριν το δοκιμάσεις, ενώ το γιασεμί και ενίοτε το νυχτολούλουδο θα ολοκληρώσει την μεθυστική διαδρομή από την μύτη στον ουρανίσκο. Η οξύτητα είναι σχεδόν πάντα σε υψηλά επίπεδα και θα κρατηθεί ώστε η επίγευση να χαρακτηριστεί ως μακρά. Έντονη μεταλλική αίσθηση χαρακτηρίζει τα Ασύρτικα της Σαντορίνης καθώς η ποικιλία έχει την ικανότητα να εκφράζει με ένταση το terroir, αποδίδοντας τα χαρακτηριστικά του μέσα από γεύσεις και αρώματα.
botilia

Προέρχεται από το αγαπημένο σύμπλεγμα νησιών, τις Κυκλάδες με την Σαντορίνη να είναι ο τόπος καταγωγής του. Ο αμπελώνας της Σαντορίνης θεωρείται ο πιο ιστορικός σε όλη την Ελλάδα και ο πιο αρχαίος στην Ευρώπη. Η καλλιέργεια της ποικιλίας θεωρείται μοναδική, παραδοσιακή και αυθεντική.

Το μικροκλίμα της Σαντορίνης είναι μοναδικά ιδανικό και έχει ταυτιστεί με την εξέλιξη της ποικιλίας. Το ηφαίστειο, το οποίο αν και ανενεργό έχει επηρεάσει καταλυτικά το έδαφος και το κλίμα του νησιού. Η σύνθεση του εδάφους και η τοπολογία βοηθούν το κλήμα να αναπνέει καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας. Το πρωί απορροφά την ζέστη με αποτέλεσμα την φυσιολογική ανάπτυξη της ράγας και το βράδυ την απωθεί διατηρώντας το μέγεθος και την υγρασία που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Παρ' όλο που το φυτό αναπτύσσεται σε υψηλές θερμοκρασίες, η οξύτητα του είναι το πιο έντονο χαρακτηριστικό του, γεγονός που κατατάσσει το Ασύρτικο στις καλύτερες Ελληνικές ποικιλίες ακόμη και για παλαίωση.

Οι δυνατοί άνεμοι του νησιού ευνόησαν τη δημιουργία ενός τρόπου καλλιέργειας - προστασίας του φυτού που ονομάζεται κουλούρα. Το τύλιγμα των πρέμνων σε συνδυασμό με την υγρασία εξασφαλίζουν την απαραίτητη ποσότητα νερού χωρίς να υπάρχει ανάγκη ποτίσματος. Η εν λόγω καλλιέργεια αποτρέπει την άμμο και το χώμα να βλάψουν τους καρπούς του φυτού και σε συνδυασμό με τις συνθήκες ανάπτυξής της η ασθένεια «φυλλοξήρα» δεν εμφανίστηκε ποτέ στο νησί.

Ο πολυδυναμικός της χαρακτήρας έδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο, με αρχικό προορισμό την Χαλκιδική και έπειτα την Μακεδονία και την Πελοπόννησο. Σε αυτές τις περιοχές μας χαρίζει κρασιά με εντονότερα πρωτογενή αρώματα φρούτων και λιγότερο πυκνή δομή, που μπορεί να μην έχουν το terroir Σαντορίνης αλλά δεν υστερούν καθόλου σε ποιότητα και ενδιαφέρον.

Οι Έλληνες οινοπαραγωγοί πρέπει να είναι υπερήφανοι καθώς οινολόγοι ερευνητές από όλο τον κόσμο έχουν ενδιαφερθεί και ξεχωρίσει το νησί της Σαντορίνης με την μοναδική αυτή ποικιλία σε επίπεδο να συζητιέται η συγκαταλογή της στον κατάλογο των ιστορικών μνημείων της Unesco. Επίσης, σε χώρες του εξωτερικού όπως είναι η μακρινή Αυστραλία έχει ήδη ξεκινήσει η καλλιέργεια της ποικιλίας Ασύρτικο και αναμένουμε τα αποτελέσματα.

Η ποικιλία Ασύρτικο απευθύνεται σε αυτούς που αναζητούν λευκά κρασιά με ασυμβίβαστο χαρακτήρα και έντονο στυλ. Χαρακτηρίζεται από έντονο πρασινόλευκο χρώμα με ανοιχτές χρυσές ανταύγειες που θυμίζουν το χρώμα του ροδιού.

Ένα γύρισμα του κρασιού στο ποτήρι, θα δώσει δάκρυα μέτριας πυκνότητας αλλά με αργή ροή, μαρτυρώντας τον υψηλό αλκοολικό βαθμό.

Οι λάτρεις των σύνθετων και έντονων κρασιών σίγουρα γοητεύονται από τα κρασιά της ποικιλίας. Βερίκοκο, Ροδάκινο, Μάνγκο, Grape Fruit, Πεπόνι, Μπανάνα είναι κάποιες από τις μυρωδιές που χαρίζει το Ασύρτικο λίγο πριν το δοκιμάσεις, ενώ το γιασεμί και ενίοτε το νυχτολούλουδο θα ολοκληρώσει την μεθυστική διαδρομή από την μύτη στον ουρανίσκο. Η οξύτητα είναι σχεδόν πάντα σε υψηλά επίπεδα και θα κρατηθεί ώστε η επίγευση να χαρακτηριστεί ως μακρά. Έντονη μεταλλική αίσθηση χαρακτηρίζει τα Ασύρτικα της Σαντορίνης καθώς η ποικιλία έχει την ικανότητα να εκφράζει με ένταση το terroir, αποδίδοντας τα χαρακτηριστικά του μέσα από γεύσεις και αρώματα.

Αν του δώσετε χρόνο, μετά από πέντε και στις κατάλληλες συνθήκες μετά από δέκα χρόνια το Ασύρτικο θα είναι ακόμη πιο ιδιαίτερο και έντονο με χαρακτηριστικά αρώματα παλαίωσης και καλή γευστική εξέλιξη. Η δυναμική της παλαίωσης έχει οδηγό την υψηλή οξύτητα που το χαρακτηρίζει και του επιτρέπει να αντέχει στο χρόνο.

Προτάσεις:

*Το κείμενο δημοσιεύθηκε αρχικά στο botilia.gr