ΤΟ BLOG
16/02/2017 09:23 EET | Updated 17/02/2018 07:12 EET

«Η σκιά στο σπίτι»: Κριτική του βιβλίου του Κωνσταντίνου Κέλλη

Η υπόθεση λαμβάνει χώρα στο παλιό αρχοντικό Καρατζά, δίπλα στη λίμνη Βόλβη, όπου ο Τάσος Βαρθαλίτης προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή μετά τον αιφνίδιο χαμό της γυναίκας του. Με τα δυο του παιδιά, Ελπίδα και Δημήτρη, μετακομίζει στην παλιά αυτή έπαυλη, όπου δεκαέξι χρόνια πριν είχε κάνει πρόταση γάμου στη μητέρα τους, πιστεύοντας ότι το ίδιο θα επιθυμούσε κι εκείνη. Από την πρώτη στιγμή ο διοικητής Γρίβας προσπαθεί να τον προειδοποιήσει για τη σκιά που παραμονεύει και ζητά παρηγοριά. Όμως εκείνος απτόητος και αποφασισμένος αρνείται να εγκαταλείψει το όνειρο της Ναταλίας.

archive

Τα μεταφυσικά θρίλερ δεν είναι σίγουρα το είδος των βιβλίων που προτιμώ. Αν μάλιστα θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής, τα τελευταία χρόνια αποφεύγω συστηματικά την ανάγνωσή τους, καθώς έχω απογοητευτεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Ίσως να είμαι αρκετά αυστηρή στην κρίση μου, όμως πιστεύω ότι τα μυθιστορήματα τρόμου με έντονο το μεταφυσικό στοιχείο οφείλουν να διαπνέονται από μια ατμόσφαιρα ζοφερή, ανατριχιαστική, που να καταφέρνει να διατρέξει τη ραχοκοκαλιά σου ώστε να επιτύχει το στόχο τους.

Ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Κέλλης είχε εντυπωθεί στο μυαλό μου από τις διθυραμβικές κριτικές που απέσπασε με το πρώτο του μυθιστόρημα «Νεκρή γραμμή», οι οποίες όμως δεν κατάφεραν να κάμψουν τις αντιστάσεις μου. Μόλις κυκλοφόρησε το νέο του πόνημα «Η σκιά στο σπίτι» αποφάσισα να δώσω μια ευκαιρία στον εαυτό μου να διαπιστώσει αν είχαν βάση τα ενθουσιώδη σχόλια των φίλων του είδους. Κι αν πρέπει να ξεκινήσω την παρουσίαση της άποψής μου με μια φράση, αυτή θα ήταν «απροσδόκητα συναρπαστικό και ατμοσφαιρικό». Με μια απόλυτα πειθαρχημένη γραφή, που δεν παρασύρεται από τις συναισθηματικές εξάρσεις των χαρακτήρων και τις καταιγιστικές ανατροπές της πλοκής, η ιστορία της σκιάς στο σπίτι κατορθώνει να σε κρατήσει δέσμιο, να σε στροβιλίσει στη δίνη της κατάρας της και κυρίως να σε κάνει να αισθανθείς ρίγη σε κάθε παρουσία της. Είναι βέβαιο ότι ο συγγραφέας απέκτησε μία ακόμα φανατική αναγνώστρια.

...μία πένα που ξέρει να διαχειρίζεται τη δύναμή της, ακολουθεί με πειθαρχία και συνέπεια την ιστορία που έχει επινοήσει και αφήνει τους χαρακτήρες της να την οδηγήσουν στα δικά τους σκοτεινά μονοπάτια.

Η υπόθεση λαμβάνει χώρα στο παλιό αρχοντικό Καρατζά, δίπλα στη λίμνη Βόλβη, όπου ο Τάσος Βαρθαλίτης προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή μετά τον αιφνίδιο χαμό της γυναίκας του. Με τα δυο του παιδιά, Ελπίδα και Δημήτρη, μετακομίζει στην παλιά αυτή έπαυλη, όπου δεκαέξι χρόνια πριν είχε κάνει πρόταση γάμου στη μητέρα τους, πιστεύοντας ότι το ίδιο θα επιθυμούσε κι εκείνη. Από την πρώτη στιγμή ο διοικητής Γρίβας προσπαθεί να τον προειδοποιήσει για τη σκιά που παραμονεύει και ζητά παρηγοριά. Όμως εκείνος απτόητος και αποφασισμένος αρνείται να εγκαταλείψει το όνειρο της Ναταλίας. Μάχεται με πάθος ενάντια στα σημάδια, όμως σύντομα η σκιά θα φανερώσει το μένος της. Και θα διαλύσει τα πάντα στο πέρασμά της.

Λάτρεψα από την πρώτη στιγμή το απόκοσμο σκηνικό στις όχθες της λίμνης Βόλβης, το οποίο σε αφοπλίζει, απλώνεται γύρω σου και σε παγιδεύει στην ομίχλη του. Η τρομακτική ησυχία που περιβάλλει το αρχοντικό, προκαλεί δυνατά καρδιοχτύπια και κάθε υποψία κίνησης επιφέρει ταραχή και πανικό. Η γραφή του συγγραφέα είναι μια αποκάλυψη: κατορθώνει να αποτυπώσει στο χαρτί την μυστικιστική ατμόσφαιρα που απαιτεί ένα δυνατό θρίλερ για γερά νεύρα, τις εναλλαγές της ψυχοσύνθεσης των ηρώων, την ενέργεια της μεταφυσικής διάστασης της πλοκής, και να μη χαθεί στα μονοπάτια της υπερβολής και της επανάληψης προς χάριν εντυπωσιασμού. Δύσκολο εγχείρημα αλλά απόλυτα εφικτό για μία πένα που ξέρει να διαχειρίζεται τη δύναμή της, ακολουθεί με πειθαρχία και συνέπεια την ιστορία που έχει επινοήσει και αφήνει τους χαρακτήρες της να την οδηγήσουν στα δικά τους σκοτεινά μονοπάτια.

«Η σκιά στο σπίτι» δεν εγκλωβίστηκε στα στεγανά του τρόμου και της αγωνίας, αλλά ανέδειξε τον ψυχισμό των χαρακτήρων της, αφουγκράστηκε τις αγωνίες και τις φοβίες τους, πρόβαλλε κοινωνικά στερεότυπα, ακούμπησε με ευαισθησία δύσκολα θέματα. Η σκιά κινείται παράλληλα με τα προβλήματα που πρέπει να διαχειριστεί ο Τάσος με τις νέες συνθήκες της ζωής του, με τον πόνο της απώλειας που βιώνει ο μικρός Δημήτρης, με την απουσία της μητρικής φιγούρας και το νέο της ρόλο στην οικογένεια που οφείλει να αντιμετωπίσει η έφηβη Ελπίδα. Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που παγιδεύεται στους τέσσερις τοίχους ενός στοιχειωμένου σπιτιού και προσφέρει ένα καθηλωτικό θρίλερ.

Ένα θερμό «μπράβο» στον Κωνσταντίνο Κέλλη και ένα «ευχαριστώ» που με μύησε με το νέο του βιβλίο στη μαγεία των γνήσιων ιστοριών τρόμου.

pho


Δείτε περισσότερα στο blog Λογοτεχνικά Σοκάκια

Sponsored Post