«Εντιμότατα λαμόγια»: Κριτική του βιβλίου του Θάνου Δραγούμη

Ο συγγραφέας είναι βαθύς γνώστης του πλούτου της ελληνικής γλώσσας και τον χρησιμοποιεί αριστοτεχνικά, προσφέροντας μια άρτια περιπέτεια πλούσια σε ανατροπές, μυστήριο, πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις και φόνους. Οι χαρακτήρες του πολλοί, προερχόμενοι από διαφορετικά οικονομικά υπόβαθρα, με ανόμοιες κοινωνικές καταβολές, αντιφατικές και άκρως ενδιαφέρουσες προσωπικότητες και ψυχολογικά προφίλ.
archive

Διαφθορά, εξουσία, ρουσφέτια, σκάνδαλα, μίζες και διαπλοκή. Λέξεις που χαρακτηρίζουν έντονα την εγχώρια πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια, αλλά και το δημοσιογραφικό στερέωμα της χώρας. Ο συγγραφέας Θοδωρής Παπαθεοδώρου, ορμώμενος από τις κοινωνικές αναταράξεις που προκαλεί η σαθρότητα του συστήματος, υιοθέτησε το αστυνομικό δαιμόνιο του Θάνου Δραγούμη και δημιούργησε ένα καυστικό, ατμοσφαιρικό, σύγχρονο μυθιστόρημα. Χωρίς ίχνος εξωραϊσμού, τα «εντιμότατα λαμόγια» ανοίγουν τα χαρτιά τους, ρισκάρουν, παίζουν την καριέρα τους στη ρώσικη ρουλέτα, αλλάζουν στρατόπεδα κατά το δοκούν και μηχανεύονται τρόπους για εύκολο χρήμα και ραγδαία ανέλιξη στις υψηλά ιστάμενες θέσεις της κυβέρνησης. Όλα είναι ένα παιχνίδι που κανείς δεν ξέρει τον νικητή, και ο μοναδικός κανόνας του είναι «ο θάνατός σου, η ζωή μου».

Εν έτει 1998 ο δημοσιογράφος Χρήστος Καρνέζης δέχεται επίθεση με σκοπό να κρατήσει το στόμα του κλειστό. Δώδεκα χρόνια αργότερα, ο δικηγόρος Μίλτος Μαρνέρης βρίσκεται μπροστά σε μια οδυνηρή κατάσταση: ο κουμπάρος του και στενός του φίλος Παύλος Ηλιάδης, ειδικός εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαφανίζεται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, αμέσως μετά από ένα δείπνο με πρόσωπα υπεράνω υποψίας. Οι συνταρακτικές αλήθειες που έρχονται στο φως, θα αναγκάσουν τον Μίλτο να ψάξει βαθιά για να βρει την άκρη του νήματος, με όποιο κόστος. Οι πιθανότητες είναι εναντίον του, μα η απρόσμενη χείρα βοηθείας που του προσφέρει η τηλεοπτική περσόνα Έλλη Καμπάνη, θα ανατρέψει τις προβλέψεις. Όλα είναι στον αέρα και το τελικό αποτέλεσμα αμφίρροπο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα που ξετυλίγει τη σφικτή πλοκή του με υπομονή και σύνεση.

Ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα που ξετυλίγει τη σφικτή πλοκή του με υπομονή και σύνεση. Ο συγγραφέας είναι βαθύς γνώστης του πλούτου της ελληνικής γλώσσας και τον χρησιμοποιεί αριστοτεχνικά, προσφέροντας μια άρτια περιπέτεια πλούσια σε ανατροπές, μυστήριο, πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις και φόνους. Οι χαρακτήρες του πολλοί, προερχόμενοι από διαφορετικά οικονομικά υπόβαθρα, με ανόμοιες κοινωνικές καταβολές, αντιφατικές και άκρως ενδιαφέρουσες προσωπικότητες και ψυχολογικά προφίλ. Η προσεκτική και σε βάθος χαρτογράφησή τους, φανερώνει την συγγραφική δεινότητα του κου Παπαθεοδώρου, μα και τον σεβασμό του προς τον αναγνώστη, καθώς ο όγκος του βιβλίου είναι ανάλογος του χρόνου που απαιτείται για την γνωριμία με τους ήρωες και την εξιστόρηση της προσωπικής τους ιστορίας και των επιδιώξεών τους.

Η Έλλη Καμπάνη είναι αναμφισβήτητα η πρωταγωνίστρια της υπόθεσης, όχι μόνο για τον σημαίνοντα ρόλο της στη διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά κυρίως λόγω των έντονων συναισθηματικών της μεταπτώσεων. Ο Μίλτος είναι το alter ego της. Αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με ευαισθησία, αναζητεί την αλήθεια με πάθος και εμπιστεύεται τους ανθρώπους με μία αφοπλιστική αφέλεια. Κάποιες στιγμές αισθάνθηκα πως ο Μίλτος έχασε τον ρόλο του μπροστά στον δυναμικό χαρακτήρα της Έλλης, και πως η μεταξύ τους προσέγγιση συνέβη απότομα, βιαστικά. Ο χορός των δευτεραγωνιστών συνθέτουν έναν ολοκληρωμένο καμβά Νεοελλήνων που σκοινοβατούν επικίνδυνα πάνω από την άβυσσο των υπέρμετρων φιλοδοξιών τους.

Τα μικρά και μεσαίου μεγέθους κεφάλαια με ξάφνιασαν ευχάριστα, και κατόρθωσαν να διατηρήσουν την ένταση και την αγωνία των εναλλασσόμενων καταιγιστικών εξελίξεων στα ύψη. Τα γεγονότα ξεδιπλώνονται με περισσή αληθοφάνεια. Οι καταστάσεις, αν και είναι προιόν μυθοπλασίας, θα προκαλέσουν σίγουρα το μειδίαμά σας και θα σας κάνουν να αναρωτηθείτε, αν και πόσο τελικά απέχουν από την πραγματικότητα που ζούμε σήμερα. Θα προτιμούσα το φινάλε να κινηθεί προς την αντίθετη κατέυθυνση, και μου έλειψε η σύνδεση του μυστικού της Έλλης με την τελική έκβαση της πλοκής.

Είναι άραγε η εντιμότητα προσόν; Τα «εντιμότατα λαμόγια» σας προκαλούν να το ανακαλύψετε.

Δείτε περισσότερα στο blog Λογοτεχνικά Σοκάκια

Δημοφιλή