«Δυο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα»: Κριτική του βιβλίου της Μαρίνας Γιώτη

Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν ήταν η Σταχτοπούτα και η κόκκινη κλωστή δεμένη αρχίζει να γυρίζει και να αποκαλύπτει για ακόμη μια φορά τη συναρπαστική βραδιά που άλλαξε τη ζωή της ομώνυμης ηρωίδας και της χάρισε την παντοτινή ευτυχία στην αγκαλιά του νεαρού πρίγκηπα. Μα ο Φάνης ο Μπούφος δεν συμμερίζεται τη χαρά και την ευδαιμονία που πηγάζει από αυτό το παραμύθι, και θέλει να λύσει το μυστήριο της νεραϊδονονάς και να μάθει πώς είναι η ζωή της Σταχτοπούτας στο μαγικό βασίλειο.
archive

Το παραμύθι της Σταχτοπούτας είναι ένα από τα πιο αγαπημένα των κοριτσιών και των μαμάδων τους. Το μαγικό ραβδί της νονάς - νεράιδας που έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει την κολοκύθα σε άμαξα και τη Σταχτοπούτα σε λαμπερή δεσποινίδα, το ευτυχισμένο φινάλε με τον πρίγκηπα να ερωτεύεται και να παντρεύεται τη δυστυχισμένη κοπέλα, αλλά και το γεγονός ότι κανείς δεν χρειάζεται να φάει κάποιον, καθιστούν την ιστορία αυτή εξαιρετικά δημοφιλή στο πέρασμα των χρόνων.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ακόμα κι αυτό το κλασικό παραμύθι έχει αρχίσει να χάνει τη γοητεία και τη λάμψη του στη σύγχρονη εποχή. Οι εικόνες που κατακλύζουν καθημερινά τα παιδιά, μέσω της τηλεόρασης και του διαδικτύου, είναι έντονες και διαμορφώνουν νέα ήθη και συνήθειες. Το παιδικό βιβλίο για να καταφέρει να προσελκύσει και πάλι το αναγνωστικό του κοινό, πρέπει να καταφέρει να δελεάσει το ενδιαφέρον των μικρών φίλων και να προσφέρει κάτι περισσότερο από μια απλή, χαριτωμένη ιστορία όπου όλα λύνονται δια μαγείας.

Η συγγραφέας Μαρίνα Γιώτη, μητέρα και η ίδια, αφουγκράστηκε τον παλμό της εποχής και τόλμησε κάτι μοναδικό: να συνταιριάξει το κλασικό με το σύγχρονο, κινητοποιώντας τη φαντασία και τη σκέψη των παιδιών. Δημιούργησε μια νέα σειρά με τίτλο «παραμύθια ... αλλιώς», στην οποία προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τις λέξεις των κλασικών ιστοριών, με συνοδοιπόρο της τον δαιμόνιο ρεπόρτερ Φάνη τον Μπούφο. Η αρχή έγινε με τη μοναδική «Σκουφοκοκκινίτσα» και τώρα επανέρχεται με το «Δύο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα».

Γιατί οι νεράιδες κατοικούν μόνο στα παραμύθια...

Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν ήταν η Σταχτοπούτα και η κόκκινη κλωστή δεμένη αρχίζει να γυρίζει και να αποκαλύπτει για ακόμη μια φορά τη συναρπαστική βραδιά που άλλαξε τη ζωή της ομώνυμης ηρωίδας και της χάρισε την παντοτινή ευτυχία στην αγκαλιά του νεαρού πρίγκηπα. Μα ο Φάνης ο Μπούφος δεν συμμερίζεται τη χαρά και την ευδαιμονία που πηγάζει από αυτό το παραμύθι, και θέλει να λύσει το μυστήριο της νεραϊδονονάς και να μάθει πώς είναι η ζωή της Σταχτοπούτας στο μαγικό βασίλειο. Οι έρευνές του θα αποδώσουν γρήγορα καρπούς και η αλήθεια θα έρθει στην επιφάνεια για ακόμα μια φορά, παρουσιάζοντας πια τα γεγονότα στις αληθινές τους διαστάσεις. Γιατί τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη δική μας προσπάθεια...

Οφείλω να δώσω για ακόμα μια φορά τα συγχαρητήρια μου στη συγγραφέα, καθώς παραδίδει στα παιδιά ένα εξαιρετικά προσεγμένο, από κάθε άποψη, βιβλίο. Το σκληρό εξώφυλλο, το μέγεθός του, τα έντονα χρώματα, η ιδιαίτερη γραμματοσειρά, η ποιότητα του χαρτιού, είναι λεπτομέρειες που αποδεικνύουν τη βαρύτητα που δίνουν η κ. Γιώτη και οι εκδόσεις Διόπτρα στους μικρούς αναγνώστες, προσελκύοντας το ενδιαφέρον τους. Η εισαγωγή περιλαμβάνει την ιστορία του ίδιου του παραμυθιού και έμεινα έκπληκτη όταν ανακάλυψα ότι έχει τις ρίζες του στην ελληνική μυθολογία. Τα λόγια της ψυχολόγου Σοφίας Αντύπα εισάγουν τους γονείς στο πνεύμα του βιβλίου, για να καταφέρουν να συμβάλουν με τον τρόπο τους στην κατάκτηση των βαθύτερων νοημάτων από τα παιδιά τους. Η εικονογράφηση της ίδιας της συγγραφέως είναι πραγματικά απαράμιλλη. Αυτά τα εκφραστικά μάτια των ηρώων της είναι σήμα κατατεθέν, και ειλικρινά αφήνουν κάθε φορά άφωνα τα παιδιά μου - και εμένα την ίδια.

Τα συναισθήματα του κάθε χαρακτήρα αποτυπώνονται με απόλυτη ευκρίνεια και οι μικροί φίλοι μπορούν απλά και μόνο μέσα από τις εικόνες να συλλάβουν το νόημα της κάθε σκηνής. Ταυτόχρονα τα χρώματα είναι τόσο έντονα και ζωηρά και οι λεπτομέρειες στην απεικόνιση κάθε γεγονότος εξαίρετες, που πραγματικά αισθάνεσαι σαν να βρίσκεσαι κι εσύ μαζί με τη Σταχτοπούτα και τον μοναδικό Φάνη. Με το ταλέντο της, η κ. Γιώτη έδωσε πνοή σε κάθε πρωταγωνιστή και δημιούργησε ένα μαγευτικό τοπίο για να χαθούν μέσα του ακόμα και τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, που δεν ξέρουν ακόμα να διαβάζουν. Ομολογώ ότι πέρα από την κεντρική ηρωίδα και τον αγαπημένο μας Μπούφο, ετούτη τη φορά την παράσταση έκλεψε στην οικογένειά μας ο γλυκός γελωτοποιός. Στο τέλος του παραμυθιού, παρατίθενται συμβουλές από την εκπαιδευτικό Πόλκα Χατζηιωάννου - Σταθοπούλου για τους γονείς αλλά και για τους μικρούς φίλους, με λόγια απλά και κατανοητά. Αυτό το παραμύθι λοιπόν είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης πολλών ανθρώπων που αγαπούν βαθιά τα παιδιά και ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν ό,τι καλύτερο συντροφιά με τους στίχους της κ. Μαρίνας Γεωργίου.

Όσον αφορά την ιστορία που αποκαλύπτει ο δαιμόνιος ρεπόρτερ για την τύχη της Σταχτοπούτας και πώς τελικά εξελίχθηκε η ζωή της μετά το γνωστό φινάλε «και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», ειλικρινά εντυπωσιάστηκα. Η ανατροπή του μύθου δημιουργεί ποικίλα ερωτήματα προς απάντηση από μέρους των παιδιών. Ερωτήματα που κινητοποιούν τη δημιουργική τους σκέψη σε μια εποχή όπου η ευελιξία της σκέψης αποτελεί βασικό εφόδιο για τις νέες γενιές, για να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στις όποιες προκλήσεις. Η πίστη στον ίδιο μας τον εαυτό, η συνεχής βελτίωση, η αδιάκοπη προσπάθεια για να επιτύχουμε τον στόχο μας είναι μερικά από τα μηνύματα που διαπερνούν τις σελίδες αυτής της υπόθεσης, βοηθώντας τα παιδιά να στηριχθούν στις δυνάμεις τους. Γιατί οι νεράιδες κατοικούν μόνο στα παραμύθια...

Ένα στολίδι για κάθε παιδική βιβλιοθήκη, ένα μοναδικό δώρο για κάθε παιδί και ένα εξαιρετικό βοήθημα για κάθε εκπαιδευτικό που θέλει να καλλιεργήσει τη φαντασία των μαθητών του.

Δείτε περισσότερα στο blog Λογοτεχνικά Σοκάκια

Δημοφιλή