«Μπελγκρέιβια»: Κριτική του βιβλίου του Julian Fellowes

Η πλοκή είναι πειστική και διαθέτει κινηματογραφικό ρυθμό. Μέσα από τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα, καταδεικνύονται με λεπτομέρειες οι αυστηρές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις της εποχής. Ο ιδιαίτερος και τυπικός τρόπος ομιλίας, η κατάπνιξη κάθε συναισθήματος ή παρόρμησης, οι σωστές προσφωνήσεις των ανώτερων αρχόντων, τονίζονται με ιδιαίτερη μαεστρία. Οι διάλογοι είναι απολαυστικοί και οι ενδόμυχες σκέψεις των ηρώων παρατείνουν την αγωνία του αναγνώστη για την έκβαση των καταστάσεων. Είναι εντυπωσιακό ότι ο συγγραφέας καταφέρνει να «χτίσει» ένα ολοκληρωμένο μυθιστόρημα πάνω σε ένα μυστικό, το οποίο γνωστοποιεί στον αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας σελίδες.
archive

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα εποχής, που το διαπερνά η μαγευτική αύρα των κλασικών αριστουργημάτων της ρομαντικής λογοτεχνίας, αναδύεται από την πένα του χαρισματικού σεναριογράφου και συγγραφέα Julian Fellowes. Οι κοινωνικές διακρίσεις, η προδιαγεγραμμένη μοίρα των μελών των αριστοκρατικών οικογενειών, η θέση της γυναίκας, τα πάθη, οι μισαλλοδοξίες και ο αγνός έρωτας στις αρχές του 19ου αιώνα, αναβιώνουν μέσα από τις σελίδες του «Μπελγκρέιβια», προσφέροντας στον αναγνώστη δυνατές συγκινήσεις.

Μια πολυπόθητη πρόσκληση σ' ένα σουπέ της αφρόκρεμας των Βρυξελλών αποτελεί την αρχή μιας τραγικής ιστορίας, που άθελά της δημιουργεί έναν αδιόρατο ιστό ανάμεσα σε δύο οικογένειες διαφορετικής κοινωνικής τάξης. Η Σοφία και ο Λόρδος Έντμουντ, είναι ερωτευμένοι και αγνοούν επιδεικτικά τα «πρέπει» και τις επιταγές του τίτλου του. Η μάχη του Βατερλό όμως εκτός από τη συντριβή του Ναπολέοντα, θα αποτελέσει και την διάλυση των κοινών τους σχεδίων.

Τα χρόνια περνούν μα το μυστικό που θάφτηκε στις καρδιές των μελών της οικογένειας του Τζέιμς Τρέντσαρντ εξακολουθεί να ταλανίζει τις ψυχές τους. Μια τυχαία συνάντηση θα ξυπνήσει οδυνηρές μνήμες και θα οδηγήσει σε μια απίστευτη αποκάλυψη, προκαλώντας πρωτόγνωρα συναισθήματα σε όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, οι ισορροπίες θα ανατραπούν εν μία νυκτί και το όνομα Τσαρλς Πόουπ θα στοιχειώσει τα όνειρα και τα σχέδια όλων.

Ο Julian Fellowes κατέχει την τέχνη της ατμοσφαιρικής αφήγησης και της θελκτικής υπόθεσης, και το αποδεικνύει για ακόμη μια φορά.

Η πλοκή είναι πειστική και διαθέτει κινηματογραφικό ρυθμό. Μέσα από τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα, καταδεικνύονται με λεπτομέρειες οι αυστηρές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις της εποχής. Ο ιδιαίτερος και τυπικός τρόπος ομιλίας, η κατάπνιξη κάθε συναισθήματος ή παρόρμησης, οι σωστές προσφωνήσεις των ανώτερων αρχόντων, τονίζονται με ιδιαίτερη μαεστρία. Οι διάλογοι είναι απολαυστικοί και οι ενδόμυχες σκέψεις των ηρώων παρατείνουν την αγωνία του αναγνώστη για την έκβαση των καταστάσεων. Είναι εντυπωσιακό ότι ο συγγραφέας καταφέρνει να «χτίσει» ένα ολοκληρωμένο μυθιστόρημα πάνω σε ένα μυστικό, το οποίο γνωστοποιεί στον αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Παρεμβάλλοντας όμως διαρκώς νέα πρόσωπα, ανασύροντας θύμησες, προσθέτοντας μικρές λεπτομέρειες, επιτυγχάνει να κρατήσει το ενδιαφέρον και την ένταση στα ύψη μέχρι το τέλος. Ο Julian Fellowes κατέχει την τέχνη της ατμοσφαιρικής αφήγησης και της θελκτικής υπόθεσης, και το αποδεικνύει για ακόμη μια φορά.

Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι στην πραγματικότητα ο πυρήνας αυτής της σαγηνευτικής ιστορίας. Είναι εκείνοι που με τις φοβίες τους, τις ανασφάλειές τους, την αποφασιστικότητά τους, το πάθος τους, τη συναισθηματική τους φόρτιση, σμιλεύουν την εξέλιξη των γεγονότων και σηματοδοτούν τις συνεχείς ανατροπές. Αν και ο συγγραφέας υπεισέρχεται κάποιες φορές σε υπερβολικές λεπτομέρειες όσον αφορά τις ψυχικές τους μεταπτώσεις, δεν στερεί από το μυθιστόρημα αυτό την ομορφιά και τη γοητεία των ηρώων του. Χωρίς να το αντιληφθείς, οι γηραιοί πρωταγωνιστές κερδίζουν την καρδιά σου και επιθυμείς να εξιλεωθούν, να λυτρωθούν, να κερδίσουν και πάλι την ευτυχία που τους αξίζει. Και η νεότερη γενιά, πιο παρορμητική, πιο δόλια, πιο επιπόλαιη, ανακαλύπτει τη σοφία της εμπειρίας, την αξία της υπομονής, τη δύναμη του κεραυνοβόλου έρωτα, τις ενοχές των δισταγμών.

Μυστήριο, έρωτας, δολοπλοκίες, συγκίνηση συνθέτουν ένα πόνημα που προσφέρει μοναδικές στιγμές αναγνωστικής απόλαυσης...

Δείτε περισσότερα στο blog Λογοτεχνικά Σοκάκια

Δημοφιλή