Να πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε το κενό στην ισότητα των δύο φύλων

Tα τελευταία είκοσι χρόνια, έχουμε δει τεράστια πρόοδο για τις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο: το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό, αγόρια και κορίτσια γράφονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε ίδια ποσοστά, ενώ πιο πολλές χώρες από ποτέ εγγυώνται νομικά την ισότητα των γυναικών. Παράλληλα όμως είναι εμφανές ότι δεν έχουμε ακόμα φτάσει στην πλήρη συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών σε όλες τις πτυχές της ζωής.
Mario Tama via Getty Images

Tα τελευταία είκοσι χρόνια, έχουμε δει τεράστια πρόοδο για τις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο: το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό, αγόρια και κορίτσια γράφονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε ίδια ποσοστά, ενώ πιο πολλές χώρες από ποτέ εγγυώνται νομικά την ισότητα των γυναικών. Παράλληλα όμως είναι εμφανές ότι δεν έχουμε ακόμα φτάσει στην πλήρη συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μητέρα μου και εγώ λανσάραμε το No Ceilings: The Full Participation Project στο Ίδρυμα Κλίντον το 2013. Και αυτός είναι ο λόγος που τον τελευταίο χρόνο, σε συνεργασία με το ίδρυμα Bill & Melinda Gates υπό την ηγεσία της Melinda Gates, προσπαθήσαμε να μετρήσουμε τι ακριβώς έχουμε κατακτήσει στον τομέα των δικαιωμάτων και των ευκαιριών για τις γυναίκες και τα κορίτσια, αλλά και σε ποιους τομείς εξακολουθούν να υπάρχουν κενά.

Στο No Ceilings, στόχος μας ήταν να προσδιοριστεί η πρόοδος που έχει γίνει από το 1995- από την Τέταρτη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τις Γυναίκες. Κατά τη συνάντηση αυτή, όπου η μητέρα μου αντιπροσώπευε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως Πρώτη Κυρία, αντιπρόσωποι από 189 χώρες ζήτησαν την «πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή.» «Αν υπάρχει ένα μήνυμα από αυτή τη συνδιάσκεψη που πρέπει να ακουστεί », δήλωσε η μητέρα μου, «ας είναι ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τα δικαιώματα των γυναικών και τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα». Ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται ως προφανές, τότε δεν ήταν ενώ σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο ακόμα δεν είναι.

Χθες, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, λανσάραμε μια εκστρατεία, με τον εύστοχο τίτλο Not There, για να μοιραστούμε τα ευρήματά μας μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ήμασταν ενθουσιασμένοι που είχαμε την υποστήριξη της Amy Poehler ,της Sienna Miller, της Jenny Slate, της Cameron Diaz,της Karlie Kloss, της Padma Lakshmi και πολλά άλλων, ανάμεσα τους και κορυφαία brands όπως η Condé Nast, η Unilever, η iHeartMedia και η Kate Spade. Η online κοινότητα αλλά και η κοινότητα των social media ενώθηκαν με έναν πρωτοφανή τρόπο για να πάρουν θέση για την Ισότητα των Φύλων. Οι γυναίκες εξαφανίστηκαν από τις φωτεινές επιγραφές στην Times Square της Νέας Υόρκης, τα εξώφυλλα των περιοδικών, τα βίντεο και τις κοινωνικές πλατφόρμες και η εικόνα τους αντικαταστάθηκε με τη διεύθυνση not-there.org. Η ισότητα των γυναικών εξακολουθεί να μην «είναι εκεί» -τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο εξωτερικό. Προκειμένου να αναδείξουμε το πρόβλημα, μερικές από τις πιο εμβληματικές γυναίκες σε όλο τον κόσμο, σταμάτησαν να «είναι εκεί».

Χθες, δημοσιεύσαμε επίσης το No Ceilings: The Full Participation Report on NoCeilings.org. Πιστεύουμε ότι είναι η πιο ολοκληρωμένη έκθεση σχετικά με την πρόοδο αλλά και τα κενά για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Περιλαμβάνει «ανοιχτά» δεδομένα έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να καταλάβουν και να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα και τις τάσεις. Κυρίως όμως ο σκοπός είναι οι χρήστες να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να εμπλουτίσουν την έρευνα τους, να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους και να νιώσουν έτοιμοι να συνεισφέρουν σε μια ουσιαστική , βιώσιμη αλλαγή.

Σήμερα, η μητέρα μου, η Melinda Gates κι εγώ και θα συζητήσουμε τα πλήρη αποτελέσματα στο The Full Participation Report Launch στο Best Buy Theater στη Νέα Υόρκη. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη ζωντανή μετάδοση , στις 17.00 μ.μ (ώρα Ελλάδος), στην ιστοσελίδα μας clintonfoundation.org. Η εκδήλωση είναι μια ευκαιρία να συζητήσουν το έργο που έχει γίνει, εμπνευσμένοι από την πρόοδο που έχει σημειωθεί και τις γυναίκες που το έχουν προωθήσει τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Μια από τις προσωπικές μου ηρωίδες, η καθηγήτρια Wangari Maathai, ήταν μια από αυτές τις γυναίκες. Ως νέα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ναϊρόμπι, ανησυχούσε ολοένα και περισσότερο με τη σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος της Κένυας και των δικαιωμάτων των γυναικών, και ως απάντηση, δημιούργησε το Κίνημα της Πράσινης Ζώνης (Green Belt Movement), μια ΜΚΟ που λειτουργεί ακόμη και σήμερα για την προώθηση της διατήρησης και τη μείωση της φτώχειας φυτεύοντας δέντρα και βοηθώντας στην χειραφέτηση των γυναικών. Κατά τα τελευταία 38 χρόνια, το Κίνημα της Πράσινης Ζώνης έχει συνεργαστεί με τις τοπικές κοινότητες για να φυτέψει τον 51 εκατομμυρίων δέντρα σε όλη τη χώρα.

Το 2004, η Δρ. Maathai κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης και κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα από την Αφρική που κέρδισε το Νόμπελ. Σήμερα, η κόρη της, Wanjira Mathai, θα συμμετάσχει στο Full Participation Report Launch για να μιλήσει για την κληρονομιά της μητέρας της, τη διαχείριση του έργου της μητέρας της και τη σημασία του ρόλου των γυναικών στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος σε όλο τον κόσμο.

Ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι σημειώνουμε πρόοδο σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς- όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η νομική προστασία- επίσης αποκαλύπτουν ότι δεν έχουν επωφεληθεί όλοι από αυτήν την πρόοδο . Η γεωγραφική θέση, το εισόδημα, η ηλικία, η φυλή, η εθνικότητα, η αναπηρία, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και οι πολιτιστικές νόρμες παραμένουν ισχυροί καθοριστικοί παράγοντες στις πιθανότητες μιας γυναίκας να συμμετάσχουν πλήρως, ειδικά σε αυτούς τους τομείς. Επιπλέον, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά στην οικονομική συμμετοχή, την ηγεσία αλλά και την ασφάλεια.

Μετρώντας τα αποτελέσματα, μπορούμε να τα αλλάξουμε, γιατί όλοι έχουμε να κερδίσουμε από την πλήρη συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι όταν οι γυναίκες και τα κορίτσια συμμετέχουν πλήρως, οι οικονομίες αναπτύσσονται και τα έθνη είναι πιο ασφαλή- και δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να προωθηθεί αυτή η αλλαγή, δεδομένου ότι γνωρίζουμε πια τι λειτουργεί και ότι η επένδυση στις γυναίκες και τα κορίτσια δεν είναι μόνο η σωστή κίνηση αλλά κυρίως ότι είναι η έξυπνη κίνηση. Χρωστάμε στις κόρες μας, και στους γιους μας, να εξασφαλίσουμε ότι κάθε γυναίκα και κορίτσι θα έχει τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες για να ζήσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της.

Δημοφιλή