#openstockholm: Η απάντηση των Σουηδών στην τρομοκρατία

Ένα μεγάλο μπράβο στο σουηδικό λαό, που έδωσε την καλύτερη απάντηση στη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό και τον τρόμο: την ενότητα και τη φιλανθρωπία! «Είμαστε Σουηδοί και δεν φοβόμαστε», δηλώνουν πολλοί χρήστες του twitter. Όντως, έτσι είναι! Ένας τέτοιος αλληλέγγυος λαός δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Ο εκφοβισμός και η βία δεν είναι ποτέ δυνατόν να καταστρέψουν τέτοιο μεγαλείο ψυχής. Η τρομοκρατία είναι ένα έγκλημα ιδιαζόντως ειδεχθές, όποια μορφή κι αν έχει, όπου κι αν συμβαίνει, όποια κι αν είναι τα θύματα και οι θύτες. Την πολεμάμε με κάθε τρόπο και συμπάσχουμε...
Michael Campanella via Getty Images

Ναι, είναι αλήθεια! Ουδέν κακόν αμιγές καλού! Ο κοινός κίνδυνος και ο φόβος συχνά ενώνουν τους ανθρώπους και το μίσος γεννά αγάπη για τον έχοντα ανάγκη συνάνθρωπο. Η συμπαράσταση και η φιλοξενία - δείκτες ανθρωπιάς και πολιτισμού - είναι η απάντηση των Σουηδών στο τρομοκρατικό χτύπημα της 7ης Απριλίου.

Άφωνοι μείναμε από την πρωτοφανή αντίδραση των κατοίκων της Στοκχόλμης στην παρανοϊκή (όπως όλες, άλλωστε) τρομοκρατική ενέργεια στο κέντρο της σουηδικής πρωτεύουσας, που άφησε πίσω τέσσερις - μέχρι στιγμής - νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Οι κάτοικοι ανοίγουν τα σπίτια τους και την αγκαλιά τους σε όλους εκείνους που έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή και θέλουν ένα σπίτι να μείνουν ή έχουν ανάγκη να μιλήσουν και να μοιραστούν το φόβο τους. Το hashtag #openstockholm δεν άργησε καθόλου να βρει ανταπόκριση στο twitter και να γίνει viral.

Είναι πράγματι ιδιαίτερα συγκινητικά τα tweets των ανθρώπων που είναι διατεθειμένοι όχι μόνο να φιλοξενήσουν κόσμο, αλλά και να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο. Εντελώς ενδεικτικά, σταχυολογώ και μεταφράζω κάποια σχόλια που μου έκαναν εντύπωση, παραδίνοντας σε όλους μας μαθήματα ήθους και ευγένειας ψυχής:

«Αν χρειάζεστε ένα κρεβάτι γι' απόψε και φαγητό στο τραπέζι, μετά από αυτό που έγινε στο κέντρο της Στοκχόλμης, καλέστε με στο 0793402701»

«Σουηδικό παντοπωλείο: Γονείς εγκλωβισμένοι στη Στοκχόλμη: καλέστε και θα αφήσουμε τα παιδιά σας να πάρουν μερικά τρόφιμα από το κατάστημα/ βεβαιωθείτε ότι θα πάρουν τρόφιμα»

«Kom Hotel: Παραχωρήσαμε όλα τα δωμάτιά μας δωρεάν. Το lobby μας είναι ανοιχτό και ο καφές ζεστός»

«Πολλές ευχαριστίες στον οδηγό του λεωφορείου που βοήθησε εμένα και πολλούς άλλους να φτάσουμε στους προορισμούς μας STO-JKP χωρίς εισιτήρια»

«Σε περίπτωση που κάποιος χρειάζεται ένα μέρος για να μείνει εξ αιτίας του κυκλοφοριακού χάους, είμαστε στο κέντρο της Στοκχόλμης και η πόρτα μας είναι ανοιχτή»

«Εγκλωβισμένοι μετά το χτύπημα στη Στοκχόλμη; Χρειάζεστε ύπνο; Στείλτε μου μήνυμα στο inbox. Απάντηση στα αρρωστημένα μυαλά είναι οι ζεστές καρδιές»

«Η Στοκχόλμη χτυπήθηκε από τρομοκρατική επίθεση και αντιδρά καλώντας ο ένας τον άλλον για καφέ (fika). Ειρήνη με ένα φλυτζάνι καφέ! Τόσο σουηδικό, τόσο υπέροχο!»

«Οι ρατσιστικοί δαίμονες ξερνούν το μίσος τους και το #openstockholm δείχνει ότι είμαστε μια ανοικτή κοινωνία που νοιάζεται. Είμαστε Σουηδοί και δεν φοβόμαστε»

Ένα μεγάλο μπράβο στο σουηδικό λαό, που έδωσε την καλύτερη απάντηση στη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό και τον τρόμο: την ενότητα και τη φιλανθρωπία!

«Είμαστε Σουηδοί και δεν φοβόμαστε», δηλώνουν πολλοί χρήστες του twitter. Όντως, έτσι είναι! Ένας τέτοιος αλληλέγγυος λαός δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Ο εκφοβισμός και η βία δεν είναι ποτέ δυνατόν να καταστρέψουν τέτοιο μεγαλείο ψυχής.

Η τρομοκρατία είναι ένα έγκλημα ιδιαζόντως ειδεχθές, όποια μορφή κι αν έχει, όπου κι αν συμβαίνει, όποια κι αν είναι τα θύματα και οι θύτες. Την πολεμάμε με κάθε τρόπο και συμπάσχουμε...

Η σκέψη μας, κοντά σας!

Δημοφιλή