Τα οξύμωρα των εκλογών της Πολωνίας

Ένα από τα οξύμωρα των εκλογών στην Πολωνία είναι ότι κανείς δεν μιλάει για τη νικήτρια των εκλογών, την Μπεάτα Σίντλο και επόμενη πρωθυπουργό της Πολωνίας. Η σκιά του ηγέτη του Κόμματος του «Νόμου και Τάξη» στέκεται βαριά όχι μόνο στην πρωθυπουργό πλέον της χώρας αλλά και στην ίδια την χώρα που θα βρεθεί αντιμετώπη με σημαντικές αλλαγές στις βασικές αρχές πολιτικής που διέπαν την Πολωνία τα προηγούμενα χρόνια. Η εστίαση σε μια πολιτική βαθιά συντητηρική με έντονα τα στοιχεία του καθολικισμού είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσει σημαντικές αλλαγές στην χώρα
Gallo Images via Getty Images

Επισκεπτόμενος κανείς την Βαρσοβία έρχεται αντιμέτωπος περισσότερο με μια πρωτεύουσα Κέντρο Ευρωπαϊκής χώρας παρά μιας χώρας που ανήκε μέχρι σχετικά προσφατα στις χώρες εκείνες της Ανατολικής Ευρώπης που έχουν περάσει απο το αποτυχημένο πείραμα του Κομμουνισμού. Φαίνεται όμως οτι η οικονομική ανάπτυξη, οι ξένες επενδύσεις αλλα και το μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας που οφείλονται στις πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος Po δεν ηταν αρκετές για να δώσουν στην απερχόμενη πρωθυπουργό Εύα Κόπατς.

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα μιας αμφιλεγόμενης πολιτικής προσωπικότητας του Γιάροσλαβ Κατζίσκι κατάφερε όχι μόνο να ανακόψει την οκτάχρονη διακυβέρνηση του κεντροδεξιού κόμματος, PO , αλλά και να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, δημιουργώντας την πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση στην Πολωνία μετά από χρόνια.

Οι δηλώσεις του Κατζίσκι περί προσφύγων που μεταφέρουν χολέρα δεν αποτελούν και αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον.

Ένα από τα οξύμωρα των εκλογών στην Πολωνία είναι ότι κανείς δεν μιλάει για τη νικήτρια των εκλογών, την Μπεάτα Σίντλο και επόμενη πρωθυπουργό της Πολωνίας. Η σκιά του ηγέτη του Κόμματος του «Νόμου και Τάξη» στέκεται βαριά όχι μόνο στην πρωθυπουργό πλέον της χώρας αλλά και στην ίδια την χώρα που θα βρεθεί αντιμετώπη με σημαντικές αλλαγές στις βασικές αρχές πολιτικής που διέπαν την Πολωνία τα προηγούμενα χρόνια. Η εστίαση σε μια πολιτική βαθιά συντητηρική με έντονα τα στοιχεία του καθολικισμού είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσει σημαντικές αλλαγές στην χώρα. Η διακυρηγμένη πεποίθηση του κόμματος ότι οι αμβλώσεις πρέπει να απαγορευτούν σε συνδυασμό με την «αλλεργία» που δείχνουν βασικά στελέχη του κόμματος σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσουν καινούριες και ίσως ανεξέλεγκτες δυναμικές σε μια χώρα που αποτελούσε πηγή σταθερότητας και ατμομηχανή ανάπτυξης όχι μόνο για την Ανατολική Ευρώπη αλλά και για την Ευρωπαικη Ένωση.

Παράλληλα, ο ευρωσκεπτικισμός που διέπει το κόμμα και η απέχθεια στην κυριαρχία της Γερμανικής σχολής σκέψης στους διαδρόμους των Βρυξελλών είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσουν τριβές στην σχέση της χώρας με την Ευρωπαική Ένωση. Παρ' όλα ταύτα, αναλυτές θεωρούν ότι το κυβερνών πλέον κόμμα θα εστιάσει αρχικώς σε αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας και δεν θα επιδιώξει άμεσα συγκρούσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση με τροπή που κανείς δεν θα μπορεί να προβλέψει. Το σίγουρο είναι ότι το πρώτο τεστ θα είναι η διαχείριση του προσφυγικού. Οι δηλώσεις του Κατζίσκι περί προσφύγων που μεταφέρουν χολέρα δεν αποτελούν και αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον.

Το ποιος θα κερδίσει αυτή την μάχη θα αποτελέσει ίσως και το κλειδί για τις ερχόμενες εξελίξεις.

Δημοφιλή