Ο φόβος μας είναι η νίκη τους

Η εύκολη, και όχι απολύτως λάθος, ανάλυση που περιγράφει με όρους ψυχιατρικούς τους τρομοκράτες, αν και έχει σχέση με την πραγματικότητα δεν αντιμετωπίζει το καρκίνωμα της τρομοκρατίας στην ολότητά του. Η ιδέα της ευρωπαϊκης ολοκλήρωσης, της ανοιχτής και ανεκτικής κοινωνίας, η ίδια η δημοκρατία βρίσκονται υπό αμφισβήτηση μέσω της τρομοκρατίας. Σε αυτή την αμφισβήτηση, η απάντηση δεν πρέπει να είναι λιγότερη Ευρώπη και λιγότερη δημοκρατία, αλλά περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη δημοκρατία στην Ευρώπη, αφού ο στόχος των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, είναι ακριβώς αυτός, λιγότερη Ευρώπη και λιγότερη δημοκρατία.
Anadolu Agency via Getty Images

Ακούγεται χιλιοειπωμένο και τετριμμένο αλλά είναι ίσως η πραγματικότητα. Το τρομοκρατικό χτύπημα στην πρωτεύουσα της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες, και τα συνεχή τρομοκρατικά χτυπήματα που βιώνει τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία, καθιστούν σκληρή πραγματικότητα το ανείπωτο: θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την τρομοκρατία.

Το να μάθουμε να ζούμε όμως με την τρομοκρατία δεν έχει καμία σχέση με το να μάθουμε να ζούμε με τον φόβο της τρομοκρατίας.

Γιατί αν αποφασίσουμε ως κοινωνίες να παίξουμε στο πεδίο του φόβου, η ήττα είναι δεδομένη. Ο φόβος και η επικράτηση του φόβου ως κυρίαρχου στοιχείου της καθημερινότητας μας είτε στην Ευρώπη είτε στην Τουρκία ή οπουδήποτε αλλού χτυπάει η τρομοκρατία, σημαίνει και αυτομάτως επικράτηση των τρομοκρατών αλλά και των φωνών εκείνων που βρίσκουν πάντα πρόσφορο έδαφος υπό καθεστώς πόνου και έκτακτης ανάγκης.

Για αυτό το λόγο το σημερινό τρομοκρατικό χτύπημα πρέπει να αποτελέσει καμπανάκι κινδύνου για όλους όσους βρίσκουν ακόμη τις ιδέες της Δυτικής σκέψης και της ευρωπαϊκής Ένωσης, ως τις μοναδικές αρχές που μπορούν να μας πάνε ως κοινωνία και ως ανθρώπους ένα βήμα μπροστά. Αφού είναι πλέον φανερό, πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι αρχές του δυτικού κράτους δικαίου βρίσκονται υπό επίθεση.

Η εύκολη, και όχι απολύτως λάθος, ανάλυση που περιγράφει με όρους ψυχιατρικούς τους τρομοκράτες, αν και έχει σχέση με την πραγματικότητα δεν αντιμετωπίζει το καρκίνωμα της τρομοκρατίας στην ολότητά του. Η ιδέα της ευρωπαϊκης ολοκλήρωσης, της ανοιχτής και ανεκτικής κοινωνίας, η ίδια η δημοκρατία βρίσκονται υπό αμφισβήτηση μέσω της τρομοκρατίας. Σε αυτή την αμφισβήτηση, η απάντηση δεν πρέπει να είναι λιγότερη Ευρώπη και λιγότερη δημοκρατία, αλλά περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη δημοκρατία στην Ευρώπη, αφού ο στόχος των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, είναι ακριβώς αυτός, λιγότερη Ευρώπη και λιγότερη δημοκρατία. Για αυτό σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές πρέπει να θυμόμαστε τι ορίζει την Ευρώπη ως κοινό μας σπίτι αλλά και τι μας διαφοροποιεί από την μεσαιωνική βαρβαρότητα, γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουμε να βγούμε όχι μόνο αλώβητοι αλλά και νικητές.

Δημοφιλή