Τουρκία-Ισραήλ: Σβήνει την «αξιοπρέπεια» η ανάγκη;

Αφορμή για την προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων δόθηκε με αφορμή ένα τραγικό γεγονός. Τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Μαρτίου που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο Ισραηλινών τουριστών. Η επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού εξωτερικών, Dore Gold, για να συντονίσει την διαδικασία επιστροφής των τραυματισμένων και νεκρών Ισραηλινών στο Ισραήλ, όπως και τα τηλεγραφήματα συμπαράστασης από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγιπ Ερντογάν αλλά και τον πρωθυπουργό Αχμέντ Νταβούτογλου, αναζωπύρωσαν το ενδιαφέρον γύρω από τις Τουρκό-Ισραηλινές σχέσεις και την δυνατότητα αποκατάστασης.
YASIN AKGUL via Getty Images

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία βάλλεται πανταχόθεν. Είναι δε πασιφανές ότι αν βάλλεσαι πανταχόθεν το πρώτο πράγμα που αναζητάς είναι να επανακαθορίσεις την στρατηγική σου με στόχο την επιβίωση σου. Στην περίπτωση της γειτονικής μας χώρας ο επανακαθορισμός της στρατηγικής αυτής έχει αρχίσει να λαμβάνει χαρακτηριστικά γεωπολιτικής επιβίωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η φιλολογία των τελευταίων ημερών, που αναπτύσσεται κυρίως μέσω μερίδας του Τύπου, ότι η τουρκική Κυβέρνηση προσπαθεί, εντόνως αλλά παρασκηνιακώς, να αποκαταστήσει τις διαταραγμένες σχέσεις της χώρας της με το Ισραήλ.

Αφορμή για την προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων δόθηκε με αφορμή ένα τραγικό γεγονός. Τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Μαρτίου που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο Ισραηλινών τουριστών. Η επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού εξωτερικών, Dore Gold, για να συντονίσει την διαδικασία επιστροφής των τραυματισμένων και νεκρών Ισραηλινών στο Ισραήλ, όπως και τα τηλεγραφήματα συμπαράστασης από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τον πρωθυπουργό Αχμέντ Νταβούτογλου, αναζωπύρωσαν το ενδιαφέρον γύρω από τις Τουρκό-Ισραηλινές σχέσεις και την δυνατότητα αποκατάστασης.

Σύμφωνα με τον Τουρκικό Τύπο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανάμεσα στον Τούρκο υπουργό εξωτερικών και τον Ισραηλινό ομόλογο του πέρα από τη συζήτηση για τα διαδικαστικά της μεταφοράς των Ισραηλινών υπηκόων πίσω στην πατρίδα τους, συζητήθηκε και η ανάγκη για τη συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι για την ώρα, στο πεδίο της έμπρακτης διπλωματίας, δεν έχει υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη που να προδικάζει ότι οι σχέσεις των δυο χωρών έχουν αφήσει το παρελθόν και πορεύονται σε μια νέα εποχή διπλωματικών σχέσεων, και αυτό γιατί το Ισραήλ δεν έχει συναινέσει στις αιτιάσεις της Τουρκίας για δημόσια συγνώμη γύρω από το περιστατικό του πλοιαρίου του Mavi Marmara (πλοιάριο, τούρκικων συμφερόντων, που έσπασε το εμπάργκο που είχε επιβληθεί στην Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ μεταφέροντας οπλισμό κατά το Ισραήλ, ανθρωπιστική βοήθεια κατά την Τουρκία). Συγγνώμη που δεν θα ειπωθεί, ίσως ποτέ. Και ίσως τελικά οδηγήσει σε αναδίπλωση από την απέναντι πλευρά. Γιατί αναδιπλώνεται πάντα αυτός που έχει ανάγκη.

Δημοφιλή