Στην τελική ευθεία προς τις τουρκικές εκλογές

Έχοντας πλήρη αντίληψη της κατάσταστης οι Κεμαλιστές, που αποτελούν και την αξιωματική αντιπολίτευση, προσπαθούν να αναγορεύσουν ως νούμερο ένα πρόβλημα δημοκρατίας και δικαιοσύνης την υπερπροβολή του Ερντογάν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Τουρκίας, που οφείλεται στις συνεχείς περιοδείες που πραγματοποιεί ανά την επικρατεία μιλώντας σαν να είναι αυτός υποψήφιος πρωθυπουργός.
ASSOCIATED PRESS

Στην τελική ευθεία έχει μπει η προεκλογική περίοδος για τις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας που θα λάβουν χώρα την 7 Ιουνίου. Βουλευτικές εκλογές που έχουν μια θεμελιώδη αντίφαση. Ο πρωταγωνιστής των εκλογών δεν είναι ο άμεσα ενδιαφερόμενος, Τούρκος πρωθυπουργός , Αχμέτ Νταβούτογλου , αλλά ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Τούρκου προέδρου, εκτός από θεσμικά παρακινδυνευμένος τείνει να καταστεί και ως η αχίλλειος πτέρνα του κόμματος της Αρετής και της Δικαιοσύνης σε τέτοιο σημείο που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Αχμέτ Νταβούτογλου ενδέχεται να μην καταφέρει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Εθνοσυνέλευση, κάτι που ίσως οδηγήσει σε αδράνεια τα σχέδια του διδύμου Νταβούτογλου-Ερντογάν για συνταγματική αναθεώρηση που θα έχει ως κύριο στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση του Ερντογάν, μετατρέποντας το πολίτευμα της γειτονικής μας χώρας σε καθαρά προεδρικό.

Έχοντας πλήρη αντίληψη της κατάσταστης οι Κεμαλιστές, που αποτελούν και την αξιωματική αντιπολίτευση, προσπαθούν να αναγορεύσουν ως νούμερο ένα πρόβλημα δημοκρατίας και δικαιοσύνης την υπερπροβολή του Ερντογάν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Τουρκίας, που οφείλεται στις συνεχείς περιοδείες που πραγματοποιεί ανά την επικρατεία μιλώντας σαν να είναι αυτός υποψήφιος πρωθυπουργός. Σε αυτό το πλαίσιο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα προχώρησε σε έγγραφη καταγγελία εναντίον του Τούρκου προέδρου ζητώντας από την Εθνική Εκλογική Επιτροπή να περιορίσει τις προεκλογικές δραστηριότητες του Ταγίπ Ερντογάν όπως και την προβολή τους από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της γειτονικής μας χώρας.

Η αντιπολίτευση με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να προλάβει την απαγόρευση της προεκλογικής φιέστας που ετοιμάζει ο Τούρκος πρόεδρος μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς. Προσπάθεια που έχει άμεση αναφορά με τον διαχρονικο στόχο του Ερντογάν να μετατρέψει την προεδρία του σε μια μετα-οθωμανική κυριαρχία , κόβοντας παράλληλα κάθε άμεση και έμμεση σχέση με την επιρροή του Κεμαλισμού σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Δημοφιλή