Ο εμφύλιος στην Υεμένη και η Τουρκία

Ο Ερντογάν θέλοντας να μην αφήσει καμία αμφιβολία για την πιθανή εμπλοκή στον εμφύλιο της Υεμένης κάλεσε το Ιράν "να αποσύρει τα στρατεύματα του από την Υεμένη, το Ιράκ και την Συρία". Το Ιράν από την πλευρά του δεν έχει παραδεχθεί ποτέ δημοσιώς ότι έχει αποστείλλει στρατεύματα σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.
Anadolu Agency via Getty Images

Οι διεθνείς σχέσεις αλλά και η πολιτική ζωή διέπεται και ορίζεται από δίπολα. Η διατύπωση αυτή όσο και αν φαντάζει τετριμμένη και πολυφορεμένη αποτελεί αδιάψευστη αλήθεια που επιβεβαιωνέται με την παρόδο των δεκαετιών. Απόδειξη του στερεότυπου αποτελεί και η διαφαινόμενη δημιουργία δύο πόλων επιρροής και εξουσίας στην Μέση Ανατολή που από ότι φαίνεται αρχίζει και δημιουργείται το τελευταίο διάστημα , ανάμεσα στην Τουρκία και το Ιράν.

Η προσπάθεια κυριαρχίας στον Ισλαμικό κόσμο αποτελούσε ανέκαθεν κεντρικό πεδίο πολιτικής δράσης για το Ιράν. Με την άνοδο όμως στην εξουσία και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν το Ιράν σταμάτησε να παίζει χωρίς αντίπαλο.

Αυτό κατέστη ακόμη πιο σαφές μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ότι η προσπάθεια του Ιράν "να καταστεί κυρίαρχη δύναμη στην Μέση Ανατολή με βρίσκει κάθετα αντίθετο" . Επιπρόσθετα, τόνισε ότι η άποψη αυτή δεν εκφράζει μόνο τον ίδιο και την Τουρκία αλλά και άλλες χώρες της περιοχης όπως την Σαουδική Αραβία και τα άλλα κράτη του κόλπου.

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη σημασία για τις δυναμικές που αναπτύσσονται στην περιοχή έχει και η δημόσια στήριξη του Τούρκου Προέδρου στην στρατιωκή επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη που σύμφωνα με αναλυτές έχει ως έμμεσο στόχο την μείωση της επιρροής στην χώρα δυνάμεων φίλα προσκείμενων στο Ιράν.

Ο Ερντογάν θέλοντας να μην αφήσει καμία αμφιβολία για την πιθανή εμπλοκή στον εμφύλιο της Υεμένης κάλεσε το Ιράν "να αποσύρει τα στρατεύματα του από την Υεμένη, το Ιράκ και την Συρία" . Το Ιράν από την πλευρά του δεν έχει παραδεχθεί ποτέ δημοσιώς ότι έχει αποστείλλει στρατεύματα σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Η προσπάθεια προσέγγισης Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών σε συνδυασμό τις εύθραστες ισορροπίες στην περιοχή και την ύπαρξη ενός κράτους -τρομοκρατών της ISIS, φέρνουν ξανά στην επιφάνεια μίση και έριδες που στοιχείωναν την Μέση Ανατολή για αιώνες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αλλά και στοίχημα είναι αν υπάρχει ο ηγέτης εκείνος που θα καταφέρει να παραμερίσει τα μίση.

Δημοφιλή