Να κρατήσουμε τα ταλέντα στην Ελλάδα...

Η καινοτόμος Ελλάδα μεταναστεύει. Και μεταναστεύει είτε γιατί δεν γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα στην οικονομία, είτε γιατί το φορολογικό σύστημα και η γραφειοκρατία είναι εμπόδια στην ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών. Τώρα είναι ευκαιρία να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της «διαρροής εγκεφάλων» από την Ελλάδα.
ASSOCIATED PRESS

Το ασφυκτικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της χώρας μας με τους εταίρους δεν δίνει περιθώρια για ψευδαισθήσεις για τις δυσκολίες που έπονται. Το οικονομικό επιτελείο πρέπει να βάλει στο τραπέζι με στοιχεία και αριθμούς, σε συνεννόηση με τους εταίρους ένα ρεαλιστικό σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα να εκπονήσει ένα Ελληνικό σύγχρονο σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης που θα στηρίζεται κι από τα πανεπιστήμια ώστε να βοηθήσει την χώρα να βγεί απο την κρίση.

Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να δίνει έμφαση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα αλλά και στην νεανική επιχειρηματικότητα. Έχουν γίνει βήματα στο χώρο της επιχειρηματικότητας τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στον χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων με προγράμματα οικοσυστημάτων αυτών των επιχειρήσεων. Είναι ανάγκη όμως αυτά τα προγράμματα να ενταχθούν σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να δίνει έμφαση και στα επόμενα στάδιο μετά, ώστε οι νεοφυείς επιχειρήσεις να γίνουν πραγματικά ανταγωνιστικές επιχειρήσεις και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η καινοτόμος όμως Ελλάδα μεταναστεύει. Και μεταναστεύει είτε γιατί δεν γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα στην οικονομία, είτε γιατί το φορολογικό σύστημα και η γραφειοκρατία είναι εμπόδια στην ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών. Τώρα είναι ευκαιρία να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της «διαρροής εγκεφάλων» από την Ελλάδα.

Πάνω από 100.000 νέοι Ελληνες επιστήμονες, βρίσκονται στο εξωτερικό, είτε έχοντας εδραιωθεί επαγγελματικά είτε αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να κρατήσουμε τα ταλέντα στην Ελλάδα.

Στο Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece επενδύουμε στο μέλλον, στην καινοτομία και στην νεανική επιχειρηματικότητα και περιμένουμε τις επιχειρήσεις των μαθητών και τις νέες τους ιδέες στις δύο Μαθητικές Εμπορικές Εκθέσεις, που διοργανώνουμε για ένατη συνεχή χρονιά στην Αθήνα (27 Φεβρουαρίου, The Mall Athens) και στην Θεσσαλονίκη, (6 Μαρτίου, Mediterranean Cosmos), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Οι μαθητικές επιχειρήσεις είναι η πρώτη εμπειρία των παιδιών με την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις. Μαθητές από Δημόσια και Ιδιωτικά Γυμνάσια και Λύκεια απ' όλη την Ελλάδα φτιάχνουν ομάδες, βρίσκουν μια ιδέα και την οργανώνουν όσο μπορούν κανονικά σαν επιχείρηση, κάνοντας διοίκηση, ανάπτυξη, μάρκετινγκ, όπως μια πραγματική επιχείρηση. Μέσα απο την δημιουργική δουλειά οι μαθητές ανακαλύπτουν ποιά είναι τα ταλέντα τους και τους δίδεται η δυνατότητα να προσανατολιστούν και επαγγελματικά. Τους δείχνει πως θα είναι τα επόμενα βήματά τους στην ζωή μετά το σχολείο. Κατά γενική ομολογία είναι απο τις πιό επιτυχημένες εμπειρίες στα σχολικά τους χρόνια.

Πολλά από αυτά τα παιδιά που είναι στο πρόγραμμα του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece θα δημιουργήσουν τις επιχειρήσεις τους μέλλοντος που θα δώσουν θέσεις εργασίας και σε αλλά παιδιά με καινοτόμες και πρωτοποριακές ιδέες. Θα αποτελέσουν το δυναμικό για την επόμενη γενιά των στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων που εχει ανάγκη η χώρα μας στην προσπάθεια να ανακάμψει και να δημιουργήσει με φρέσκες ιδέες ένα ελληνικό υγιές παραγωγικό μοντέλο.

Δημοφιλή