Μπαρ Μπεε Κιου: Το Πειραιώτικο μπέργκερ

Ανάμεσα στα κυρίως πιάτα, ένα από τα αγαπημένα είναι το σάντουιτς με κοτόπουλο, που περιέχει μία γενναία ποσότητα από κατίκι Δομοκού, μαρμελάδα κράνμπερι και μπέικον. Από τα κλασσικά πιάτα, μας αρέσει το «Juicy Lucy» μπέργκερ, ένα μεγάλο μπιφτέκι με τυρί, μαρμελάδα ντομάτα και καραμελωμένα κρεμμύδια, με σπιτική κέτσαπ, μαγιονέζα και μουστάρδα.
manteu stam

Γνωστός για τα ψαρικά του, ο Πειραιάς δεν ήταν μέχρι πρότινος αγαπημένος προορισμός για τους λάτρεις του κρέατος, αλλά αυτό άλλαξε ότα άνοιξε το Μπαρ Μπεε Κιου. Μόλις δύο λεπτά περπάτημα από τη Μαρίνα Ζέας, αυτό το μικρό εστιατόριο είναι το ιδανικό μέρος για να καταλήξει κανείς μετά από μία βόλτα στο Πασαλιμάνι.

Το Μπαρ Μπεε Κιου είναι χαλαρό και ζεστό με πολύ λίγα ξύλινα τραπέζια μέσα που παραπέμπουν σε αγγλική παμπ και μερικά ακόμα στο πεζοδρόμιο. Ο ιδιοκτήτης και σεφ, Μιχάλης Μαντζουράνης το αποκαλεί κρεατοφαγείο, αλλά εμείς επιστρέφουμε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για να δοκιμάσουμε τις καινούριες εκδοχές μπέργκερ. Για την ακρίβεια, το πιάτο τους με τις τηγανιτές πατάτες, τον κιμά και τη φέτα ήταν στη λίστα μας με τις καλύτερες γεύσεις για το 2013. Στο Μπαρ Μπεε Κιου όλα είναι χειροποίητα και μπορεί κανείς να γευτεί τη φροντίδα και την προσοχή που δίνει ο Μιχάλης Μαντζουράνης σε κάθε πιάτο που σερβίρει. Κάθε πρωί, προμηθεύεται φρέσκα ψωμάκια από έναν τοπικό φούρνο, που τα ετοιμάζει ειδικά για αυτόν, προετοιμάζει ο ίδιος όλες τις σάλτσες, ψωνίζει τα υλικά ώστε να είναι φρέσκα και δοκιμάζει νέες γεύσεις.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ένα από τα αγαπημένα μας ορεκτικά είναι τα αβγά με λουκάνικα, παστουρμά και σάλτσα ντομάτας με πάπρικα και ταμπάσκο (δεν συστήνεται σε εκείνους που δεν προτιμούν τα καυτερά). Για να εξισορροπήσουμε το πλούσιο αυτό πιάτο χρειάζεται είτε η μαριναρισμένη, είτε η σαλάτα φιστίκι. Η πρώτη, είναι η εκδοχή του Μιχάλη Μαντζουράνη της σαλάτας coleslaw, με λευκό και κόκκινο λάχανο, καρότο, μήλο, άνηθο, κόκκινη πιπεριά και σέλινο, όλα ψιλοκομμένα και «δεμένα» με μία σος γιαουρτιού. Η σαλάτα φιστίκι αποτελείται από διάφορους τύπους μαρουλιού, κόκκινη πιπεριά και μία σος με μέλι και μουστάρδα, ενώ έχει πάρει το όνομά της από τις μπάλες από μείγμα λευκών μαλακών τυριών, όπως μανούρι, ανθότυρο και ξινομυζήθρα, που είναι πασπαλισμένα με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

Εάν αυτό που λαχταράτε είναι οι τηγανιτές πατάτες, στο Μπαρ Μπεε Κιου θα βρείτε 9 διαφορετικές εκδοχές τους. Συνήθως επιλέγουμε εκείνες με την γραβιέρα Αμφιλοχίας, αλλά να έχετε υπόψη σας ότι οι μερίδες στα κυρίως πιάτα είναι γενναιόδωρες και συνοδεύονται όλα με τηγανιτές πατάτες, οπότε μην το παρακάνετε με τα ορεκτικά.

Ανάμεσα στα κυρίως πιάτα, ένα από τα αγαπημένα είναι το σάντουιτς με κοτόπουλο, που περιέχει μία γενναία ποσότητα από κατίκι Δομοκού, μαρμελάδα κράνμπερι και μπέικον. Από τα κλασσικά πιάτα, μας αρέσει το «Juicy Lucy» μπέργκερ, ένα μεγάλο μπιφτέκι με τυρί, μαρμελάδα ντομάτα και καραμελωμένα κρεμμύδια, με σπιτική κέτσαπ, μαγιονέζα και μουστάρδα. Η μαγεία προέρχεται από το δάγκωμα του ψωμιού που είναι ποτισμένο από τις πεντανόστιμες σάλτσες και τους χυμούς από το κρέας. Για το μπέργκερ με το ροκφόρ και το μπέικον, ο Μαντζουράνης έχει προσθέσει καραμελωμένα κρεμμύδια και μανιτάρια σοταρισμένα σε μοσχοφίλερο για να γλυκάνουν.

Τα κρέατα του μενού αποτελούνται από χοιρινά μπριζολάκια λαιμού, κοτόπουλο φιλέτο και μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα, όλα μαγειρεμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμένουν ζουμερά. Στο Μπαρ Μπεε Κιου μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μπέργκερ, βάζοντας και βγάζοντας τα υλικά που επιθυμείτε.

Η λίστα των ποτών είναι μικρή αλλά καλή. Εννιά μπίρες, περιλαμβανομένων Guinness, Kilkenny και Schneider Weisse, κρασί και ρακί.

Ένα από τα θετικά του Μπαρ Μπεε Κιου είναι ότι το ανήσυχο πνεύμα του Μιχάλη Μαντζουράνη και η διάθεση για συνεχείς καινοτομίες, ενώ το κάθε γεύμα δεν θα σας στοιχίσει πάνω από 15-17 ευρώ το άτομο. Ανυπομονούμε να δούμε τι άλλο ετοιμάζει στην κουζίνα!

Διεύθυνση: Φρεαττύδος 13, Πειραιάς

Τηλέφωνο: 210 4518129

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή, 18:00- 1, Σάββατο και Κυριακή, 13:00-1.

Κείμενο: Χριστιάνα Θωμαϊδη

Φωτογραφίες: Μanteau Stam

Δημοφιλή