Βαλεντίνα: Από τη Ρωσία με αγάπη

Κρυμμένη σε μία γειτονιά της Καλλιθέας κοντά στη Λεωφόρο Θησέως, η Βαλεντίνα είναι μια ρώσικη ταβέρνα που λειτουργεί για περίπου 25 χρόνια. Η ιδιοκτήτρια, από την οποία πήρε και το όνομα το εστιατόριο, έχει καταγωγή από τον Πόντο και έμενε στην Πρώην Σοβιετική Ένωση για ένα διάστημα, μέχρι να έρθει μόνιμα στην Ελλάδα, πριν 30 χρόνια.
Μanteau Stam

Όσο το κρύο αρχίσει να γίνεται πιο έντονο και οι νύχτες μεγαλώνουν ψάχνουμε όλο και περισσότερο φαγητό που θα μας προσφέρει ζεστασιά. Τίποτα πιο ιδανικό λοιπόν από τη Ρώσικη κουζίνα.

Κρυμμένη σε μία γειτονιά της Καλλιθέας κοντά στη Λεωφόρο Θησέως, η Βαλεντίνα είναι μια ρώσικη ταβέρνα που λειτουργεί για περίπου 25 χρόνια. Η ιδιοκτήτρια, από την οποία πήρε και το όνομα το εστιατόριο, έχει καταγωγή από τον Πόντο και έμενε στην Πρώην Σοβιετική Ένωση για ένα διάστημα, μέχρι να έρθει μόνιμα στην Ελλάδα, πριν 30 χρόνια. Πλέον, η ίδια έχει πάρει σύνταξη και το μαγαζί λειτουργούν τα παιδιά της και οι συγγενείς της.

Εδώ δεν έρχεται κανείς για την ατμόσφαιρα. Η τεράστια σάλα είναι είναι σχετικά άδεια και χωρίς ιδιαίτερο χαρακτήρα, αν εξαιρέσει κανείς μερικές κούκλες Ματριόσκα.

Στην πιο πρόσφατη επίσκεψή μας, ξεκινήσαμε με μία ρώσικη σαλάτα με πατάτα, αρακά, καρότο, αβγά, πίκλες και κοτόπουλο, όλα ψιλοκομμένα και ελαφρώς αλατισμένα, ανακατεμένα με μαγιονέζα ώστε να «δέσουν». Αντί για πιρούνια, χρησιμοποιήσαμε ένα παραδοσιακό είδος ψωμιού που ονομάζεται lipioshka, για να βάλουμε κάθε μπουκιά στο στόμα μας. Αυτό το ψωμάκι που θυμίζει λουκουμά σερβίρεται ζεστό κι έχει μία λεπτή, τραγανή και πεντανόστιμη κρούστα. Μόλις έκανε στο τραπέζι την εμφάνισή του το πιροσκί, γεμίσαμε τα ποτήρια μας με ένα σφηνάκι βότκα. Ανάμεσα στις διάφορες μάρκες βότκα, η επιλογή είναι θέμα προσωπικού γούστου, αν και στο διπλανό τραπέζι απολάμβαναν ρώσικες μπίρες.

Το χειροποίητο πιροσκί της Βαλεντίνας είναι το πιο διάσημο ορεκτικό και τελειώνει πολύ γρήγορα. Αυτό με την πατάτα είναι νόστιμο αλλά αρκετά αμυλώδες, ενώ αυτό με τον κιμά πιο ισορροπημένο και ενδιαφέρον γευστικά. Προσοχή δεν είναι ελαφριά αλλά η βότκα βοηθάει με την λιπαρότητα. Δυστυχώς, δεν δοκιμάσαμε αυτό με το τυρί γιατί δεν υπήρχε άλλος χώρος στο στομάχι μας, αλλά σκοπεύουμε να το δοκιμάσουμε στην επόμενη επίσκεψη.

Τα κυρίως πιάτα ήταν χωρισμένα σε ψητά και φαγητά κατσαρόλας. Από τα πρώτα, επιλέξαμε τα αρνάκι shashlik. Το μαλακό κρέας συνοδευόταν από ψιλοκομμένο κρεμμύδι και φρέσκιες τηγανιτές πατάτες. Το pelmeni, ένα από τα αγαπημένα μας πιάτα, είναι πιτάκια γεμιστά με κιμά και σερβιρισμένα με smatana, μία ξινή ρώσικη κρέμα. Σε προηγούμενη επίσκεψη είχαμε δοκιμάσει ένα παρόμοιο πιάτο, το varenyky, που έχει τις ρίζες του στην Ουκρανία και είναι γεμισμένο με μαλακό τυρί, αλλά το pelmeni ήταν σίγουρα μια καλύτερη επιλογή. Συστήνουμε ανεπιφύλακτα το κλασσικό μοσχαράκι Στρογκανώφ που συνδυάζει άψογα το ζουμερό μοσχαράκι με τον υπέροχο πουρέ πατάτας.

Για να «κλείσει» αυτό το γεύμα δοκιμάσαμε ένα κομμάτι από το παραδοσιακό σοκολατένιο σαλάμι και λίγο ζεστό τσάι.

Το φαγητό στη Βαλεντίνα είναι απλό, χωρίς πολλά μπαχαρικά και αφήνει τα ίδια τα υλικά να μιλήσουν από μόνα τους. Φάγαμε και ήπιαμε με την ψυχή μας και ξοδέψαμε λιγότερο από 15 ευρώ το άτομο. Αυτό και μόνο, μαζί με τα πιροσκί και το pelmeni, ήταν αρκετά για να μας κρατήσουν ζεστούς μέχρι να πάμε σπίτι.

Διεύθυνση: Λυκούργου 235, Καλλιθέα

Τηλέφωνο: 210 9431871

Ωρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 14:00- 23:30, Σάββατο, 13:00- μεσάνυχτα, Κυριακή, 12:00- 22:00

Κείμενο: Χριστιάνα Θωμαϊδη

Φωτογραφίες: Μanteau Stam

Δημοφιλή