Τρία μέρη για να φάτε παϊδάκια στο κέντρο

Το αρνί στην Ελλάδα είναι σχεδόν πέρα από το κρέας και τα αρνίσια παϊδάκια είναι η κορώνα στο στέμμα κάθε φανατικού αρνοφάγου. Σε περίπτωση που δεν θέλετε να μπείτε στο αυτοκίνητο και να πάτε στα Καλύβια, στη Σταμάτα ή στη Βαρυμπόμπη για παϊδάκια έχουμε να σας προτείνουμε 3 μέρη στο κέντρο της Αθήνας.
Culinary Backstreets

H σχέση των Ελλήνων με το αρνί πιθανόν να συνοψίζεται σε μία μόνο σκηνή από το "Γάμος α λa Ελληνικά» -μια ταινία γεμάτη απολαυστικά αλλά και κάπως τυπικά στερεότυπα. Όταν η Θεια Βούλα πλησιάζει απειλητικά τον Αμερικάνο γαμπρό- που αποδεικνύεται - αν είναι δυνατόν!- χορτοφάγος. «Τι εννοείς δεν τρως κρέας;» του λέει και μετά το ξανασκέφτεται.

«Εντάξει, εντάξει θα σου φτιάξω αρνάκι». Το αρνί στην Ελλάδα είναι σχεδόν πέρα από το κρέας και τα αρνίσια παϊδάκια είναι η κορώνα στο στέμμα κάθε φανατικού αρνοφάγου. Σε περίπτωση που δεν θέλετε να μπείτε στο αυτοκίνητο και να πάτε στα Καλύβια, στη Σταμάτα ή στη Βαρυμπόμπη για παϊδάκια έχουμε να σας προτείνουμε 3 μέρη στο κέντρο της Αθήνας.

Απέναντι από το άγαλμα του Τρούμαν βρίσκεται ο περίφημος Καραβίτης. Τεράστια βαρέλια κρασιού στους τοίχους, κάπνα και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που κατηφορίζουν από τη Ρηγίλλης συνθέτουν την εικόνα μιας αθηναϊκής παλιομοδίτικης ταβέρνας(με λίγη από αντιπολίτευση) Το σέρβις είναι ταχύτατο και το μενού μάλλον τυπικό : σαγανάκι, χόρτα βραστά, πατάτες τηγανητές, κολοκυθάκια τζατζίκι (ειδική μνεία αξίζει στο ψωμί του που διαφέρει από το συνηθισμένο προκάτ ψωμί ταβέρνας), ενώ υπάρχουν κάποιοι φανατικοί του γεμιστού μπιφτεκιού (που είναι εύγευστο αλλά μάλλον βαρύ) .

Ειδικότητα του μαγαζιού όμως είναι τα παϊδάκια : εξαιρετικά χυμώδη αλλά πολύ καλοψημένα (μια ελαφρά γεύση καρβουνίλας για τους μυημένους).

Για παϊδάκια αξίζει μια αναφορά και ο Δούρειος Ίππος στα Εξάρχεια. Τυπική οικογενειακή ταβέρνα γειτονιάς με ταπεινό ντεκόρ, που ειδικεύεται στο κρέας στη σχάρα: από λουκάνικα μέχρι μπουτάκια από κοτόπουλο, μέχρι τα παϊδάκια το κρέας είναι ζουμερό και γευστικό.

Ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς όμως στον τομέα παϊδάκια είναι φυσικά ο Ηλίας στο Θησείο, όπου τα γκαρσόνια σχεδόν δεν προλαβαίνουν να πάρουν παραγγελία. Λεπτά αλλά γεμάτα χυμούς τα παϊδάκια του Ηλία δε χρειάζονται ιδιαίτερη διαφήμιση. Η γεύση είναι κάπως καπνιστή αλλά υπέροχη. Σε περίπτωση που θέλετε κάτι ακόμα πιο μερακλίδικο μπορείτε να δοκιμάσετε και συκωταριά.

Πρόσφατα πήγα εδώ με Αμερικάνους φίλους - όταν τους είδα να πιάνουν μαχαιροπίρουνο τρόμαξα.

Μην ξεχνιόμαστε - παϊδάκια και μαχαιροπίρουνα απλά δεν ταιριάζουν.

Καραβίτης, Παυσανίου 4, Παγκράτι, τηλ. 0030 210 721 5155

Δούρειος ίππος, Κωλέτη 21, Εξάρχεια, τηλ. 210 3832006

Το στέκι του Ηλία, Επταχάλκου 5 Θησείο, τηλ.2103458052

Φωτογραφίες Manteau Stam

Δημοφιλή