Πέντε κορυφαίες ταβέρνες για ψάρι στην Αθήνα

Και οι πέντε αγαπημένες μας ταβέρνες για ψάρι έχουν ένα κοινό παρονομαστή: Φρέσκο ψάρι σε λογικές τιμές (δεν θα αναφέρουμε την προτίμηση και των πέντε στα δίχτυα ψαρέματος ως ντεκόρ!). Δεν είναι τυχαίο το ότι τα τέσσερα από τα πέντε βρίσκονται στον Πειραιά- όσο πιο κοντά στη θάλασσα τόσο πιο καλά!
Manteau Stam

Και οι πέντε αγαπημένες μας ταβέρνες (άποιες είναι «καθαρόαιμα» ταβερνάκια, άλλες φλερτάρουν με τη δημιουργική ελληνική κουζίνα) για ψάρι έχουν ένα κοινό παρονομαστή: Φρέσκο ψάρι σε λογικές τιμές (δεν θα αναφέρουμε την προτίμηση και των πέντε στα δίχτυα ψαρέματος ως ντεκόρ!). Δεν είναι τυχαίο το ότι τα τέσσερα από τα πέντε βρίσκονται στον Πειραιά- όσο πιο κοντά στη θάλασσα τόσο πιο καλά.

Με εντελώς τυχαία σειρά λοιπόν:

Κοντά στο Κοιμητήριο της Αναστάσεως στο Κερατσίνι, το εστιατόριο με έντονη τη διακόσμηση από το θαλάσσιο πλούτο, προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία ούζου και ένα μενού που ανανεώνεται καθημερινά, και θα εντυπωσίαζε οποιονδήποτε λάτρη του ψαριού. Οι ψαράδες φίλοι των ιδιοκτητών του εστιατορίου φέρνουν από την ψαριά τους ότι έχουν πιάσει εκείνη τη μέρα, όπως μύδια, γαρίδες, αστακούς ή καλαμάρια, καθώς και σκουμπρί που μαγειρεύεται καπνιστό μέσα στο εστιατόριο, τόνο και άλλα μεγάλα και μικρά ψάρια που μπορείς να ζητήσεις να σου τηγανίσουν ή να σου ψήσουν.

Διεύθυνση: Πλάτωνος 72, Πειραιάς

Τηλέφωνο: +30 30 210 432 4368

Ώρες: Μεσημέρι -00:30

2. Γιάννης

Νοτιοανατολικά του λιμανιού του Πειραιά, κάπου στο Χατζηκυριάκειο, βρίσκεται μία από τις καλύτερες ψαροταβέρνες της Αθήνας. Όπως και στο «Ταξιδεύοντας», έτσι κι εδώ υπάρχει μια «θαλασσινή» διακόσμηση. Επιδέξια ψημένο ψάρι που συνοδεύεται από βραστές ή εποχικές σαλάτες. Ο σεφ κάνει θαύματα με το χταπόδι, που είναι τόσο νόστιμο γιατί είναι ταυτόχρονα λίγο σκληρό αλλά και τραγανό. Το σέρβις είναι γρήγορο ακόμα κι όταν η θάλασσα αγριεύει --που λέει ο λόγος.

Διεύθυνση: Λεωφόρος Χατζηκυριάκου 107, Πειραιάς

Τηλέφωνο: +30 210 418 0160

Ώρες: Δευτ.-Παρ., μεσημέρι-μεσάνυχτα Κυρ. μεσημέρι-18.00

3. Καπετάνιος

Φορτίστε το κινητό σας τηλέφωνο γιατί θα χρειαστείτε το GPS του για να βρείτε τον «Καπετάνιο» κοντά στην παλιά κλωστοϋφαντουργία Ρετσίνα, στον Πειραιά - είναι λίγο μπέρδεμα για κάποιον που δεν είναι από την περιοχή. Ας τα πάρουμε από την αρχή: όταν μπαίνεις σ' αυτή την κλασική ψαροταβέρνα, επιλέγεις το ψάρι σου από τη βιτρίνα ψαριών. Οι κέφαλοι είναι άψογα τηγανισμένοι, τραγανοί απ' έξω, ζουμεροί από μέσα. Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα τις καραβίδες. Αν «ψήνεστε» για σούπα, τηλεφωνήστε λίγο νωρίτερα για να σας την ετοιμάσουν εγκαίρως.

Διεύθυνση: Τενέδου 4, Πειραιάς

Τηλέφωνο: +30 210 42 06 539

Ώρες: Δευτ.-Σάββ. 19.00-01.00, Κυρ. μεσημέρι - 19.00

Αν έπρεπε να χωρίσουμε τις ταβέρνες σε μοντέρνες και παραδοσιακές, η Στροφή, που λειτουργεί από το 1977, θα ήταν σίγουρα στη δεύτερη κατηγορία. Είναι αρκετή η οδήγηση από την Αθήνα για το Πέραμα, αλλά η Στροφή αξίζει το χρόνο σας. Λατρεύουμε τους μακρόστενους πετροσωλήνες, μαγειρεμένους μόνο με λεμόνι και σάλτσα από ελαιόλαδο, καθώς και τους αχινούς, που είναι τόσο φρέσκοι και ζωντανοί σε χρώμα και γεύση, όπως άλλωστε και η ίδια η Στροφή.

Διεύθυνση: Λεωφόρος Ειρήνης 33, Πέραμα

Τηλέφωνο: +30 210 441 6456

Ώρες: μεσημέρι - 01.00

5. Άργουρα

Απ' έξω, τα «Άργουρα» μοιάζουν σχεδόν όπως κάθε άλλη συνοικιακή ταβέρνα, αλλά τα δίχτυα που διακοσμούν την αυλή δίνουν μια ιδέα του τι μπορεί να συμβαίνει στην κουζίνα. Παρόλα αυτά, το μενού είναι γεμάτο εκπλήξεις: μύδια με φύκια και σος λεμονιού, γαρίδες με φάβα και ρόκα, και πράσινη σαλάτα με θαλασσινά ντρέσινγκ. Το χέλι είναι αριστούργημα. Αν τα θαλασσινά σας σάς αρέσουν ωμά, θα βρείτε αρκετά καρπάτσιο και μαριναρισμένα πιάτα ψαρικών για να διαλέξετε. Το χύμα κρασί τους είναι από τα καλύτερα που έχουμε δοκιμάσει.

Διεύθυνση: Αγησιλάου 49, Καλλιθέα

Τηλέφωνο: +30 217 717 3200

Ώρες: Δευτ.-Παρ. 19.30- μεσάνυχτα, Σάββ. 01.30 - μεσάνυχτα, Κυρ. 01.30 -17.30

Φωτογραφίες: Manteau Stam

Kείμενα: Χριστιάννα Θωμαΐδη, Δέσποινα Τριβόλη