21η Ρεγκάτα «Κυκλάδες 2015»

550 Έλληνες και ξένοι ιστιοπλόοι αρμένισαν για μια εβδομάδα στο Αιγαίο απολαμβάνοντας την μαγεία του αθλήματος και την φιλοξενία των 4 νησιών-σταθμών του αγώνα: Κέα, Πάρος, Αμοργός και Κουφονήσι.
ΝΙΚΟΣ ΖΑΓΚΑΣ

Η ζωή συνεχίζεται θες δε θες. Όμως, όταν συμβαίνουν γεγονότα «ιστορικά» (όπως είπε ένας φίλος, ιστορικά θα είναι όταν μετά από χρόνια θα διαβάζουμε για αυτά, όχι τώρα που τα ζούμε) είναι λογικό η καθημερινότητα να σταματά, η χαρά για απλά πράγματα να μην μπορεί να βρει τρόπο έκφρασης, καθώς το μυαλό του καθενός από εμάς είναι στο ΠΩΣ τελικώς θα ζήσει.

Συμπτωματικά η εκκίνηση της φετινής ρεγκάτας συνέπεσε με την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για δημοψήφισμα, όπου κανένα από τα πληρώματα των σκαφών δεν είχε αντιληφθεί τι επρόκειτο να γίνει, μαζί βέβαια και όλη η Ελλάδα. «Την καλύτερη στιγμή διάλεξες να φύγεις», «μείνε εκεί και μην γυρίσεις, θα αντικρίσεις μια νέα πραγματικότητα» ήταν μόνο 2 από τα σχόλια των φίλων μου.

Κοιτώντας πίσω στο χρόνο λοιπόν, η αρχική χαρά, η αίσθηση πως καλύτερα να λείπω από την Αθήνα, να είμαι μακρυά από τα δρώμενα, από την αβεβαιότητα, από την αστάθεια, τα νεύρα, το άγχος και τη στεναχώρια, μετριαζόταν μέρα με τη μέρα, έως ότου φτάσαμε στην Αμοργό, νικητές μεν, χαρούμενοι που τερματίσαμε κυριολεκτικά πρώτοι, αισθάνθηκα πως δεν μπορώ να είμαι χαρούμενη, όταν έχω φίλη που ανησυχεί αν θα έχει δουλειά, φίλο που φοβάται πως θα αναγκαστεί να κλείσει την επιχείρησή του και ούτω καθεξής. Έτσι λοιπόν, μετά από μια πανέμορφη βόλτα στα σοκάκια της Χώρας, αποφάσισα πως ήρθε η ώρα να επιστρέψω. Το να παρακολουθώ αμέτοχη, το να μην βλέπω ειδήσεις εγωιστικά ήταν σοφό, όμως αυτό είναι που κατέστρεψε τη χώρα μας. Κοιτάμε όλοι μόνο τον εαυτό μας, χρειάστηκε να έρθει η κρίση για να ασχοληθούμε με το συνάνθρωπό μας, και βέβαια να προσθέσουμε στο βιογραφικό μας πως ασχολούμαστε ενεργά με φιλανθρωπίες, πως νοιαζόμαστε για τους γύρω μας.

Όσο ενθουσιασμένη ήμουν που θα λάμβανα μέρος στο πλήρωμα του Jinetera, όσο και αν παρακολουθούσα με δέος την Κύνθια να ανεβαίνει αμέριμνη στο κατάρτι εν πλω και με μεγάλη κλίση, όσο και αν απολάμβανα την ησυχία στα ρέλια και χαμογελούσα με τα δελφίνια που μας ακολουθούσαν, τόσο προβληματιζόμουν και αναρωτιόμουν αν θα μπορώ να συνεχίσω να ακολουθώ τη θάλασσα. Διότι ένα από τα πράγματα που απαιτεί η ιστιοπλοΐα, κακά τα ψέμματα, είναι να έχεις μια «σχετική» οικονομική άνεση. Και για να μπορέσεις να αφοσιωθείς σε αυτό το άθλημα, εκτός από πάθος, θέλεις και χρήματα, ιδίως όταν ο αγώνας διαρκεί μια εβδομάδα. Θα πιεις σίγουρα ένα ποτό στην Παροικιά, θα φας στο ταβερνάκι, ενδεχομένως θα κοιμηθείς και σε ενοικιαζόμενο κάποια βράδια για να κάνεις ένα μπάνιο της προκοπής. Δεν θέλει και πολύ να ξοδέψεις ένα αρκετά σημαντικό ποσό, το οποίο σε άλλες περιπτώσεις ούτε που θα το συζήταγα, αλλά με τα τωρινά δεδομένα, με την ασάφεια να πλανάται στον αέρα και με τίποτα δεδομένο να πιαστείς, η απόφαση του να εγκαταλείψω ένιωθα πως ήταν σωστή.

Είναι κρίμα διότι ο φετινός αγώνας ήταν ακόμα καλύτερα οργανωμένος από ότι πέρσι, ο Ν.Ο.Τ.Κ. πραγματικά εμπλουτίζει το πρόγραμμα κάθε χρόνο και έχει άριστες σχέσεις με τις τοπικές αρχές των νησιών στα οποία προφανώς 63 πληρώματα προσφέρουν δουλειά και ζωή ιδίως σε μια περίοδο που ελληνικός τουρισμός δεν υπάρχει.

Κέα το πρώτο λιμάνι όπου δόθηκε η εκκίνηση, Πάρος, Αμοργός και τελικός προορισμός Κουφονήσι, καθώς οι εξελίξεις μάς πρόλαβαν και έτσι ο αγώνας έληξε νωρίτερα ακυρώνοντας το σκέλος της Σίφνου. Ευχαριστώ θερμά τον Θάνο Ανδρόνικο και το Γιάννη Κοψιδά καθώς και όλη την ομάδα του Jinetera που με προσκάλεσε στον αγώνα, δίνοντάς μου την ευκαιρία να γνωρίσω έμπειρους ιστιοπλόους και να χαρώ -έστω και σε μια δύσκολη συγκυρία- την ελληνική θάλασσα.

Είναι σημαντικό να αναφέρω πως ο 21ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας CYCLADES REGATTA 2015 του Ν.Ο.Τ.Κ. για ελληνικά και αλλοδαπά σκάφη των κατηγοριών ORCi, ORC Club, ORC Club NonSpinnaker και IRC, ολοκλήρωσε το ταξίδι του με ρεκόρ συμμετοχών από 63 σκάφη. 550 Έλληνες και ξένοι ιστιοπλόοι αρμένισαν για μια εβδομάδα στο Αιγαίο απολαμβάνοντας την μαγεία του αθλήματος και την φιλοξενία των 4 νησιών-σταθμών του αγώνα: Κέα, Πάρος, Αμοργός και Κουφονήσι.

Οι νικητές του 21ου Cyclades Regatta μετά από τα 136 αγωνιστικά ιστοπλοϊκά ναυτικά μίλια είναι:

1ος IRC : A 35 (Απειρανθίτης Γιάννης)

1ος ORCi overall και ORCi 1 : ERYTOS II - (Μάνθος Κώστας-Τσάβαλος)

1ος ORCi 2 : AEOLUS II - (Λάππας Γιάννης)

1ος ORC club overall και ORC club 2 : FILIRA (Πούλος Σπύρος)

1ος ORC club 1 : ECHIONAS (Μητρόπουλος Γιώργος)

1ος ORC club 3: ARGONAUTIS II (Βασιλόπουλος Ευθύμιος)

1ος ORC club Non Spinnaker: ALEXANDROS Κ (Κώτσης Αλέξανδρος)

*Τον αγώνα συνόδευσε το ναρκοθηρευτικό ΚΑΛΥΨΩ του Πολεμικού Ναυτικού και σκάφος του Λιμενικού της 6ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.

Δημοφιλή