Όταν η ιδέα μεταμορφώνεται σε τέχνη

Το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι, τι σχέση έχουν όλα αυτά με την τέχνη και την πραγματικότητα. Κι όμως, σε λίγες μέρες, στη γειτονική Βουλγαρία, θα λάβει χώρα ένα πρόγραμμα με τίτλο "The art never dies...it transforms". Τι είναι αυτό το πρόγραμμα; Στο διάστημα μεταξύ 15 και 24 Ιουλίου, άνθρωποι από τη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Ελλάδα, θα συναντηθούν με σκοπό τη δημιουργία νέων πραγμάτων, ακόμα και τέχνης, μέσα από....σκουπίδια!
Pacific Press via Getty Images

Πώς θα μπορούσε μια απλή ιδέα να μεταμορφωθεί σε τέχνη; Και πώς θα μπορούσε αυτή η τέχνη να δώσει μια άλλη διάσταση στην πραγματικότητα που μας περιβάλλει; Με ποιον τρόπο, δηλαδή, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούμε, χρησιμοποιώντας εναλλακτικούς τρόπους δράσης και διαχείρισης των πόρων που διαθέτουμε και κυρίως με ποιο τρόπο μπορούμε να διδάξουμε τους νέους να υιοθετήσουν αυτούς τους τρόπους συμπεριφοράς;

Μια απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δίνουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα του Erasmus +. Το Erasmus + αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση προγραμμάτων διαφόρων ειδών, τα οποία, αφορούν τους νέους, και σκοπό έχουν τη ενημέρωση και πληροφόρησή τους αλλά και τη μετάδοση γνώσεων από τον έναν στον άλλον σχετικά με Κοινωνικά ζητήματα μείζονος σημασίας. Στα προγράμματα αυτά συμμετέχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις από όλη την Ευρώπη οι οποίες συνεργάζονται με το Erasmus + και αναλαμβάνουν τη διοργάνωση αυτών των εγχειρημάτων μέσα από μια διαδικασία συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ τους.

Το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι, τι σχέση έχουν όλα αυτά με την τέχνη και την πραγματικότητα. Κι όμως, σε λίγες μέρες, στη γειτονική Βουλγαρία, θα λάβει χώρα ένα πρόγραμμα με τίτλο "The art never dies...it transforms". Τι είναι αυτό το πρόγραμμα; Στο διάστημα μεταξύ 15 και 24 Ιουλίου, άνθρωποι από τη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Ελλάδα, θα συναντηθούν με σκοπό τη δημιουργία νέων πραγμάτων, ακόμα και τέχνης, μέσα από....σκουπίδια! Μέσα σε μια κοινωνία που μας κατευθύνει συνεχώς στο να αγοράζουμε καινούργια πράγματα, καινούργια προϊόντα, οι άνθρωποι αυτοί επιλέγουν να ακολουθήσουν έναν εναλλακτικό τρόπο αξιοποιησης του περιβάλλοντος, πιο οικολογικό και σαφώς πιο δημιουργικό και δραστικό.

Η χώρα μας όμως δε θα μπορούσε να λάβει μέρος σε τέτοιου είδους προγράμματα εάν δεν υπήρχαν οι οργανώσεις που θα συνεργάζονταν με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Erasmus + με σκοπό τη διεκπεραίωση τέτοιου είδους γεγονότων. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση της χώρας μας που θα λάβει μέρος σε αυτό το πρότζεκτ στη Βουλγαρία (και που έχει συνεργαστεί με πολλές Ευρωπαϊκές οργανώσεις τα τελευται χρόνια σε αντίστοιχα πρότζεκτ) ονομάζεται Ι.Δ.Ε.Α (Ισορροπία. Διασκέδαση. Εθελοντισμός. Αλληλεγγύη) και ιδρυτής της είναι ο Τζάνος Θεοδόσιος, ένας άνθρωπος με όραμα και με μια ακούραστη επιθυμία αλλάξει την πραγματικότητα μέσα στην οποία ζει. Με στόχο λοιπόν αυτήν ακριβώς την αλλαγή δημιουργήθηκε η Ι.Δ.Ε.Α η οποία επιλέγει, μέσα από τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη, να απαντήσει στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας με δημιουργικό και συνεργατικό τρόπο.

Πώς λοιπόν η ιδέα μεταμορφώνεται σε τέχνη; Στην πραγματικότητα είναι πολύ απλό. Το μόνο που χρειάζεται είναι η όρεξη για συνεργασία, για επικοινωνία και κυρίως η όρεξη να αλλάξεις πρώτα εσύ κι έπειτα να βοηθήσεις να αλλάξει ο κόσμος μέσα στον οποίο έχουμε όλοι μάθει να ζούμε!