Today I Failed At: Πώς μπορείς να επιτύχεις καταγράφοντας τις αποτυχίες σου

Εφευρίσκοντας αυτά τα αποφθέγματα, παρότρυνα τον εαυτό μου να μείνει αεικίνητη και διψασμένη για ζωή. Δημιούργησα μια λίστα εμπειριών που ήθελα να ζήσω και άρχισα να τις κάνω πράξη. Όπως λέει η Arianna Huffington στο Thrive, κάποιες δουλειές ολοκληρώνονται με το που παραδεχθείς στον εαυτό σου ότι δεν θα γίνουν ποτέ πραγματικότητα. Αξιοποιώντας λοιπόν την έλλειψη ορίων μου, έθετα πολύ υψηλούς στόχους και αποτύγχανα και ύστερα έθετα πολύ απλούστερους στόχους και αποτύγχανα ξανά. Όταν έφτασε αυτό το βιβλίο στα χέρια μου είχα ήδη ανδρώσει ένα ανοσοποιητικό σύστημα για την αποτυχία αλλά ζητούσα συμβουλές για το πώς να μετατρέψω αυτή την κατάσταση σε κάτι το παραγωγικό.
4maksym via Getty Images

Τον περασμένο Αύγουστο και ύστερα από επικοινωνία μου με την Arianna Huffington αποφάσισα να ιδρύσω ένα κίνημα στο Facebook με το όνομα Today I Failed At. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο καταγραφής των αποτυχιών της κάθε ημέρας που σκοπό έχει να εκπαιδεύσει τον καθένα μας να εξαργυρώνει τις αποτυχίες του, μετουσιώνοντάς τες σε δυνατότητα.

Το κίνημα ξεκίνησε με Αμερικάνικη βάση εφόσον μου δόθηκε βήμα να γράψω για αυτό στην Αμερικάνικη έκδοση της Huffington Post όπου εξακολουθώ να δημοσιεύω σχετικά κείμενά μου. Την περασμένη Άνοιξη βρέθηκε στα χέρια μου το βιβλίο Thrive της Huffington που παροτρύνει τους αναγνώστες της να επαναπροσδιορίσουν την έννοια της επιτυχίας, να αποφασίσουν τι είναι σημαντικό στη ζωή τους και να δράσουν προκειμένου να το επιτύχουν πιο συνειδητά και λιγότερο αυτοματοποιημένα.

Το κείμενο μου που δημοσιεύτηκε στη HuffPost της Αμερικής είχε ως εξής:

«Η πρώτη φορά που τραγούδησα σε δημόσιο χώρο ήταν πριν από δύο χρόνια σε έναν από τους πιο περίβλεπτους χώρους θεατρικών ακροάσεων της Ελλάδας μπροστά από ορισμένους από τους πιο αναγνωρισμένους ηθοποιούς, καθηγητές φωνητικής και σκηνοθέτες της πατρίδας μου. Μετά από ένα τηλεφώνημα ύστερα από πέντε ημέρες έμαθα ότι δεν είχα περάσει. Ήμουν απαρηγόρητη για ένα απόγευμα όμως την επόμενη ημέρα είχα μαθήματα στο πανεπιστήμιο και έτσι ανασύστησα τις δυνάμεις μου και σχεδίασα τις επόμενες κινήσεις μου.

Εκείνη την εποχή εμπιστευόμουν τους νόμους της φυσικής να με σηκώσουν από το πάτωμα όμως μόνον αφού διάβασα το Thrive της Huffington ήμουν έτοιμη να οργανώσω μια Σταυροφορία της Αποτυχίας. Κατά τις πρώτες επαφές μου με την αποτυχία, η συμπεριφορά μου οριζόταν από δύο επιστημονικούς κανόνες:

1. Αδράνεια είναι «η χαρακτηριστική ιδιότητα των σωμάτων να αντιστέκονται στην οποιαδήποτε μεταβολή της κινητικής τους κατάστασης ... δεδομένου ότι δεν ασκείται επάνω τους κάποια εξωτερική δύναμη». Κάποιος μπορεί να δει την αποτυχία σαν μια δύναμη που εισβάλει στην ζωή και να της επιτρέψει να διακόψει την κίνησή του ή να την αντιμετωπίσει ως χαρακτηριστική δύναμη της ζωής και να συνεχίσει να κινείται ακάθεκτος. Μόλις η αδράνεια απενοχοποιηθεί, αποκαλύπτει την κινητοποιητική της διάσταση

2. Ανθεκτικότητα είναι «το ποσό της δυνατής ενέργειας που αποθηκεύεται στην ύλη όταν εκείνη παραμορφωθεί» και τα νέα κύτταρα έχουν αποδειχθεί να είναι τα περισσότερο ανθεκτικά. Αντιμετωπίζω όλους τους ερασιτέχνες - υποψηφίους πανεπιστημίων, ανθρώπους που αναζητούν δουλειά, νέες μητέρες, ανθρώπων σε δίαιτα, σαν να είναι νέοι. Η αποτυχία λοιπόν, πρέπει να αντιμετωπίζεται μάλλον ως μια αποδομητική παρά ως μια καταστροφική δύναμη. Η ανθεκτικότητα δεν αφήνει στους ερασιτέχνες άλλη επιλογή από το να διοχετεύσουν την δυνατή τους ενέργεια στην επαναδόμηση.

Εφευρίσκοντας αυτά τα αποφθέγματα, παρότρυνα τον εαυτό μου να μείνει αεικίνητη και διψασμένη για ζωή. Δημιούργησα μια λίστα εμπειριών που ήθελα να ζήσω και άρχισα να τις κάνω πράξη. Όπως λέει η Arianna Huffington στο Thrive, κάποιες δουλειές ολοκληρώνονται με το που παραδεχθείς στον εαυτό σου ότι δεν θα γίνουν ποτέ πραγματικότητα. Αξιοποιώντας λοιπόν την έλλειψη ορίων μου, έθετα πολύ υψηλούς στόχους και αποτύγχανα και ύστερα έθετα πολύ απλούστερους στόχους και αποτύγχανα ξανά. Όταν έφτασε αυτό το βιβλίο στα χέρια μου είχα ήδη ανδρώσει ένα ανοσοποιητικό σύστημα για την αποτυχία αλλά ζητούσα συμβουλές για το πώς να μετατρέψω αυτή την κατάσταση σε κάτι το παραγωγικό.

Σιγά σιγά, απλές προτεινόμενες πρακτικές εξελίχθηκαν σε απαραίτητες συνήθειες της καθημερινότητάς μου. Ξεκίνησα να περπατάω στη φύση, να οργανώνω τα ημερολόγιά μου και να τα ξαναδιαβάζω, να αναλαμβάνω καινούρια πρότζεκτς και να σταματάω να ασχολούμαι με άλλα. Παρέθετα κομμάτια του βιβλίου στην οικογένεια και στους φίλους μου και τα συνόδευα με τις προσωπικές μου αναλύσεις. Η Arianna Huffington δεν θα σε σύρει στον τερματισμό αλλά θα χειροκροτήσει την πορεία σου στον στίβο. Με βοήθησε να χτίσω ένα σύστημα αυτο- προπόνησης που δεν περιλαμβάνει την διαμεσολάβηση ψυχαναλυτή. Μου έδωσε ό,τι χρειαζόμουν για να στρέψω την αποτυχία σε δυνατότητα.

Προχώρησα στο να δημιουργήσω το ημερολόγιο Today I Failed At μαζί με μια σελίδα στο Facebook για να το συστήσω στο κοινό. Το «Σημειωματάριο της Αποτυχίας» μου, είναι ένα καθημερινό ημερολόγιο που αποτελείται από έξι απλά κομμάτια:

1. Ημερομηνία

2. Σήμερα απέτυχα σε...

3. Σχόλια που συγκέντρωσα...

4. Συναισθήματα...

5. Επιμένω; (ναι ή όχι)

6. Αν ναι, σκέψεις για αναπροσαρμογές

Οι χρήστες του Today I Failed At πρέπει να δεσμευτούν ότι θα τηρήσουν τους εξής κανόνες:

1. Να παραδέχονται την αμετάκλητη ήττα και να συνεχίζουν σε άλλα σχέδια και κυρίως,

2. Να ξαναδιαβάζουν τις σκέψεις τους για αναπροσαρμογές μια φορά την εβδομάδα

Ύστερα από μερικούς μήνες προπονούμενη βάσει του Today I Failed At, παραθέτω τις νέες μου ιδέες σχετικά με την αποτυχία:

- Τίποτα δε θα είναι τέλειο στο τέλος. Η ζωή δεν είναι αίθουσα σχολείου με προβλέψιμα τεστ. Θα πετάει αποτυχίες στον δρόμο σου ξανά και ξανά. Όσο καλύτερα προετοιμασμένος είσαι να τις αντιμετωπίσεις, τόσο πιο ευγνώμων θα είσαι για τις επιτυχίες σου

- Οι άνθρωποι που μόνο πέτυχαν στην ζωή τους δεν έζησαν αρκετά χρόνια. Ακολούθησε τη συμβουλή της Huffington, επαναπροσδιόρισε την επιτυχία και δούλεψε για αυτήν

- Πάντα σύγκρινε τον εαυτό σου με τους άλλους. Είσαι υγιής; Έχεις φαγητό στο τραπέζι; Έχεις οικογένεια; Ζεις σε ειρηνική χώρα; Είσαι ελεύθερος; Έχεις πρόσβαση στην εκπαίδευση; Όσες φορές κι αν αποτύχεις πάντα υπάρχει κάποιος εκεί έξω που θα ήλπιζε να έχει την τύχη σου. Σταμάτα πια με τη μιζέρια. Γίνε ευγνώμων

- Γαλούχησε ανθρώπους που θα αποτύχουν, όχι πρωταθλητές. Δες τις αποτυχίες των παιδιών σου ως εφαλτήρια εξέλιξης. Άδραξε την ευκαιρία και μάθε τους να αποτυγχάνουν, να προσαρμόζουν την στρατηγική τους και να αποβάλουν τον φόβο. Βοήθησέ τους να ζήσουν

- Μπορεί να νιώθεις ισχυρός όταν δεν ξέρεις μέχρι πού φτάνουν τα όριά σου όμως θα θριαμβεύσεις μόνον όταν τα αναγνωρίσεις και τα αξιοποιήσεις προς όφελός σου.

Γίνε ένας θριαμβεύων σταυροφόρος της αποτυχίας».

Για να ακολουθήσεις το κίνημα Today I Failed At, πάτησε εδώ

Email επικοινωνίας: spyropoulosdaphne@gmail.com