SXSW2016: Η HuffPost Greece πέρασε 30 λεπτά με τον Πρόεδρο Ομπάμα

Είδαμε έναν Ομπάμα που ασχολείται ήδη αρκετά με την υστεροφημία του ως Πρόεδρος, αρκετά συμφιλιωτικό αλλά και ελαφρώς κουρασμένο- ξέχασε ακόμα και το όνομα ενός initiative που λανσαρίστηκε στη διάρκεια της θητείας του, και χρειάστηκε τη βοήθεια του κοινού για να τη θυμηθεί. Από κοντά είναι απόλυτα χαρισματικός- είναι αδύνατον να μην σε γοητεύσει με την ομιλία του αλλά και με την παρουσία του ακόμα κι όταν μιλάει για εξαιρετικά τεχνικά θέματα.
obama

Όταν μετά από 26 ώρες πτήση έφτασα επιτέλους στο μοτέλ της Lula και του Sailor έτοιμη να καταρρεύσω κοίταξα τα mail μου. Κι εκεί με περίμενε μια μεγάλη έκπληξη. Αυτή.

Μέρες πριν ως keynote speaker για το interactive κομμάτι του φεστιβάλ είχε ανακοινωθεί ο Πρόεδρος Ομπάμα. Για να τον δεις υπήρχαν δυο τρόποι: μια κλήρωση για τους συμμετέχοντες στο SXSW ή δημοσιογραφική διαπίστευση. Έκανα αίτηση για διαπίστευση μέσω του Γραφείου Τύπου του Λευκού Οίκου χωρίς πολλές προσδοκίες.

To keynote address του Προέδρου Ομπάμα γινόταν στο Long Center λίγο πιο έξω από το business center του Ώστιν. Το Long Center χωρά περίπου 2000 άτομα- εκτός από τους δημοσιογράφους, στο θέατρο είχε προσκεκλημένους αλλά και κάποιους τυχερούς συμμετέχοντες του SXSW .

Η θέα από το Long Center

Οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι ήμασταν όλοι καθισμένοι στην πίσω πλευρά του θεάτρου- γύρω μου είχε δημοσιογράφους από παραδοσιακά μέσα όπως οι LA Times, αλλά και από τη μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα την Austin Chronicle, και φυσικά πολλούς δημοσιογράφους από sites τεχνολογίας- από το ΤechCrunch ως το Μashable.

Waiting for President Obama to come on stage #sxsw2016 #sxsw16gr as part of #huffpostgreecegoessxsw #obama

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης @despinatrivoli στις

H ομιλία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στο South by Southwest ήταν ουσιαστικά μια συζήτηση με τον Εvan Smith, ιδρυτή του πολυβραβευμένου site Τhe Texas Tribune. Η είσοδος του Ομπάμα στο θέατρο έγινε μέσα από ιαχές και ουρλιαχτά. Όλοι σηκώθηκαν όρθιοι να τον καλωσορίσουν.

«Καλησπέρα Ώστιν», είπε ο Ομπάμα και συνέχισε «Σε αγαπώ»! «Κι εμείς σ΄αγαπάμε», του φώναξε μια ένθερμη οπαδός από τα θεωρεία. Η συζήτηση που ξεκίνησε αμέσως μετά έδειξε έναν Ομπάμα που ασχολείται ήδη αρκετά με την υστεροφημία του ως Πρόεδρος, αρκετά συμφιλιωτικό αλλά και ελαφρώς κουρασμένο- ξέχασε ακόμα και το όνομα ενός initiative που λανσαρίστηκε στη διάρκεια της θητείας του, και χρειάστηκε τη βοήθεια του κοινού για να τη θυμηθεί. Από κοντά είναι απόλυτα χαρισματικός- είναι αδύνατον να μην σε γοητεύσει με την ομιλία του αλλά και με την παρουσία του ακόμα κι όταν μιλάει για εξαιρετικά τεχνικά θέματα.

President Obama adressing the crowds yesterday at #sxsw2016 #SXsw16Gr #obama #huffpostgreecegoessxsw

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης @despinatrivoli στις

Επειδή το ακροατήριο ήταν ως επί το πλείστον από τα νέα μέσα και την τεχνολογία η ομιλία ήταν συγκεκριμένη και κινήθηκε γύρω από θέματα «ψηφιακής δημοκρατίας» για το πώς δηλαδή η τεχνολογία μπορεί να διευκολύνει τους πολίτες αλλά και να βοηθήσει «τους πολλούς», όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Ο λόγος που είμαι εδώ είναι πραγματικά να σας προσηλυτίσω. Να σας μιλήσω λίγο πριν αφήσω την Προεδρία: Πώς μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε νέες πλατφόρμες, ιδέες, και προσεγγίσεις σε όλους τους κλάδους για να λύσουμε μερικά από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα» ανέφερε.

Ως γνωστόν στον Ομπάμα δεν λείπει το χιούμορ ακόμα και όταν πρέπει να μιλήσει για ένα θέμα που για το συγκεκριμένο«τεχνολογικό» ακροατήριο ήταν το σημαντικότερο της βραδιάς- τη διένεξη της Apple και του FBI για τα προσωπικά δεδομένα. Αστειεύτηκε λέγοντας ότι ένα από τα πράγματα που τον κάνει να γελάει είναι οι υπερβολές των τηλεοπτικών σειρών οι οποίες τον δείχνουν «να έχω μισό δακτυλικό αποτύπωμα ενός τύπου σε κάποιο φάκελο και μισή ώρα αργότερα να έχω εντοπίσει τον συγκεκριμένο τύπο στα σοκάκια της Κωσταντινούπολης». Γρήγορα βέβαια ο ελαφρύς τόνος της συζήτησης «βάρυνε».

Το ζήτημα είναι το εξής. Εάν φτιάξουμε μια αδιαπέραστη συσκευή ή ένα σύστημα όπου η κρυπτογράφηση είναι τόσο ισχυρή που δεν υπάρχει καμία απολύτως είσοδος, τότε πώς μπορούμε να συλλάβουμε έναν παιδόφιλο; Πώς μπορούμε να εντοπίσουμε μια τρομοκρατική συνωμοσία;

Ποιους μηχανισμούς έχουμε στη διάθεσή μας για να κάνουμε ακόμη και απλά πράγματα, όπως να φορολογούμε τους πολίτες; Διότι εάν η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να μπει μέσα με κάποιο τρόπο τότε όλοι θα περπατάνε με ένα ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό στην τσέπη».

Μίλησε για αρκετή ώρα για την σχέση πολίτη και κράτους. Σε μια εποχή που όλος πλέον ο δυτικός κόσμος έχει όλο και πιο χαμηλά ποσοστά εμπιστοσύνης στο κράτος και ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός γίνεται όλο και πιο έντονος, τα λόγια του είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Όταν μια κυβέρνηση κάνει σπουδαία πράγματα ,το θεωρούμε δεδομένο- δεν αποτελεί νέο. Κι όμως κάθε μέρα το κράτος δίνει κάτι σε καθέναν από σας σε αυτό το δωμάτιο είτε το ξέρετε ή όχι.

Θεωρούμε δεδομένο ότι υπάρχουν δρόμοι ή ότι έχουμε Ειδικές Δυνάμεις για να μην ανατινάζει κάποιος τα κτίρια μας. Είναι βέβαια καθήκον μας να διηγηθούμε μια καλύτερη ιστορία για το τι ακριβώς κάνει το κράτος- δεν μπορεί η πρώτη επαφή του πολίτη με το κράτος να είναι η εφορία. Θα πρέπει ο πολίτης να ξέρει που ακριβώς πάνε τα χρήματα του και είναι δουλειά του κράτους να το επικοινωνήσει αυτό καλύτερα».

Παρά την κούραση του μίλησε για ώρα τελειώνοντας όπως πάντα με μια νότα αισιοδοξίας. «Θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός ότι σε 10 μήνες δεν θα είμαι πια πρόεδρος. Αυτή η θητεία ήταν το μεγαλύτερο προνόμιο της ζωής μου, αλλά φυσικά δεν θα σταματήσω να νοιάζομαι για τα πράγματα με τα οποία ασχολούμαι. Και δεν πρόκειται να σταματήσω να ασχολούνται με την προώθηση της καλύτερης, πιο πλούσιας, πιο ειρηνικής, πιο ανεκτικής , πιο οικολογικά υπεύθυνης Αμερικής που μπορώ», είπε, και μετά χαιρέτησε και αποχώρησε από τη σκηνή σχεδόν τρέχοντας την ώρα που οι παρευρισκόμενοι σηκώθηκαν όλο ενθουσιασμό και τον χειροκροτούσαν όρθιοι.

Μπόνους: τι συνέβη όταν χάθηκα στο δρόμο για την ομιλία

Όταν σου πει κάποιος ντόπιος στο Ώστιν ότι κάτι είναι «Μόλις 20 λεπτά περπάτημα» εννοεί «είναι 20 λεπτά περπάτημα αν κάνεις τζόκινγκ στις πελώριες λεωφόρους της πόλης μας». Πηγαίνοντας λοιπόν στο δρόμο για την ομιλία του Προέδρου Ομπάμα χάθηκα και σταμάτησα σε ένα σταυροδρόμι να ζητήσω βοήθεια από έναν αστυνομικό (που φορούσε γυαλιά μυγάκι και καπέλο)

Εγώ (ασθμαίνοντας): Γεια σας, θέλω να πάω εκεί που θα μιλήσει ο Πρόεδρος Ομπάμα

Αυτός: ....

Εγώ (πολύ σοβαρή): Είμαι δημοσιογράφος και το καλύπτω

Αυτός (έκπληκτος αλλά προσπαθεί να μην το δείξει): Εσύ; Δημοσιογράφος;

Εγώ (με απόγνωση και υστερία στη φωνή) : To ξέρω ότι δεν μου φαίνεται κύριε μου αλλά θα χάσω την ομιλία του Προέδρου Ομπάμα, κι έχω έρθει από την άλλη άκρη του κόσμου, ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΝΑ ΠΑΩ.

Αυτός: Ψυχραιμία κυρία μου, δεξιά θα στρίψετε και μετά όλο ευθεία εκεί που είναι το πορτοκαλί κτίριο. Μπορώ να ρωτήσω από πού είστε;

Εγώ : Από την Ελλάδα.

Αυτός (με οίκτο στη φωνή): Μάλιστα κυρία μου να μην σας κρατάω τώρα. Στο καλό.

Δημοφιλή