Μαρακές - Η κόκκινη πόλη

Το πιο ιστορικό και πολυτελές ξενοδοχείο στο Μαρακές και ένα από τα διασημότερα στον κόσμο, που απλώνεται σε έκταση 20 στρεμμάτων, είναι το La Mamounia. Πρώην παλάτι που το 1923 μετατράπηκε σε ξενοδοχείο 5 αστέρων και υπέστη την τελευταία του ανακαίνιση το 2006, ήταν το αγαπημένο του Ουίνστον Τσώρτσιλ, που το είχε χαρακτηρίσει ως "το ωραιότερο μέρος στον κόσμο", καθώς και άλλων διασημοτήτων, όπως η Μάρλεν Ντίντριχ, ο Σον Κόνερι, η Κατρίν Ντενέβ και ο Άλφρεντ Χίτσκοκ.
dwrawlinson/Flickr

Το εξωτικό και κοσμοπολίτικο Μαρακές αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, προσφέροντας στον επισκέπτη πολλές επιλογές που περιλαμβάνουν παλάτια εξαιρετικής ισλαμικής αρχιτεκτονικής, γεμάτα ζωή παζάρια, γαλήνιους κήπους, πολυτελή ξενοδοχεία και χαλαρωτικά λουτρά και σπα. Τρεις με τέσσερις μέρες αρκούν για να δείτε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, αλλά και να κάνετε κάποια εκδρομή στην παραλιακή πόλη της Εσσαουίρα ή στα χωριά των Βέρβερων.

Δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής στο παλάτι Medersa Ben Youssef

Εσωτερικός κήπος στο Μουσείο Dar Si Said

ΠΛΑΤΕΙΑ JEMAA EL FNA

Στην καρδιά της Medina - της παλιάς πόλης - βρίσκεται η μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία Jemaa El Fna, που θεωρείται από την Unesco "Θαύμα Προφορικής και Άυλης Παράδοσης της Ανθρωπότητας". Το πρωί η πλατεία είναι ήρεμη, με μερικούς μικρο-πωλητές, αλλά καθώς πέφτει ο ήλιος, μεταμορφώνεται σε ένα μοναδικό θέαμα, με γητευτές φιδιών, ακροβάτες, παραμυθάδες, χαρτορίχτρες, μουσικούς, αυτο-αποκαλούμενους οδοντιάτρους (tooth pullers) και υπαίθριους πάγκους-εστιατόρια.

Η πλατεία Jemaa El Fna αρχίζει να ζωντανεύει καθώς πέφτει ο ήλιος

SOUKS

Στα στενά δρομάκια στο βόρειο μέρος της πλατείας, θα βρείτε πολλά souks, δηλαδή υπαίθριες αγορές με μπαχαρικά, υφάσματα, χαλιά, φανάρια, κοσμήματα, πήλινα σκεύη, δερμάτινα είδη, babouches (μαροκινές παντόφλες) και μαγικά φίλτρα. Υπάρχουν ακόμα "herboristeries", μια μορφή μαροκινών φαρμακείων με μεγάλη ποικιλία από βότανα.

Υπαίθριος πάγκος με ξερά φρούτα στην Jemaa El Fna

Ο μόνος κανόνας που επικρατεί εδώ, είναι το "παζάρι". Οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί οδηγοί θα σας προτρέψουν να ξεκινήσετε αντι-προτείνοντας το ένα πέμπτο της αρχικής τιμής, αλλά οι πονηροί και "εκπαιδευμένοι" μικροπωλητές, πιθανόν να σας πουν ότι σας έχουν κάνει ήδη την καλύτερη τιμή που μπορούσαν, που ήταν ειδικά "μόνο για εσάς". Το ίδιο ισχύει και για τους οδηγούς ταξί, που δε χρησιμοποιούν σχεδόν ποτέ το ταξίμετρο. Οπλιστείτε με υπομονή και καλή διάθεση και λογικά θα συμφωνήσετε κάπου στη μέση.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Στο Μαρακές σώζονται πολλά μεγαλοπρεπή παλάτια και ανάκτορα, που αν και στο εσωτερικό τους είναι συνήθως άδεια, παραμένουν εξαιρετικά εντυπωσιακά για την αρχιτεκτονική και τη διακόσμησή τους. Με ιδιαίτερα φθηνό εισιτήριο (περίπου 1 ευρώ) μπορείτε να επισκεφτείτε το Badii Palace, (πρόκειται κυρίως για τα ερείπια που έχουν απομείνει), το Medersa Ben Youssef - πρώην θρησκευτικό σχολείο -, το Dar Si Said, που στεγάζει και το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών και το Μουσείο του Μαρακές.

Οι Κήποι Majorelle, είναι μια όαση από φοινικόδεντρα, κάκτους, βουκαμβίλιες, λίμνες και συντριβάνια, που κατασκεύασε ο Γάλλος ζωγράφος Jacques Majorelle και αργότερα αγόρασε ο σχεδιαστής μόδας Yves Saint-Laurent. Διαθέτουν επίσης ένα μικρό Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, όπου μπορείτε να μάθετε για την κουλτούρα των Βέρβερων, ιθαγενών της Βόρειας Αφρικής.

Κήποι Majorelle

Το Μουσείο Φωτογραφίας, έχει μια μικρή αλλά όμορφη συλλογή φωτογραφιών από το παλιό Μαρακές και ένα ωραίο καφέ στην ταράτσα, όπου μπορείτε να πιείτε αφέψημα φρέσκιας μέντας με θέα στην πόλη.

Μουσείο Φωτογραφίας

Θέα από το καφέ του Μουσείου Φωτογραφίας

Μπορείτε ακόμα να κάνετε μία βόλτα γύρω από τα παλιά τείχη της πόλης με ένα caleche (αμαξάκι με άλογα), να περπατήσετε στους κήπους γύρω από το Τζαμί Koutoubia (η είσοδος σε μη Μουσουλμάνους δεν επιτρέπεται) ή τους Κήπους Menara και να επισκεφτείτε τους Τάφους των Σααντί.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΟ

Το πιο ιστορικό και πολυτελές ξενοδοχείο στο Μαρακές και ένα από τα διασημότερα στον κόσμο, που απλώνεται σε έκταση 20 στρεμμάτων, είναι το La Mamounia. Πρώην παλάτι που το 1923 μετατράπηκε σε ξενοδοχείο 5 αστέρων και υπέστη την τελευταία του ανακαίνιση το 2006, ήταν το αγαπημένο του Ουίνστον Τσώρτσιλ, που το είχε χαρακτηρίσει ως "το ωραιότερο μέρος στον κόσμο", καθώς και άλλων διασημοτήτων, όπως η Μάρλεν Ντίντριχ, ο Σον Κόνερι, η Κατρίν Ντενέβ και ο Άλφρεντ Χίτσκοκ. Λέγεται μάλιστα ότι ο Σερ Άλφρεντ είχε την ιδέα για την ταινία "Τα Πουλιά" όταν μία μέρα του επιτέθηκε ένα σμήνος από σπίνους στο μπαλκόνι της σουίτας του, ενώ εδώ γύρισε σκηνές από το "Ο Άνθρωπος που Ήξερε Πολλά".

Μεταξύ άλλων, το La Mamounia διαθέτει 135 δωμάτια, 71 σουίτες, 3 μαροκινές βίλες με ιδιωτική πισίνα, 4 εστιατόρια, 5 μπαρ, αίθουσα τσαγιού, εξωτερική και εσωτερική πισίνα και σπα.

Θέα στην πισίνα και τους κήπους του La Mamounia από σουίτα του Ξενοδοχείου

Σουίτα του La Mamounia

Ακόμα και αν δε μείνετε εκεί, μπορείτε να το επισκεφτείτε αγοράζοντας ένα ημερήσιο πάσο (κόστους περίπου 140 ευρώ), όπως το Summer Bliss Daily Pass ή το Day Pass Detox, που σας προσφέρουν πρόσβαση στην πισίνα γύρω από ψηλούς φοίνικες, μεσημεριανό σε ένα από τα εστιατόρια, χρήση του γυμναστηρίου και χαμάμ ή μασάζ στο σπα. Μπορείτε ακόμα να κάνετε βόλτα στους κήπους του ξενοδοχείου, που καλύπτονται από ελιές, πορτοκαλιές και πολλά άλλα είδη φυτών.

SPA

Τα περισσότερα ξενοδοχεία στο Μαρακές προσφέρουν Spa και διάφορες θεραπείες. Από τα πιο όμορφα και πολυτελή, το 5 αστέρων La Sultana Marrakech, μέλος του Small Luxury Hotels of the World και του Great Hotels of the World, αποτελεί πραγματική όαση και καταφύγιο χαλάρωσης και αναζωογόνησης από τη χαοτική Medina.

Το Sultana Spa προσφέρει δύο εξαιρετικά χαμάμ, τζακούζι, σάουνα και πολλές επιλογές για μασάζ, αρωματοθεραπεία, χρωματοθεραπεία και λουτροθεραπεία και τα δικά του προϊόντα περιποίησης από οργανικά φυτά και αιθέρια έλαια με συστατικά όπως αμύγδαλο, άνθος πορτοκαλιού, μέλι και argan oil (έλαιο που παράγεται από τους πυρήνες του δέντρου argan, που ευδοκιμεί στο Μαρόκο και είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες). Σας συστήνουμε το Royal Hammam (παραδοσιακό μαροκινό χαμάμ που περιλαμβάνει τρίψιμο με σφουγγάρι απολέπισης) και το La Sultana Μασάζ με argan oil. Στο τέλος μπορείτε να χαλαρώσετε στις ψάθινες ξαπλώστρες γύρω από την εσωτερική πισίνα, όπου θα σας σερβίρουν μαροκινό τσάι με μέντα.

Όαση χαλάρωσης στο La Sultana Spa

Το La Sultana Marrakech διαθέτει επίσης 28 δωμάτια και σουίτες με διαφορετικό design και διακόσμηση, εξωτερική θερμαινόμενη πισίνα και μπαρ-εστιατόριο στην ταράτσα με πανοραμική θέα στην πόλη και την οροσειρά του Άτλαντα.

Το εστιατόριο του La Sultana Marrakech, με θέα στο Τζαμί Koutoubia

ΦΑΓΗΤΟ

Η πιο οικονομική επιλογή είναι το φαγητό από τις υπαίθριες αγορές της Jemaa El Fna, όπου όμως δεν ακολουθούνται ιδιαίτεροι κανόνες υγιεινής, γι' αυτό και είναι προτιμότερο να πάρετε κάτι που μπορείτε να φάτε με τα χέρια. Στο Μαρακές υπάρχουν διάφορα ακριβά εστιατόρια όπως το Dar Jacout και το Dar Moha ενώ, για κάτι διαφορετικό, σας συστήνουμε το Amal Center, Κέντρο Εκπαίδευσης και Στήριξης Γυναικών, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε σπιτική κουζίνα και ταζίν (παραδοσιακό μαροκινό πιάτο με κρέας ή ψάρι, ξηρούς καρπούς και φρούτα, που ψήνεται πάνω σε κάρβουνα μέσα σε πήλινο σκεύος).

Μια καλή επιλογή για ποτό με θέα στη Medina, είναι το bar Le Salama καθώς και το Cafe Clock, που διοργανώνει βραδιές με παραμυθάδες και έχει συχνά ζωντανή μουσική από τοπικά συγκροτήματα.

RIADS

Υπάρχουν πολλές επιλογές σε πολυτελή αλλά και οικονομικά δωμάτια σε παραδοσιακά Riad (σπίτια μαροκινού τύπου με εσωτερικό κήπο), που μπορείτε να κλείσετε ακόμα και μέσω του Airbnb.

ΕΣΣΑΟΥΙΡΑ

Μέσα σε τρεις ώρες με λεωφορείο από το Μαρακές, μπορείτε να βρεθείτε στην παραλιακή Εσσαουίρα (γνωστή και ως Πόλη των Ανέμων), που κινείται σε πιο ήρεμους ρυθμούς. Εδώ μπορείτε να φάτε φρέσκο ψάρι που φέρνουν οι ντόπιοι ψαράδες και να ψωνίσετε τα ίδια πράγματα που θα βρίσκατε και στο Μαρακές, αλλά σε καλύτερες τιμές και με λιγότερη πίεση από τους πωλητές. Κάντε μια βόλτα στην παραλία (προσφέρεται για σέρφινγκ αλλά όχι και τόσο για κολύμπι), επισκεφτείτε το παλιό κάστρο (εδώ γύρισε την πρώτη σκηνή της ταινίας "Οθέλλο" ο Όρσον Γουέλς), όπου μπορείτε να βγάλετε φωτογραφίες μέσα από τις μεγάλες στρογγυλές "τρύπες" στα τείχη και δοκιμάστε παραδοσιακά γλυκά στο ζαχαροπλαστείο Chez Driss, που δημιουργήθηκε το 1928.

Εσσαουίρα, η πόλη των ανέμων και των γλάρων

Chez Driss, ένα από τα παλαιότερα ζαχαροπλαστεία στην Εσσαουίρα

ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Πολλά ταξιδιωτικά πρακτορεία διοργανώνουν εκδρομές στην έρημο, αλλά μια μονοήμερη εκδρομή θα σας επιτρέψει να φτάσετε μόνο στην αρχή της ερήμου, γι' αυτό προτιμήστε αυτές που περιλαμβάνουν τουλάχιστον μία νυχτερινή παραμονή σε σκηνή.

Μπορείτε ακόμα να επισκεφτείτε τα χωριά των Βέρβερων και να δείτε από κοντά τον λιτό και παραδοσιακό τρόπο ζωής τους ή να κάνετε μια εκδρομή στην Ουαρζαζάτ, που διαθέτει δύο από τις ομορφότερες κάσμπες του Μαρόκου.

*Φωτογραφίες: Δέσποινα Λάδη