Μετά την Ημέρα του Πρόσφυγα

Οι μετανάστριες της «Μέλισσας», γυναίκες από 45 χώρες που ζουν στην Ελλάδα, μαζί με τις μεταναστευτικές κοινότητες από το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και το Φόρουμ Προσφύγων, ξεκινάμε από σήμερα μια προσπάθεια ένταξης που σχεδιάζουμε εδώ και καιρό, με βάση την εμπειρία πολλών χρόνων και διαφορετικών ανθρώπων. Ο κεντρικός του βραχίονας είναι οι μεταναστευτικές κοινότητες. Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει, αν όχι ίδια, παρόμοια πράγματα, που έχουν αισθανθεί ξένοι σε ξένο τόπο, που έχουν βρει τρόπους επιβίωσης.
Ahmed Saad / Reuters

Χθες, σε όλο τον κόσμο, κυκλοφόρησαν πολλά δελτία τύπου με αφορμή την ημέρα. Τί γίνεται όμως όταν η μέρα περνάει;

Oι σημερινοί πρόσφυγες είναι οι αυριανοί μας γείτονες. Οι συμμαθήτριες και οι συμμαθητές των παιδιών μας, οι άνθρωποι που θα μας συντρέξουν όπως θα τους συντρέξουμε. Αυτές και αυτοί που αν στηριχτούν τώρα, θα δυναμώσουν την κοινωνία μας μετά.

Πολλοί θα φύγουν. Άλλοι θα καταφέρουν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους για άλλους τόπους, άλλοι θα γυρίσουν μια μέρα, ίσως μακρινή, στις πατρίδες τους. Ένα μέρος όμως, θα μείνει εδώ. Αγνωστα πρόσωπα θα αρχίσουν να γίνονται γνώριμα, οι διαφορετικές τους συνήθειες θα αρχίσουν να γίνονται οικείες.

Σιγά σιγά θα αρχίσουν να ακούγονται οι φωνές τους -στην αρχή ίσως διστακτικές και ταλαιπωρημένες, στη συνέχεια πιο δυνατές- και οι ιστορίες τους θα γίνουν -είναι ήδη- κομμάτι της ιστορίας αυτής της χώρας. Όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα. Οσο πιο γρήγορα βρούμε αυτά που μας συνδέουν, τόσο καλύτερα για όλους.

Οι μετανάστριες της «Μέλισσας», γυναίκες από 45 χώρες που ζουν στην Ελλάδα, μαζί με τις μεταναστευτικές κοινότητες από το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και το Φόρουμ Προσφύγων, ξεκινάμε από σήμερα μια προσπάθεια ένταξης που σχεδιάζουμε εδώ και καιρό, με βάση την εμπειρία πολλών χρόνων και διαφορετικών ανθρώπων. Ο κεντρικός του βραχίονας είναι οι μεταναστευτικές κοινότητες. Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει, αν όχι ίδια, παρόμοια πράγματα, που έχουν αισθανθεί ξένοι σε ξένο τόπο, που έχουν βρει τρόπους επιβίωσης. Ένα πείραμα που θα περνάει μέσα από την κοινή πορεία στην Ελλάδα, από τα πρώτα βήματα μέχρι σήμερα. Με την εμπειρία των μικρών και μεγάλων κατακτήσεων αλλά και τη γνώση των αποτυχιών των κεντρικά σχεδιασμένων ενταξιακών πολιτικών. Με τα λιγοστά υλικά που αντέχουν, αυτά που είναι απολύτως απαραίτητα. Με την αλληλεγγύη, το σεβασμό και την προσπάθεια αλληλοκατανόησης πάνω απ´όλα. Όχι ένα χέρι βοήθειας, αλλά μια ανθρώπινη γέφυρα.

Ξεκινάει από μία πρωτότυπη μέθοδο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, που έχει δημιουργηθεί από την Ομάδα Γραμματισμού του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ένα πρόγραμμα που δοκιμάστηκε στη «Μέλισσα» τον τελευταίο χρόνο (με τον τίτλο «Με Τα Ελληνικά Στην Ελλάδα»), με θεματικές ενότητες που επέλεξαν οι μετανάστριες βάσει των αναγκών τους.

Και συνεχίζεται με κοινές δράσεις που θα προσπαθούν, έστω για λίγο, να εξανθρωπίσουν το απάνθρωπο βίωμα της προσφυγιάς και να μετριάσουν τη σκληρότητα των αποκλεισμών και των κλειστών συνόρων. Που δεν κατατάσσουν τους ανθρώπους σε κατηγορίες λόγω καταγωγής, ούτε τους ξεχωρίζουν μόνο βάσει του βαθμού ευαλωτότητας. Ένα εργαλείο πλοήγησης σε μια διαφορετική κοινωνία, σε μια καινούρια ζωή.

Θα αναζητήσουμε τη δύναμη που τους κινεί, αυτά που κουβαλούν μαζί τους. Θα ρωτήσουμε και θα αναρωτηθούμε, θα ακούσουμε και θα μοιραστούμε. Ιστορίες, μνήμες, επιθυμίες, ήχους και γεύσεις, τις συνταγές που αγαπούν, τη μουσική και τα λόγια που αγγίζουν την ψυχή τους. Αυτά που ελπίζουν. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μαζί έναν κοινό βηματισμό.

Το ονομάζουμε Άλεφ*: τη ρίζα του άλφα, της αλφαβήτας, την κοινή μας ρίζα. Συμβολίζει αυτά που μας συνδέουν. Και μαζί το νέο ξεκίνημα σ' ένα νέο τόπο.

Υποσημείωση: Το Alef είναι μια ενταξιακή πρωτοβουλία για νέους πρόσφυγες στην Ελλάδα, που σχεδιάζεται και υλοποιείται από τις μεταναστευτικές κοινότητες του Φόρουμ Προσφύγων, του Φόρουμ Μεταναστών και του Δικτύου Μέλισσα, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, με τη στήριξη του Mercy Corps. Η πορεία του θα παρουσιάζεται καθημερινά στη σελίδα μας στο Facebook: Melissa Network.

Δημοφιλή