ΤΟ BLOG
06/04/2017 08:43 EEST | Updated 07/04/2018 08:12 EEST

Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία

Οι ελληνογαλλικές σχέσεις παραμένουν πάντα εξαιρετικά στενές και πολύπλευρες. Διατρέχουν την νεώτερη ελληνική ιστορία από την ελληνική επανάσταση μέχρι σήμερα. Ο γαλλικός στόλος συμμετείχε καθοριστικά στην ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827, που βύθισε τον τουρκικό στόλο και ίδρυσε το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Η γαλλική υποστήριξη έκανε την Ελλάδα μέλος της Ευρωπαϊκής ένωσης, ΕΟΚ τότε, το 1981 και άλλαξε οριστικά την πορεία της χώρας. Ενδιαμέσως, Γάλλοι αρχαιολόγοι διδάσκουν στους Έλληνες την επιστήμη της αρχαιολογίας, Γάλλοι μηχανικοί κατασκευάζουν το σιδηροδρομικό δίκτυο, Γάλλοι διανοούμενοι μεταφέρουν Έλληνες ομολόγους τους εκτός Ελλάδος με το πλοίο Ματαρόα στην διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

ARIS MESSINIS via Getty Images

Η άνοιξη φέρνει πάντα άρωμα γαλλικό. Στις 7 Μαρτίου, ο Αλγερινός συγγραφέας Boualem Sansal παρουσίασε στο Γαλλικό Ινστιτούτο το νέο βιβλίο του «2084 το τέλος του κόσμου», βραβευμένο με το βραβείο λογοτεχνίας 2015 της γαλλικής Ακαδημίας και το οποίο μόλις κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Διάμετρος. Στις 21 Μαρτίου, 65 εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στο Goût de France, την γαλλική γιορτή της γεύσης, προτείνοντας μενού που παντρεύουν την γαλλική γαστρονομία με τα ελληνικά προϊόντα. Στις 23 Μαρτίου και για μια εβδομάδα, το 18ο φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου παρουσίασε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τις πρόσφατες γαλλόφωνες κινηματογραφικές παραγωγές αλλά και κλασικά έργα. Την Δευτέρα 3 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας σε συνεργασία με το Palais de Tokyo από το Παρίσι, η συνάντηση ανάμεσα σε νέους καλλιτέχνες από την Γαλλία και την Ελλάδα, στο πλαίσιο του εαρινού κύκλου «Ο λόγος στους δημιουργούς» του Γαλλικού Ινστιτούτου. Τρεις κύριες παραγωγές του φετινού φεστιβάλ Αθηνών έρχονται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου. Και έπεται συνέχεια.

Ο Αλγερινός συγγραφέας Μπουαλέμ Σανσάλ στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας

Ο Γάλλος πρέσβης Κριστόφ Σαντεπί με τον πρώην διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας Ζαν Ντεκότ στην έναρξη του 18ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας με την σύζυγό του και ο σχεδιαστής Γιάννης Μάριος Κρητικός στην έναρξη του 18ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Οι ελληνογαλλικές σχέσεις παραμένουν πάντα εξαιρετικά στενές και πολύπλευρες. Διατρέχουν την νεώτερη ελληνική ιστορία από την ελληνική επανάσταση μέχρι σήμερα. Ο γαλλικός στόλος συμμετείχε καθοριστικά στην ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827, που βύθισε τον τουρκικό στόλο και ίδρυσε το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Η γαλλική υποστήριξη έκανε την Ελλάδα μέλος της Ευρωπαϊκής ένωσης, ΕΟΚ τότε, το 1981 και άλλαξε οριστικά την πορεία της χώρας. Ενδιαμέσως, Γάλλοι αρχαιολόγοι διδάσκουν στους Έλληνες την επιστήμη της αρχαιολογίας, Γάλλοι μηχανικοί κατασκευάζουν το σιδηροδρομικό δίκτυο, Γάλλοι διανοούμενοι μεταφέρουν Έλληνες ομολόγους τους εκτός Ελλάδος με το πλοίο Ματαρόα στην διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Δεν ήταν η Γαλλία που απομακρύνθηκε από την Ελλάδα στα χρόνια του 1990, αλλά αντίθετα η Ελλάδα, η οποία ανακάλυψε τα βρετανικά πανεπιστήμια και αποφάσισε να κοιταχτεί στον καθρέπτη, φορώντας για αρκετά χρόνια το αγγλοσαξωνικό ημίψηλο.

Η Σβεβά Αλβιτί πρωταγωνίστρια της ταινίας Ciao Amore Dalida με τον δημοσιογράφο Γιώργο Αρχμανδρίτη στην έναρξη του 18ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Πώς ορίζονται, όμως, οι ελληνογαλλικές σχέσεις σήμερα; Στο ερώτημα αυτό η γαλλική απάντηση είναι ότι πάντα η Γαλλία είναι παρούσα και έτοιμη να συσφίγξει ακόμη περισσότερο τις ελληνογαλλικές σχέσεις ενώ αντίθετα, η Ελλάδα ήταν εκείνη που απομακρύνθηκε από την στενή πολύπλευρη σύμμαχό της. Γεγονός είναι ότι πολλοί έχουν ξεχάσει ότι στα σκληρά χρόνια της δικτατορίας το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα ήταν χώρος αντίστασης και ελευθερίας για τους Έλληνες με το τζιπάκι της ΕΣΑ σταθμευμένο μόνιμα στην οδό Σίνα. Και ακόμη περισσότεροι αγνοούν το μεταδικτατορικό σύνθημα «Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία», που η Ελλάδα ευελπιστούσε ότι θα γινόταν ασπίδα στην ελληνοτουρκική κρίση λόγω της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο.

Αφροδίτη Αρβανίτη Γενική Διευθύντρια NJV ATHENS PLAZA, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Κριστόφ Σαντεπί, Βάνα Λαζαράκου Διευθύντρια Πωλήσεων και Marketing NJV ATHENS PLAZA

Στο ίδιο παραπάνω ερώτημα η ελληνική απάντηση δεν είναι ποτέ σαφής. Και αυτό οφείλεται στο ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική κινείται πάντα συγκυριακά και με πρόσκαιρες συμμαχίες, οι οποίες μπορεί να αλλάξουν ακόμη και μόνο με τις επιλογές του εκάστοτε υπουργού εξωτερικών. Κυρίως, όμως, η ελληνική εξωτερική πολιτική κινείται αποκλειστικά μόνο με βάση τα εθνικά συμφέροντα όπως αυτά προσδιορίζονται από τις διαφορές με ορισμένες γειτονικές χώρες. Δυστυχώς, οι οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις δεν αποτελούν ποτέ ουσιαστικές αλλά συμπληρωματικές παραμέτρους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αντίθετα, ειδικά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οικονομικές σχέσεις αποτελούν ισχυρή παράμετρο διαμόρφωσης των διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών-μελών, πάνω στις οποίες στην συνέχεια στήνονται ευρύτερες συμμαχίες για κάθε είδους κοινά συμφέροντα. Εξ αυτού του λόγου, για παράδειγμα, ενώ τα γαλλικά προϊόντα κατακλύζουν την ελληνική αγορά, στα ράφια των σούπερ-μάρκετ στην Γαλλία βρίσκεις πιο εύκολα τουρκικό λάδι απ' ότι ελληνικό.

Τώρα πλέον, οι ελληνογαλλικές σχέσεις υποχρεωτικά επανακαθορίζονται λόγω της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γαλλία, κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής ενοποίησης, υποχρεούται να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εξελίξεις. Αυτό θα γίνει πιο απτό μετά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία (23 Απριλίου α΄ γύρος και 7 Μαΐου ο β΄ γύρος). Στο πλαίσιο αυτό δημιουργούνται σταδιακά νέες αμφοτεροβαρείς ευκαιρίες και για τις δύο χώρες, Ελλάδα και Γαλλία σε πολλούς τομείς που θα σημάνει μια νέα άνοιξη των ελληνογαλλικών σχέσεων, πέραν αυτής που κάθε χρόνο μάς φέρνει το Γαλλικό Ινστιτούτο.