ΤΟ BLOG
09/11/2017 06:06 EET | Updated 09/11/2017 07:55 EET

Γραμμή Μαζινώφ. Tο Φόρουμ Kαινοτομίας της Γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα

«Είναι δέσμευση μας η υποστήριξη της Ελλάδας από την Γαλλία» δήλωσε σε άπταιστα ελληνικά ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Κριστόφ Σαντεπί, παρουσιάζοντας στο κτίριο της πρεσβείας το 2ο κατά σειρά Mazinnov, το φόρουμ καινοτομίας δηλαδή που εγκαινίασε η Γαλλική πρεσβεία με επιτυχία πέρυσι το 2016. Στις 10 και 11 Νοεμβρίου, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, θα συναντηθούν χορηγοί απο την Ελλάδα και την Γαλλία, όπως Τράπεζα Πειραιώς, Air France, Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ζολώτας και Groupama, νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups), παράγοντες της καινοτομίας, άτομα με νέες επιχειρηματικές ιδέες προκειμένου να βρουν ενδιαφερόμενους και προσκεκλημένοι από Ελλάδα και Γαλλία που θα πλαισιώσουν τα 3 θεματικά εργαστήρια «Έξυπνες πόλεις», «Υιοθέτησε μια νεοφυή επιχείρηση» και «Κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας».

«Είναι δέσμευση μας η υποστήριξη της Ελλάδας από την Γαλλία» δήλωσε σε άπταιστα ελληνικά ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Κριστόφ Σαντεπί, παρουσιάζοντας στο κτίριο της πρεσβείας το 2ο κατά σειρά Mazinnov, το φόρουμ καινοτομίας δηλαδή που εγκαινίασε η Γαλλική πρεσβεία με επιτυχία πέρυσι το 2016.

Στις 10 και 11 Νοεμβρίου, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, θα συναντηθούν χορηγοί απο την Ελλάδα και την Γαλλία, όπως Τράπεζα Πειραιώς, Air France, Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ζολώτας και Groupama, νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups), παράγοντες της καινοτομίας, άτομα με νέες επιχειρηματικές ιδέες προκειμένου να βρουν ενδιαφερόμενους και προσκεκλημένοι από Ελλάδα και Γαλλία που θα πλαισιώσουν τα 3 θεματικά εργαστήρια «Έξυπνες πόλεις», «Υιοθέτησε μια νεοφυή επιχείρηση» και «Κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας».

Στην φετινή διοργάνωση θα διαγωνιστούν 45 νεοφυείς επιχειρήσεις προκειμένου να υιοθετηθούν από μια ελληνική ή γαλλική επιχείρηση, με σκοπό να αναπτύξουν την επιχειρηματικότητά τους. Επιπλέον, 43 άτομα θα διαγωνιστούν για την πιο επιτυχημένη ιδέα και 60 παιδιά, 9 - 12 ετών, θα περιγράψουν πώς φαντάζονται το 2050.

 Πρωτοβουλίες, όπως αυτή του φόρουμ Mazinnov, αν και δεν θα ανακόψουν άρδην την φυγή προς το εξωτερικό, εντούτοις, αλλάζουν σταδιακά νοοτροπίες στον ελληνικό νεανικό πληθυσμό

Σίγουρα στην Ελλάδα διαθέτουμε πλειάδα ιδεών, αστείρευτη φαντασία και κυρίως τεράστια όρεξη να κάνουμε δηλώσεις και υποσχέσεις. Το θέμα είναι όταν όλα αυτά τα υποθετικά δοκίμια πρέπει να υλοποιηθούν. Τότε, κατά πλειοψηφία, τα δεδομένα γίνονται απογοητευτικά. Είτε οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι κρίνουν ότι τα εμπόδια είναι τεράστια για την υλοποίηση της ιδέας τους, είτε γιατί όντως το περιβάλλον είναι πολύ εχθρικό στην Ελλάδα για νέες ιδέες.

Γεγονός είναι ότι αργά ή γρήγορα μια νεοφυής επιχείρηση θα αντιμετωπίσει αναλογικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και μια αναπτυγμένη επιχείρηση. Και δεν είναι μόνο τα δεκάδες γραφειοκρατικά προβλήματα που παρεμβάλλονται, αλλά το όλο πλαίσιο διακρίνεται από αναπάντεχες δυσκολίες.

Λόγω απεργίας, η πρόσκληση στην παρουσίαση του προγράμματος Mazinnov μετατέθηκε από την Τρίτη 24 Οκτωβρίου την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου. Εκείνη την Πέμπτη η πρόσβαση ήταν δύσκολη στο κέντρο της Αθήνας λόγω απεργίας του μετρό, ενώ την ώρα της παρουσίασης του προγράμματος ακουγόταν φωνές από διαδήλωση στην Βασιλίσσης Σοφίας.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα υστερεί σε νεοφυείς επιχειρήσεις σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι νέοι προτιμούν να αναζητούν αλλού απασχόληση, παρά να προσπαθούν στην Ελλάδα, προκαλώντας μια τεράστια αφαίμαξη εκπαιδευμένου και με καλή εργασιακή ηθική νεανικού δυναμικού.

Πρωτοβουλίες, όπως αυτή του φόρουμ Mazinnov, αν και δεν θα ανακόψουν άρδην την φυγή προς το εξωτερικό, εντούτοις αλλάζουν σταδιακά νοοτροπίες στον ελληνικό νεανικό πληθυσμό. Ίσως έτσι αλλάξει το επί δεκαετίες όραμα διορισμού σε μια οποιαδήποτε θέση σε κάποιο δήμο, δημοτική επιχείρηση ή στην καλύτερη περίπτωση στο πολυπόθητο δημόσιο, με το οποίο ανατρέφεται η ελληνική νεολαία. Και ίσως με αυτόν τον τρόπο σταματήσει η αφαίμαξη καλών μυαλών από την ελληνική παραγωγή σε άλλες χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές σχετικά με το ελληνογαλλικό φόρουμ καινοτομίας Mazinnov