Άνω Πορρόια: Διαμάντι στη Σκιά της Κερκίνης

Ένα χωριό χτισμένο σε δύο πλαγιές του όρους Κερκίνης, μέσα σ' ένα δάσος από πλατάνια, οξιές, βελανιδιές και κέδρους με αμέτρητα ρυάκια και κρήνες με παγωμένο νερό. Χτισμένο πάνω στα μονοπάτια που ακολουθούσαν τα καραβάνια ταξιδεύοντας από την Κωνσταντινούπολη στο Μοναστήρι την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Flickr, Nikos Tsatsakis

Ένα ταξίδι στη φύση, στην ομορφιά, και στη φιλοξενία. Ερωδιοί, κορμοράνοι και αργυροπελεκάνοι να πετούνε σε σμήνη πάνω από την ασημένια λίμνη. Λίγο πιο πέρα, νεροβούβαλοι και άλογα βόσκουν αμέριμνα στις όχθες της. Βρισκόμαστε στον υγροβιότοπο της Κερκίνης που έχει ως επίκεντρό του την ομώνυμη λίμνη. Μία ξύλινη βάρκα «σκίζει» τα νερά της λίμνης στα δύο και το μόνο που ακούς είναι το... κράξιμο από τα πανέμορφα πτηνά που κάνουν τις πτήσεις τους πάνω από τα ήσυχα νερά της λίμνης.

Steve Whiteley_Flickr

Πολλά από τα αποδημητικά είδη πουλιών που συναντάμε στον υγρότοπο, ο οποίος αποτελεί έναν από τους 10 διεθνούς σημασίας υγροτόπους της χώρας σύμφωνα και με την συνθήκη ramsar, προστατεύονται από τη Σύμβαση της Βόννης. Τα φυτά αν και διατηρούν μια μόνιμη παρουσία αλλάζουν εικόνα από έτος σε έτος. Η ωραιότερη εποχή στη λίμνη είναι το τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο. Τα βουνά ωστόσο, έχουν αγριολούλουδα όλο το χρόνο ενώ ένα ή δύο είναι ανθισμένα ακόμα και τα Χριστούγεννα. Την άνοιξη, που έρχεται νωρίς, τα χωράφια γεμίζουν παπαρούνες και χαμομήλια. Όλη η περιοχή είναι γεμάτη χρώματα.

Sofia Eulgem_Flickr

Το βουνό: Άνω Πορρόια

Ένα χωριό χτισμένο σε δύο πλαγιές του όρους Κερκίνης, μέσα σ' ένα δάσος από πλατάνια, οξιές, βελανιδιές και κέδρους με αμέτρητα ρυάκια και κρήνες με παγωμένο νερό. Χτισμένο πάνω στα μονοπάτια που ακολουθούσαν τα καραβάνια ταξιδεύοντας από την Κωνσταντινούπολη στο Μοναστήρι την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

DimitrioSar_Flickr

Εμπορικό κέντρο και πέρασμα για την βαλκανική ενδοχώρα για αιώνες. Ο σχηματισμός των εθνικών κρατών μετέτρεψε το πέρασμα σε σύνορο. Στις γειτονιές του συνυπήρχαν τρεις κοινότητες: η ελληνική, η βουλγαρική και η τουρκική. Οι ανταλλαγές των πληθυσμών έφεραν στον τόπο Μικρασιάτες, Θρακιώτες και Πόντιους. Ρίζωσαν, πρόκοψαν και άφησαν ισχυρό το στίγμα τους σ' ένα τόπο που η χάραξη των συνόρων τον έφερε στις εσχατιές του χάρτη. Διατήρησε όμως τον κοσμοπολίτικο αέρα του και τερτίπια φιλοξενίας μοναδικά.

Θα τ' απολαύσετε περιδιαβαίνοντας το Βαρόσι, την δυτική γειτονιά του χωριού και ανακαλύπτοντας τα παλιά δίπατα σπίτια, εξαιρετικά δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, εστίες των εύπορων εμπόρων που αλώνιζαν τα βαλκάνια. Τα δυο ξωκλήσια του Αη-Γιώργη και του Αη-Δημήτρη με τα ξυλόγλυπτα τέμπλα θα σας ψιθυρίσουν ιστορίες ευσέβειας και κατάνυξης. Κάντε μία στάση στην «Όαση» στην κεντρική πλατεία του χωριού και απολαύστε τον καφέ σας μέσα σε ένα δάσος από πλατάνια. Αν βρεθείτε στα Άνω Πορρόια μέρες γιορτών μη σας εκπλήξουν οι ήχοι της φιλαρμονικής. Παίζει ασταμάτητα από το 1934!

Οι εραστές της φύσης θα απολαύσουν ονειρικές πεζοπορίες στα μονοπάτια που εδώ και χρόνια χάραξε και συντηρεί ένας νέος άνθρωπος από το χωριό, ο Στέργιος Καλέσης. Μονοπάτια και διαδρομές για ποδήλατο βουνού σε δρόμους ευφορίας και απόλαυσης μέσα στο δάσος. Διαδρομές μέσα σε μυρωδιές από σφενδάμια, σκλήθρα και οξιές, στο λίγο φως που αφήνουν τα πλατάνια να περάσει, δίπλα σε ποτάμια, εγκαταλειμμένα στρατιωτικά φυλάκια και οχυρωματικά έργα για τον «κίνδυνο από τον Βορρά». Η μικρότερη διαδρομή διαρκεί μιάμιση ώρα και αυτή για τους πιο τολμηρούς έξι ώρες. Στο τέρμα τους βλέπει κανείς τις δυο λίμνες, Κερκίνη και Δοϊράνη, νωχελικές στα πόδια του και πιο μακριά τον Άθω, τον Όλυμπο και το Καϊμακτσαλάν, και ακούει τα ξωτικά του Μπέλλες να λένε ιστορίες.

Το κοσμοπολίτικο παρελθόν κληροδότησε στα Άνω Πορρόια μία μοναδική γαστρονομική παράδοση. Ψάρι, κρέας, παραδοσιακά μαγειρευτά, αστική κουζίνα, παραδοσιακά γλυκά. Η σπασιαλιτέ του χωριού είναι η πέστροφα. Στο ομώνυμο μαγαζί στην καρδιά του δάσους θα απολαύσετε καπνιστή ή ψητή ολόφρεσκη πέστροφα, από το ιχθυοτροφείο που βρίσκεται μέσα σ' ένα δάσος από πλατάνια. Θα τη συνοδεύσετε με δροσερή πατατοσαλάτα, ψητές πιπεριές φλωρίνης και καπνιστή μελιτζανοσαλάτα για μία γνήσια βορειοελλαδίτικη γαστρονομική εμπειρία.

Θα πιείτε το καφεδάκι σας στο Τίντζα κάτω από αιωνόβια δέντρα και θα κατηφορίσετε σ' ένα διπλανό χωριό, στη Ροδόπολη, για να δοκιμάσετε τα περίφημα γλυκά του Ευθύμη Αχλάτη. Πεντανόστιμο καζάν ντεπί, ανάλαφρα σιροπιαστά και τραγανές φιορεντίνες με ντόπια αμύγδαλα.

Και φυσικά δεν θα φύγετε από την περιοχή χωρίς λιχουδιές από βουβάλι! Το «Χασαπάκι» είναι ένα κρεοπωλείο αλλιώτικο από τ' άλλα! Βουβαλίσιος καβουρμάς από 100% βουβαλίσιο κρέας, μοναδικός στην Ελλάδα. Ο Νάσος θα σας κάνει εξπέρ στο θέμα του καβουρμά και θα σας προμηθεύσει εκτός του καβουρμά, λουκάνικα βουβαλίσια, σουτζουκάκια και βουβαλίσιο ψαχνό μαζί με συνταγές της μητέρας του.

Όποια εποχή του χρόνου και αν ταξιδέψετε στην περιοχή, αξίζει να διανυκτερεύσετε στον παραδοσιακό ξενώνα Βιγλάτορα. Ένας πανέμορφος κήπος, καταπράσινος όλες τις εποχές του χρόνου δωμάτια προσεγμένα έως την τελευταία λεπτομέρεια και ένα πρωινό, γαστρονομική εμπειρία πολλών αστέρων!

Info

Πως θα φτάσετε:

Οδικώς: Από τη Αθήνα η περιοχή απέχει 520 χιλ. Κινείστε συνεχώς σε εθνικό δίκτυο και μετά τα διόδια των Μαλγάρων ακολουθείτε το δρόμο για Σκόπια. Στρίβετε προς Κιλκίς - Δοϊράνη - Άνω Πορρόια.

Αεροπορικώς: Από το αεροδρόμιο Μακεδονία 110 χιλ.

Σιδηροδρομικώς: Από το Σιδηροδρομικό Σταθμό της Ροδοπόλεως, τα Άνω Πορρόια απέχουν 4 χιλ. και η Κερκίνη 5 χιλ.

Gediminas Gražulevičius_Flickr

Zoi Koraki_Flickr