Παλιά Πόλη Ρεθύμνου: Ένας αλλιώτικος χορός!

Ο κ. Γιώργος Χατζηπαράσχος, δεν ανοίγει απλώς φύλλο. Χορεύει! Στέκεται γύρω από ένα τεράστιο τραπέζι στο ψηλοτάβανο κατάστημά του, με την πανέμορφη ξύλινη πόρτα και το χαρακτηριστικό υπέρθυρο, εδώ στην οδό Βερνάρδου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου και γράφει ιστορία.
Δημήτρης Σταθόπουλος

Μαέστρος για μία ζωή! Εδώ και 50 χρόνια ασχολείται με το ζυμάρι, έχοντας καταφέρει να φτιάχνει το καλύτερο φύλλο κρούστας! Το πιο ονομαστό! Δεν υπάρχει Ρεθυμνιώτης που να μην έχει να διηγηθεί μία ιστορία από τα παιδικά του χρόνια, όταν τον έστελναν να αγοράσει το φύλλο για τις πίτες. Ο κ. Γιώργος Χατζηπαράσχος, δεν ανοίγει απλώς φύλλο. Χορεύει! Στέκεται γύρω από ένα τεράστιο τραπέζι στο ψηλοτάβανο κατάστημά του, με την πανέμορφη ξύλινη πόρτα και το χαρακτηριστικό υπέρθυρο, εδώ στην οδό Βερνάρδου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου και γράφει ιστορία. Συνοδοιπόρος και πιστή ντάμα η κυρία Κατερίνα. Μιλάει για εκείνον με αγάπη που ξεχειλίζει. «Μία ζωή εδώ... μαζί! Δεν έχει υπάρξει μέρα τα τελευταία 50 χρόνια που να μείνει κλειστό το μαγαζί. Και τώρα ο γιός μας ο Παρασκευάς , τον βοηθάει για να ξεκουράζει τα χέρια του».

Μία μεγάλη μπάλα ζυμάρι, με μαγικό τρόπο γίνεται ένα λεπτό φύλλο... Με τη μαεστρία του και την αγάπη του! «Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις και το ευχαριστιέσαι, τότε σε ανταμείβει» θα μας πει ενώ προετοιμάζει το ζυμάρι. Στριφογυρίζει στα χέρια του μία μεγάλη μπάλα. Η κυρία Κατερίνα, μόλις έχει ψήσει ένα ταψί μπακλαβά και ετοιμάζεται να μας φιλέψει...! Είναι όλα τόσο αυθεντικά εδώ που κατά ένα περίεργο τρόπο νιώθεις ότι τους ξέρεις χρόνια! Νιώθεις άνετα! Δοκιμάζεις το πρώτο κομμάτι μπακλαβά και χωρίς κανέναν ενδοιασμό αισθάνεσαι ότι μπορείς να ζητήσεις και ένα δεύτερο. Και ένα ποτήρι νερό, σε εκείνα τα χαρακτηριστικά του ελληνικού καφενείου.

Και ξαφνικά, εκεί που κανείς δεν το περιμένει ο κυρ Γιώργος, κάνει μία απότομη κίνηση, πετάει ψηλά το ζυμάρι και αυτό προσγειώνεται πάνω στο τεράστιο τραπέζι και αρχίζει κάτι μαγικό! Ένας χορός! Και αυτή τη φορά η ντάμα του κυρ Γιώργου, είναι το ίδιο το ζυμάρι. Στην αρχή, δημιουργείται ένα τεράστιο μπαλόνι, και αρχίζει και γυρίζει γύρω - γύρω χορευτικά και απλώνει το ζυμάρι το οποίο με ένα μαγικό τρόπο, μεταλλάσσεται σε φύλλο. Και γίνεται όλο και πιο λεπτό. Και λες τώρα θα σκιστεί... Αλλά αυτό γίνεται όλο και πιο ανθεκτικό! Δεν αντέχεις και θες να το πιάσεις με τα ίδια σου τα χέρια! «Δεν υπάρχει συνταγή. Είναι πολλά που παίζουν ρόλο. Από την υγρασία στην ατμόσφαιρα μέχρι και τη δική μου διάθεση. Άνθρωπος είσαι! Δεν έχεις πάντα την ίδια όρεξη. Ό,τι και να γίνει όμως η ποιότητα του φύλλου θα είναι ίδια. Τη μία θα βάλεις λίγο περισσότερο νερό από την κρήνη, την άλλη θα το δουλέψεις πιο πολύ!» Δεν φτιάχνει όμως μόνο φύλλο. Φτιάχνει και το περίφημο καταϊφι. Στο μέσα δωμάτιο με τη χρήση του κατάλληλου σκεύους ο κυρ Γιώργος φτιάχνει το καλύτερο κανταΐφι που ταξιδεύει με παραγγελιές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με την κυρία Κατερίνα να μας χαιρετάει, ακουμπισμένη στην πόρτα αφήνουμε πίσω μας μία ιστορία ολόκληρη. Περπατάμε στα πανέμορφα στενά της πόλης του Ρεθύμνου, και έχουμε ακόμη την γλυκιά αίσθηση που μας άφησε αυτή η συνάντηση. Βλέπεις τα πράγματα αλλιώς. Τα βλέπεις με τη σοφία που καταφέρνει να δίνει στις στιγμές ο κυρ Γιώργος. Και μάλλον αυτή είναι η σωστή τους βάση...

Εργαστήρι Γιώργος Χατζηπαράσχος

Μανουήλ Βερνάρδου 30

Τηλ. 2831029488

50 χρόνια ενασχόληση με το ζυμάρι

Δημοφιλή