Λέσβος: Με την Τέχνη Oδηγό

Το φως το βορειοανατολικού Αιγαίου που πολλαπλασιάζει θαρρείς την ομορφιά και μετατρέπει το ταξίδι στη Λέσβο σε πανηγύρι των αισθήσεων. Ένα φως, πηγή έμπνευσης για μεγάλους καλλιτέχνες αλλά και λαϊκούς τεχνίτες.
Eurokinissi

«Εν αρχή είναι το φως». Το φως του βορειοανατολικού Αιγαίου που πολλαπλασιάζει θαρρείς την ομορφιά και μετατρέπει το ταξίδι στη Λέσβο σε πανηγύρι των αισθήσεων. Ένα φως, πηγή έμπνευσης για μεγάλους καλλιτέχνες αλλά και λαϊκούς τεχνίτες. Για πεζογράφους, ποιητές, αλλά και αγγειοπλάστες, κεραμάδες και ξυλογλύπτες. Γι΄ αυτό οι τεχνίτες του νησιού παράγουν μικρά θαύματα. Κάτω από αυτό το φως ποιος αντέχει να μην είναι μερακλής;

Ένα αρχοντόσπιτο διηγείται ιστορίες

Αξίζει ένα ταξίδι στο νησί αφιερωμένο μόνο στον πολιτισμό. Να ξεκινήσει κανείς από το Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο για να απολαύσει πρώτα απ' όλα το κτήριο στο οποίο στεγάζεται. Ένα αρχοντόσπιτο με το υποστατικό του, χτισμένο στις αρχές του 20ού αιώνα σε εκλεκτικιστικό ρυθμό. Τότε που οι πλούσιοι έμποροι του νησιού μαγεμένοι από τις καινούριες εικόνες που αντίκριζαν στα ταξίδια τους «έκλεβαν» στοιχεία, ιδέες και ρυθμούς και αυτό το πάντρεμα το έφερναν στο νησί, να λουστεί στο φως της Λέσβου. Οπωσδήποτε σταθείτε στα αιολικά κιονόκρανα και τις επιγραφές.

Πανοραμική άποψη Μυτιλήνης, Through Scripture | Flickr

Πως ζούσαν στη Λέσβο πριν 23 αιώνες

Συνέχεια έχει το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, υπόδειγμα σύγχρονης μουσειολογικής αντίληψης, χτισμένο στο σημείο όπου οι πρόσφατες ανασκαφές έφεραν στο φως το ιερό της Αφροδίτης. Εκθέματα που ζωντανεύουν τη ζωή στο νησί από τον 2ο αιώνα π.X. έως τον 3ο αιώνα μ.X., με τα ψηφιδωτά θα καθηλώνουν με την ομορφιά τους. Συνέχεια, προσκύνημα στη πίστη, αλλά και στη τέχνη, το Βυζαντινό Μουσείο, απέναντι από το ναό του Αγίου Θεράποντος, με την εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που φιλοτέχνησε ο Θεόφιλος.

Η λαϊκή παράδοση γεμάτη ανατροπές

Και αφού φτάσαμε στο Θεόφιλο, οπωσδήποτε μία επίσκεψη στο μουσείο Θεόφιλου, στο προάστιο Βαρειά, λίγο έξω από την πόλη της Μυτιλήνης. Το Μουσείο χτίστηκε με έξοδα του Μυτιληνιού καλλιτεχνικού εκδότη στο Παρίσι, Στρατή Ελευθεριάδη (Teriade), και στεγάζει 86 ζωγραφικούς πίνακες του πιο διάσημου Έλληνα λαϊκού ζωγράφου. Ο Θεόφιλος γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια στην περιοχή της Βαρειάς, αργότερα κατέφυγε στη Σμύρνη και από εκεί πήγε στο Πήλιο, όπου επί τριάντα χρόνια περιπλανιόταν στα χωριά ντυμένος άλλοτε τσολιάς και άλλοτε Μεγαλέξανδρος. Στη Μυτιλήνη επέστρεψε μετά την απελευθέρωσή της και συνέχισε να στολίζει το νησί με τα έργα του, εικονογραφώντας την ελληνική λαϊκή παράδοση με έναν τρόπο ανεπανάληπτο.

Η ζωή του λαδιού ή όταν η Λέσβος ήταν πρωτεύουσα

Μουσείο Λαδιού στο Παπάδο, Γέρας

Σειρά έχουν τα 2 εξαιρετικά μουσεία λαδιού που φιλοξενεί το νησί. Στο Παπάδο της Γέρας, σ' ένα σπίτι που άνηκε στην οικογένεια του Νομπελίτσα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, και στην Αγία Παρασκευή, στο παλιό κοινοτικό ελαιοτριβείο, στήθηκαν δύο πανέμορφα μουσεία λαδιού, που ξεδιπλώνουν όλη την διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου και την ιστορία των ανθρώπων που μόχθησαν πάνω στην ελιά. Μέσα από τους καυστήρες, τις αντλίες και τα λαβάλ αποκαλύπτεται η πρωτοποριακή για την εποχή εκμηχάνηση του νησιού και ο πρωτοπόρος ρόλος του νησιού στο ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Αξίζει η επίσκεψη και στα δύο!

Κάτι ανθίζει στη Λέσβο

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Λέσβος κάνει και πάλι την έκπληξη. Μία έκπληξη ανοιξιάτικη, σαν τα άνθη από το ροδόδεντρο της Ανατολής που ανθίζει στο νησί, μεταξύ των χωριών Παράκοιλα και Ανεμώτια και γεμίζει ένα ολόκληρο δάσος μ' ένα αξέχαστο μεθυστικό άρωμα.

Δύο master class, ένα ζωγραφικής και ένα comics, μία ημερίδα και μία ενιαία εικαστική διαδρομή με έξι εικαστικές στάσεις, λαμβάνουν χώρα το Μάιο στο νησί.

Το κάστρο της Μυτιλήνης, το "Παλιό Χάνι της Αγοράς", το Οθωμανικό Λουτρό- Τσαρσί Χαμάμ, το Δημοτικό Θέατρο Λέσβου, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή, Η Δημοτική Πινακοθήκη, γεμίζουν με εκκολαπτόμενους και καταξιωμένους καλλιτέχνες που δουλεύουν και εκθέτουν με έμπνευση την ίδια τη έννοια της νησιωτικότητας.

Η νησιωτικότητα του Παπαλουκά ξεδιπλώνεται στο Κάστρο της Μυτιλήνης

Το master class ζωγραφικής (από την Παρασκευή 22 έως την Κυριακή 24 Μαίου 2015), θα λάβει χώρα στο Κάστρο της πόλης και στο «Παλιό Χάνι της Μυτιλήνης» με την καθοδήγηση του γνωστού ζωγράφου και καθηγητή στη Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας, Γιάννη Ζιώγα. Θέμα του master class το έργο του έλληνα ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά και τον τρόπο που αυτός ερμήνευσε τη νησιωτικότητα.

Ως αποτέλεσμα θα δημιουργηθούν 14 εικαστικοί χάρτες τόσοι όσοι και οι συμμετέχοντες, οι οποίοι θα εκτεθούν "Στο παλιό Χάνι της Αγοράς". Παράλληλα θα εκτεθούν προσχέδια, σημειώσεις, αντικείμενα που προκάλεσαν ενδιαφέρον, ψηφιακές καταγραφές, ώστε θα αποτυπωθεί το σύνολο όλων εκείνων που σχημάτισαν την καλλιτεχνική διαδικασία.

Οι Γλάροι του Βενέζοι πετάνε από τη Λέσβο

Το master class comics (Δευτέρα 25 έως την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015), αντλεί την έμπνευσή του από το διήγημα του μεγάλου συγγραφέα Ηλία Βενέζη "Οι Γλάροι" (συλλογή διηγημάτων ΑΙΓΑΙΟ), που εκδόθηκε το 1941 και θα το συντονίζει ο γνωστός σκιτσογράφος και δημιουργός κόμικς Soloup (Αντώνης Νικολόπουλος). Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν μικρά graphic novels με το σενάριο "Οι Γλάροι", τα οποία θα εκτεθούν στο "Στο παλιό Χάνι της Αγοράς" και στη συνέχεια θα εκδοθούν.

Μία εικαστική διαδρομή- έξι στάσεις

Τέλος, το Σάββατο 30 Μαΐου, η τέχνη βγαίνει κυριολεκτικά βόλτα στο νησί. Πέντε εικαστικές στάσεις και μία παρουσίαση βιβλίου, γεμίζουν το νησί με τη δημιουργική δύναμη της τέχνης της νησιωτικής Ελλάδας.

Δημοτικό Θέατρο Λέσβου - Μυτιλήνη | Έκθεση Φωτογραφίας, "Νήσων Περίπλους Στεριές Θαλασσινών 10.000 εντυπώσεις"

Πολυχώρος Νήσων Περίπλους - «Το παλιό Χάνι της Αγοράς» | Παρουσίαση των Εργαστηρίων των συμμετεχόντων καλλιτεχνών του Νήσων Περίπλους. Masterclass Ζωγραφικής, Masterclass Comics

Επιμελητήριο Λέσβου - Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής δημιουργών της Νησιωτικής Ελλάδας με τίτλο: "Ελληνικές Θάλασσες και Ζωγραφική, Σπουδή στη Νησιωτικότητα" Εικαστικός Επιμελητής, Δημήτρης Καλαντζάκης

Οθωμανικό Λουτρό - Τσαρσί Χαμάμ | Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής δημιουργών της Λέσβου με τίτλο: «Το χρώμα της Ανατολής» Εικαστικός Επιμελητής, Δημήτρης Καλαντζάκης

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή, (Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς με την χορηγία του χώρου της εκδήλωσης). Έκθεση του σκιτσογράφου Αντώνη Νικολόπουλου - Soloúp, με τίτλο "Soloúp: Από την Μυτιλήνη στο Αϊβαλί, "Ένα ταξίδι στο χρόνο" - Νήσων Περίπλους

Βιβλιοπωλείο Book and Art, Οδός Κομνηνάκη, στις 18.30 - 20.00

Παρουσίαση Βιβλίου - «Αιβαλί» - Soloúp-Αντώνης Νικολόπουλος

Αν βρεθείτε στη Λέσβο, οι εκθέσεις θα συνεχίζονται έως τις 25 Αυγούστου. Μην παραλείψετε να τις επισκεφθείτε.

Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΕΣΒΟΥ και του Δικτύου Νησιωτικών Αναπτυξιακών Εταιρειών Ελλάδας ΝΗΣΩΝ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ

Tips τέχνης

  • Στο Μεσαγρό, στο δρόμο από Μυτιλήνη για Πλωμάρι, ένας παλαιός φούρνος κρύβει ζωγραφιές του Θεόφιλου. Αναζητήστε στην πλατεία του χωριού το κλειδί του φούρνου και απολαύστε μοναδικές σκηνές από την καλλιέργεια των σιτηρών και την παρασκευή του ψωμιού. Απέναντι από το φούρνο, ένα τζαμί με το μιναρέ του ψιθυρίζει τη δική του ιστορία.
  • Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και λιγότερο γνωστές αρχαιολογικές τοποθεσίες του νησιού, είναι ο προϊστορικός οικισμός Θερμής Λέσβου, 10 χλμ. βόρεια της Μυτιλήνης. Αποτελεί ένα από τα πρωϊμότερα παραδείγματα αστικοποίησης στη Μεσόγειο, ήδη από τις αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ. Η Θερμή αποτέλεσε σταθμό σ' ένα θαλάσσιο δρόμο που ένωνε το βόρειο με το νότιο Αιγαίο, τη Δύση με την Ανατολή, ξεκινώντας από την Τροία και φτάνοντας ως την Κύπρο. Επισκεφθείτε και το μικροσκοπικό μουσείο με ευρήματα της ανασκαφής.

Ιερά Μονή Λειμώνος - Britt-Marie Sohlström | Flickr

  • Η Ιερά Μονή Λειμώνος βρίσκεται στο κέντρο της Λέσβου και σε απόσταση 14 χλμ. βορειοδυτικά της Καλλονής, σε ένα εύφορο λεκανοπέδιο. Εκεί θα αντικρίσετε μία μαγική εικόνα με ένα μοναστήρι του 16ου αιώνα, περιτριγυρισμένο από πάμπολλα εκκλησάκια, αφιερώματα πιστών.

Δημοφιλή