Φλοράνς Ντρορί: Η Γαλλία θα παραμείνει ένας πιστός σύμμαχος της Ελλάδας

Η 8η εκλογική περιφέρεια στην οποία ανήκει και η Ελλάδα αποτελείται από χώρες εντός της ΕΕ (Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα) και χώρες εκτός ΕΕ (Ισραήλ, Τουρκία, Άγιος Μαρίνος και Βατικανό). Άρα τα θέματα των Γάλλων ψηφοφόρων διαφέρουν ανάλογα σε ποια χώρα διαβιούν. Η μεγαλύτερη κοινότητα Γάλλων ψηφοφόρων της 8ης εκλογικής περιφέρειας ζει στο Ισραήλ, περισσότεροι από 60.000. Ακολουθεί η Ιταλία με 35.000 περίπου Γάλλους. Στην Ελλάδα οι Γάλλοι ψηφοφόροι είναι περί τους 7.500, κυρίως στην Αθήνα και στα νησιά, όπου εκεί οι περισσότεροι ασχολούνται με τον τουρισμό.
Jean-Baptiste Perrin

«Είμαι η Φλοράνς Ντρορί, υποψήφια με το κόμμα Republique en Marche του Emmanuel Macron για την Ελλάδα στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλία και είναι μεγάλη τιμή για εμένα να βρίσκομαι ανάμεσα σας, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου για την ελληνική κουζίνα».

Η Φλοράνς Ντρορί απευθύνει χαιρετισμό στους Έλληνες που έχουν συγκεντρωθεί στον κινηματογράφο «Δεξαμενή» στο Κολωνάκι για την παρουσίαση του βιβλίου της Αλεξάνδρας Σουλαδάκη «Τι μαγειρεύουμε πάλι αύριο μου λέτε;». Το κοινό ανταποκρίνεται στην Φλοράνς Ντρορί με ένα θερμό χειροκρότημα, παρά το ξαφνικό μούδιασμα. Ήρθε να παρακολουθήσει την παρουσίαση ενός βιβλίου συνταγών παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και ξαφνικά βρίσκεται σε μια προεκλογική καμπάνια για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Ανάμεσα τους παρευρίσκονται ο σύζυγός της Αλεξάνδρας, Γιάννης Σουλαδάκης και ο Αλέξανδρος Μπαλτάς, αμφότεροι πρώην ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι μπερδεύονται νομίζοντας ότι προκηρύχτηκαν ευρωεκλογές και δεν το πήραν είδηση. Όχι! Η Γαλλία έχει βουλευτικές εκλογές και η παρουσίαση του βιβλίου της Αλεξάνδρας Σουλαδάκη μετατρέπεται από βιβλιοσύναξη σε προεκλογική συγκέντρωση. Όχι του ΠΑΣΟΚ! Αλλά του κόμματος République en Marche του Macron. Στις 11 Ιουνίου είναι ο πρώτος γύρος (4 Ιουνίου για τους Γάλλους του εξωτερικού) και στις 25 Ιουνίου ο δεύτερος γύρος ανάμεσα στα δύο κόμματα που θα πλειοψηφίσουν κατά τον πρώτο γύρο (18 Ιουνίου για τους Γάλλους του εξωτερικού).

Φλοράνς Ντρορί και Ξένη Μπαλωτή

Το 2008 η Γαλλία με συνταγματική αναθεώρηση αλλάζει το εκλογικό της σύστημα. Αποκτούν δικαίωμα ψήφου οι Γάλλοι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Ο πλανήτης όλος χωρίζεται για την Γαλλία σε 11 εκλογικές περιφέρειες, που εκλέγουν από έναν βουλευτή για την Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, το Βατικανό, τον Άγιο Μαρίνο, την Μάλτα, την Κύπρο, την Τουρκία και το Ισραήλ αποτελούν την 8η εκλογική περιφέρεια. Οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων για τους Γάλλους ψηφοφόρους του εξωτερικού είναι υποχρεωμένοι να διανύσουν χιλιάδες μίλια από χώρα σε χώρα για να απευθυνθούν στο εκλογικό σώμα. Η Φλοράνς Ντρορί μετά την Αθήνα συνέχισε για Κωνσταντινούπολη, από εκεί για Μιλάνο, μετά Λευκωσία και στη συνέχεια Τελ Αβίβ. Μια υποψήφια hop on- hop off !

«Γνωρίζω πολύ καλά την Ελλάδα, έχω έρθει πολλές φορές, έχω συνεργαστεί με την Μελίνα Μερκούρη όταν ήταν υπουργός πολιτισμού», θα δηλώσει η Φλοράνς Ντρορί την επόμενη ημέρα στην συνέντευξη τύπου για τους Έλληνες δημοσιογράφους. «Χάσαμε πολύ χρόνο και πρέπει να ξαναχτίσουμε την Ευρώπη, πρέπει όλοι και ιδίως οι νέοι να στραφούμε ξανά προς την Ευρωπαϊκή ιδέα. Δεν είναι μόνο Γερμανία η Ευρώπη. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 6 μηνες συζητήσεων προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις στην ευρωζώνη», λέει η Φλοράνς Ντρορί.

Στενή συνεργάτης του Φρανσουά Μιτεράν από τo 1975, στην συνέχεια συνεργάστηκε με τον πρώην υπουργό πολιτισμού Ζακ Λαγκ και την Σεγκολέν Ρουαγιάλ και εργάστηκε για το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παντρεμένη με Ισραηλινό διπλωμάτη από το 1980, ζει πλέον στο Ισραήλ με την οικογένειά της. Δραστήριο μέλος του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, εντάχθηκε, όπως πολλοί άλλοι, στο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν που φαίνεται να βγάζει την Γαλλία από την απραξία ετών.

Ως υποψήφια των Γάλλων του εξωτερικού η Φλοράνς Ντρορί υπόσχεται να αγωνιστεί για την βελτίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών των Γάλλων μονίμων κατοίκων του εξωτερικού, όπως η έκδοση διαβατηρίων και άλλων δημοσίων εγγράφων, θέματα φορολογίας, ιδιαίτερα το θέμα της διπλής φορολόγησης, αναγνώριση πτυχίων και διπλωμάτων, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους συνταξιούχους Γάλλους που ζουν στην 8η εκλογική περιφέρεια κλπ. «Η Γαλλία θα παραμείνει ένας πιστός σύμμαχος της Ελλάδας. Υπάρχουν πολλά περισσότερα πεδία συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες σε πολλούς τομείς», σημειώνει η Φλοράνς Ντρορί. Τυχόν επικράτηση αντιευρωπαϊστή υποψηφίου στην 8η εκλογική περιφέρεια της Γαλλίας θα ανακόψει αυτήν την εξέλιξη, κάτι που θα πρέπει να αποφευχθεί.

Η 8η εκλογική περιφέρεια στην οποία ανήκει και η Ελλάδα αποτελείται από χώρες εντός της ΕΕ (Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα) και χώρες εκτός ΕΕ (Ισραήλ, Τουρκία, Άγιος Μαρίνος και Βατικανό). Άρα τα θέματα των Γάλλων ψηφοφόρων διαφέρουν ανάλογα σε ποια χώρα διαβιούν. Η μεγαλύτερη κοινότητα Γάλλων ψηφοφόρων της 8ης εκλογικής περιφέρειας ζει στο Ισραήλ, περισσότεροι από 60.000. Ακολουθεί η Ιταλία με 35.000 περίπου Γάλλους. Στην Ελλάδα οι Γάλλοι ψηφοφόροι είναι περί τους 7.500, κυρίως στην Αθήνα και στα νησιά, όπου εκεί οι περισσότεροι ασχολούνται με τον τουρισμό.

Η πρώτη φορά που ίσχυσε η ψήφος των Γάλλων κατοίκων εξωτερικού ήταν στις εκλογές του 2012, όταν εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας ο Φρανσουά Ολάντ. Οι ίδιοι οι Γάλλοι του εξωτερικού δεν έχουν συνηθίσει ακόμη στην ιδέα υποψηφίων βουλευτών που τους χτυπούν την πόρτα στην Αθήνα, την Πάρο, την Θεσσαλονίκη και τους ζητούν την ψήφο τους. Οι Γάλλοι υποψήφιοι βουλευτές, αλλά και οι βουλευτές άλλων χωρών όταν έρχονται στην Ελλάδα στοχεύουν στους ομοεθνείς ψηφοφόρους τους πού ζουν και εργάζονται εδώ, χωρίς επαφή με τα ελληνικά ΜΜΕ και τους Έλληνες. Ο χαιρετισμός της Φλοράνς Ντρορί στον κινηματογράφο «Δεξαμενή» προς Έλληνες ψηφοφόρους συμβαίνει ίσως για πρώτη φορά.

Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, έγκειται η δυναμική που φέρνει στην ευρωπαϊκή ενοποιητική εξέλιξη η ψήφος Ευρωπαίων πολιτών, όπως των Γάλλων κατοίκων της Ελλάδας οι οποίοι ζουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι στην χώρα-μέλος της οποίας είναι υπήκοοι. Η Φλοράνς Ντρορί, εφόσον κερδίσει την έδρα της 8ης εκλογικής περιφέρειας, θα ακούει και θα προωθεί τα αιτήματα των Γάλλων που ζουν στην περιφέρειά της, άρα και στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, όμως, θα έχει τα μάτια της ορθάνοιχτα για να προωθεί στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση θέματα που άπτονται των σχέσεων των δύο χωρών Ελλάδος και Γαλλίας και οι οποίες μπορούν να αφορούν εμπορικές, πολιτιστικές σχέσεις και συνεργασίες σε έρευνα, τεχνολογία και παιδεία.

Πρόκειται για μια εντελώς νέα προοπτική, που σταδιακά θα δώσει υψηλότερο ειδικό βάρος στον ή στην βουλευτή που εκλέγεται από χώρες-μέλη της ΕΕ για εθνικά κοινοβούλια άλλων χωρών-μελών της ΕΕ. Η γαλλική συνταγματική αναθεώρηση του 2008 στοχεύει ανάμεσα σε άλλα, σε αυτό ακριβώς το σημείο: να δημιουργήσει ευρωπαϊκές δυναμικές για την Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Σε αυτές τις νέες πολυεπίπεδες και πιο περίπλοκες διαδικασίες ευρωπαϊκής σύγκλισης η Ελλάδα παραμένει απλός θεατής. Η Ελλάδα, ενώ έχει μια από τις μεγαλύτερες διασπορές στον πλανήτη, είναι ουραγός στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Αν δεν γίνει σύντομα η απαραίτητη συνταγματική αναθεώρηση ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού, η Ελλάδα θα μείνει έξω από αυτή τη νέα δυναμική σχέση των εθνικών Κοινοβουλίων, κυρίως εντός αλλά και εκτός Ε.Ε. Κλεισμένη στον εαυτό της θα έχει καταγράψει μια ακόμη αποτυχία.

Δημοφιλή