Δεν είναι αγενές να λες «όχι»: Ένα κοινωνικό μήνυμα για τα καλά κορίτσια

Ένα καλοσυνάτο κορίτσι πάντα σου χαμογελάει. Ακόμα κι αν δε σε γνωρίζει. Ακόμα και αν η μέρα που ζει είναι σκέτη κόλαση. Ακόμα κι αν είσαι ανώμαλος και την κοιτάζεις επίμονα ενώ στο μυαλό σου τη φαντασιώνεσαι γυμνή. Ακόμα κι αν την απειλείς. Ένα καλό κορίτσι δεν εκφράζει ποτέ αρνητικότητα με άμεσο τρόπο.
Femi Matti

Το καταλαβαίνω. Κάποτε ήμουν σαν εσένα. Μερικές φορές, ακόμα είμαι. Νομίζω πως καλοσύνη σημαίνει να γίνομαι χαλί να με πατήσουν, να παρασύρομαι από το ρεύμα της θέλησης των άλλων. Σήμερα όμως είμαι εδώ για να σου πω πως κάθε φορά που κάποιος σε χαρακτηρίζει «καλοσυνάτη», στην πραγματικότητα εσύ έχεις μόλις αντιμετωπίσει τις βλακείες του με ένα χαμόγελο. Ας δούμε λίγο τι εννοούν πραγματικά πολλοί άνθρωποι, όταν αναφέρονται σε ένα «καλοσυνάτο κορίτσι».

1. Ένα καλοσυνάτο κορίτσι πάντα σου χαμογελάει. Ακόμα κι αν δε σε γνωρίζει. Ακόμα και αν η μέρα που ζει είναι σκέτη κόλαση. Ακόμα κι αν είσαι ανώμαλος και την κοιτάζεις επίμονα ενώ στο μυαλό σου τη φαντασιώνεσαι γυμνή. Ακόμα κι αν την απειλείς. Ένα καλό κορίτσι δεν εκφράζει ποτέ αρνητικότητα με άμεσο τρόπο.

2. Ένα καλοσυνάτο κορίτσι δε διαφωνεί ποτέ ανοιχτά. Ακόμα κι αν η άποψή σου είναι ό,τι πιο ηλίθιο έχει ακούει ποτέ στη ζωή της. Ακόμα κι αν είσαι προσβλητικός. Ακόμα κι αν είσαι τελείως λάθος. Επίσης, ένα καλό κορίτσι δε σε διορθώνει ποτέ. Δεν έχει σημασία πόσες φορές θα διατυπώσεις λανθασμένα μια ρήση, πόσες φορές θα εκφέρεις λάθος μια λέξη ή θα καταλάβεις λάθος κάτι που η ίδια γνωρίζει καλύτερα από εσένα.

3. Ένα καλοσυνάτο κορίτσι δεν σου μιλά ποτέ ευθέως. Δεν λέει ποτέ «Γιάννη, δώσε μου το βούτυρο». Αντ' αυτού ψελλίζει «Αν δεν σου κάνει τρομερό κόπο, μήπως θα είχες την καλοσύνη να μου περάσεις το βούτυρο;». Φυσικά θα προσθέσει με βιασύνη «Δεν πειράζει αν δεν μπορείς!». Θάβει τις ανάγκες της κάτω από στρώσεις παρόμοιων φράσεων ώστε να δημιουργήσει τη ψευδαίσθηση πως είναι ένα από αυτά τα σπάνια φυτά που δε χρειάζονται νερό ή το φως του ήλιου για να επιβιώσουν. Τα καλά κορίτσια δεν έχουν ανάγκες και δεν επιβάλλουν ποτέ τη γνώμη τους.

4. Τα καλοσυνάτα κορίτσια πρέπει να τα πηγαίνουν καλά με όλους, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως θα μισήσουν πολλές φορές τον εαυτό τους. Κάνεις ένα σεξιστικό αστείο; Το καλό κορίτσι θα γελάσει. Εναντιώνεσαι στην άποψη που έχει για τον κόσμο; Ποια άποψη; Το καλό κορίτσι θα συμμεριστεί αμέσως τη δική σου οπτική. Ή, ακόμα καλύτερα, δεν θα έχει καν δική της άποψη! (εκτός κι αν είναι, ξέρεις, «τρελή»)

5. Ένα καλοσυνάτο κορίτσι δεν θέτει όρια. Δεν λέει όχι. Θα κάνει ό,τι θες εσύ, ακόμα κι αν η ίδια δεν θέλει, για να μην σε εκνευρίσει. Ικανοποιεί τα πιο παράλογα αιτήματά σου, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα ταλαιπωρηθεί χωρίς λόγο. Το καλό κορίτσι έχει αναγάγει το να ζεις υπό μια συνεχή πίεση χωρίς να παραπονιέσαι, σε επιστήμη.

Το καλοσυνάτο κορίτσι δε δημιουργήθηκε εν κενώ. Το καλοσυνάτο κορίτσι είναι ένας κινούμενος μηχανισμός αντιμετώπισης προβλημάτων. Από την παιδική ηλικία ακόμα, οι περισσότερες γυναίκες κατακλύζονται από τα μέσα ενημέρωσης αλλά και από τον κοινωνικό τους κύκλο με την αντίληψη πως υπάρχουν για να γαλουχούν τους πάντες πέρα από τους εαυτούς τους. Πως χρησιμεύουν ως στάσιμοι χαρακτήρες που βοηθούν στην αφήγηση της ζωής των άλλων. Το να λένε «όχι», να παίρνουν ό,τι χρειάζονται και να αντιτίθενται στη θέληση των γύρω τους, θεωρούνται δυσμενείς συμπεριφορές για τον ρόλο που τους έχει αναθέσει η κοινωνία. Οι γυναίκες που πάνε κόντρα σε αυτό το ρόλο χαρακτηρίζονται ως τρελές, ενδεείς, σκύλες, οργισμένες, παράλογες, υπερβολικά ευαίσθητες, πικραμένες, διψασμένες για έλεγχο και πολλά άλλα. Είναι δύσκολο να λειτουργείς κάτω από αυτές τις ταμπέλες. Είναι δύσκολο να πιστεύεις πως δεν είσαι κάτι από όλα αυτά, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω σου σού λένε πως είσαι.

Η «αεριοφωταγώγηση» (σ.τ.μ.: η ψυχολογική βία που ασκεί κάποιος σε κάποιον άλλο ώστε να τον κάνει να αμφιβάλλει για τις αισθήσεις του, για την συλλογιστική του ικανότητα, ακόμα και για την πραγματικότητα των πράξεών του) είναι ισχυρή σε αυτόν τον κόσμο. Για αυτό δράττομαι της ευκαιρίας να σε ενημερώσω για το αντίθετο, ακόμα κι αν είμαι μόνο μία φωνή. Δεν είναι αγενές να λες «όχι». Δεν είναι ντροπή να έχεις ανάγκες. Το να είσαι άμεση δεν σε κάνει αυτομάτως και σκύλα. Αν είσαι θυμωμένη, μάλλον κάποιος λόγος υπάρχει. Το να έχεις έντονα συναισθήματα δεν σημαίνει πως υπολείπεσαι σε λογική. Δεν χρειάζεται να χαμογελάς όλη την ώρα. Η πικρία είναι το σύμπτωμα που προκύπτει από συναισθήματα που ακυρώθηκαν. Τα συναισθήματά σου έχουν ισχύ. Και το ίδιο κι εσύ.

Το blog αυτό δημοσιεύθηκε στην Huffington Post US και έχει μεταφραστεί από τα αγγλικά.