Σε νέα φάση η Δίκη της Χρυσής Αυγής: Αρχίζουν οι Καταθέσεις των Προστατευόμενων Μαρτύρων

«Γνωρίζω όμως ότι η στρατιωτική εκπαίδευση ήταν ιδιαίτερα σκληρή και επικίνδυνη αφού γινόταν χρήση και πραγματικών όπλων...πραγματοποιούνταν σε μαντριά περιοχών της Αττικής (Μαλακάσα κλπ) εκπαιδευτικές μαζικές σφαγές αμνοεριφίων σε στάνες προκειμένου να διδαχτεί η τεχνική των χτυπημάτων με μαχαίρι στην καρωτίδα. Μαζεύονταν κάθε Σάββατο στα γραφεία και ο καθένας διηγήτο ιστορίες για το πόσους αλλοδαπούς χτυπούσε μέσα στην εβδομάδα και τι τους έκανε. Το ίδιο ίσχυε και για επιθέσεις σε τοξικομανείς, αριστεριστές και αναρχικούς»
|
Yannis Behrakis / Reuters

Η δίκη της Χρυσής Αυγής περνάει στο επόμενο στάδιο μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των μαρτύρων κατηγορίας. Το πρώτο διήρκησε 2,5 ολόκληρα χρόνια, μέσα στα οποία πραγματοποιήθηκαν 192 δικάσιμοι, λίγες σε σχέση με τον χρονικό διάστημα. Τους τελευταίους μήνες η δίκη έχει ικανοποιητικούς ρυθμούς, περίπου 10 δικασίμους τον μήνα.

Έχουν εξεταστεί οι τρεις κύριες υποθέσεις: η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα, και η επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στην ίδια περιοχή. Στη συνέχεια, εξετάστηκε η κατηγορία σχετικά με την εγκληματική οργάνωση.

Κατά τη διάρκεια αυτών των 2,5 χρόνων, κατέθεσαν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων θύματα της Χρυσής Αυγής, συγγενείς και φίλοι τους, αυτόπτες μάρτυρες των επιθέσεων, δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, καθηγητές Πανεπιστημίου, δήμαρχοι, αστυνομικοί.

Τα 2,5 αυτά χρόνια, στις δυο αίθουσες του δικαστηρίου που διεξάγεται η δίκη, στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού και το Εφετείο Αθηνών, έχουν τεθεί υπόψιν του δικαστηρίου λεπτομέρειες για την δράση και τη λειτουργία της οργάνωσης.

Οι μάρτυρες θα βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες σε ειδικό χώρο στη ΓΑΔΑ και θα καταθέσουν στη δίκη μεσω τηλεδιάσκεψης και με αλλοιωμένη φωνή.

Η νέα φάση της δίκης περιλαμβάνει τις καταθέσεις 5 προστατευομένων μαρτύρων, πρώην μελών της Χρυσής Αυγής.

Οι μάρτυρες θα βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες σε ειδικό χώρο στη ΓΑΔΑ και θα καταθέσουν στη δίκη μεσω τηλεδιάσκεψης και με αλλοιωμένη φωνή. Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων αιτήθηκε στο δικαστήριο την φυσική παρουσία των μαρτύρων υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Αίτημα το οποίο επί της ουσίας υιοθέτησε και η Εισαγγελέας της έδρας, κ. Αδαμαντία Οικονόμου, επιχειρηματολογώντας ότι κανείς από τους μάρτυρες που εως τώρα έχουν προσέλθει στο δικαστήριο δεν εχει απειληθεί ή κινδυνεύσει.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος κ. Μαρία Λεπενιώτη, απέρριψε την σχετική πρόταση λέγοντας πως προς εξασφάλιση της αποτελεσματικής προστασίας των μαρτύρων από πιθανό εκφοβισμό ή εκδίκηση και προς εξασφάλιση της απρόσκοπτης μαρτυρίας τους, πρέπει κατά το στάδιο της διαδικασίας να καταθέσουν χωρίς τη φυσική παρουσία στο δικαστήριο και αυτό θα γίνει με τη χρήση τεχνικών μέσων.

Οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής, όπως έχουν ήδη ανακοινώσει, δεν θα εξετάσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες, δηλώνοντας έτσι την αντιθεσή τους στη συγκεκριμένη διάταξη του νόμου.

Κατά την προανακριτική διαδικασία, οι προστατευόμενοι μάρτυρες , σύμφωνα με πληροφορίες είχαν καταθέσει λεπτομέρειες σχετικά με την εκπαίδευση των μελών της οργάνωσης, την ιεραρχία, τις δράσεις της.

Η στρατιωτική εκπαίδευση ήταν ιδιαίτερα σκληρή και επικίνδυνη αφού γινόταν χρήση και πραγματικών όπλων. Για να καταλάβετε, η εκπαίδευση ήταν σε επίπεδο ΟΥΚ. Στα γραφεία της οργάνωσης κυκλοφορούσαν γκλομπς, στιλέτα και πτυσσόμενα μαχαίρια»

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, κατά την περιοδο της προανάκρισης, ο προστατευόμενος μαρτυρας Ε' είχε καταθεσει σχετικά με την εκπαίδευση ότι μεταξύ άλλων διδάσκονταν πολεμικές τέχνες, εκπαιδεύσεις με όπλα αλλά κυρίως με μαχαίρια.

«Γνωρίζω ότι στελέχη της ΧΑ εκπαιδεύονταν από το Νίκο Μίχα, νυν βουλευτή Ευβοίας της ΧΑ, εκδοροσφαγέας στο επάγγελμα, στην εξουδετέρωση αντιπάλων με χρήση μαχαιριών. Για το λόγο δε αυτό, πραγματοποιούνταν σε μαντριά περιοχών της Αττικής (Μαλακάσα κλπ) εκπαιδευτικές μαζικές σφαγές αμνοεριφίων σε στάνες προκειμένου να διδαχτεί η τεχνική των χτυπημάτων με μαχαίρι στην καρωτίδα».

Μαζεύονταν κάθε Σάββατο στα γραφεία και ο καθένας διηγήτο ιστορίες για το πόσους αλλοδαπούς χτυπούσε μέσα στην εβδομάδα και τι τους έκανε. Το ίδιο ίσχυε, όπως είπε, και για επιθέσεις σε τοξικομανείς, αριστεριστές και αναρχικούς

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο μάρτυρας περιγράφει τις επιθέσεις που έκαναν με ρουκέτες από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Σωκράτους, προς τους «λαθρομετανάστες» που είχαν καταφύγει στο εγκαταλελλειμένο ξενοδοχείο Ambassador. Όπως ανέφερε, στα επεισόδια μετείχαν οι Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Βουλδής, Γερμενής, Μίχος, Λαγός, Ζέρβας, Βουκελάτος, Καραπάνος.

Επίσης, ανέφερε ότι μαζεύονταν κάθε Σάββατο στα γραφεία και ο καθένας διηγήτο ιστορίες για το πόσους αλλοδαπούς χτυπούσε μέσα στην εβδομάδα και τι τους έκανε. Το ίδιο ίσχυε, όπως είπε, και για επιθέσεις σε τοξικομανείς, αριστεριστές και αναρχικούς.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας Α΄ κατά την ένορκη εξέτασή του, αναφέρθηκε στις επιθέσεις που οργάνωνε η Χρυσή Αυγή.

«Οι επιθέσεις σε αλλοδαπούς και Έλληνες ήταν προγραμματισμένες και δεν ήταν τυχαίες. Οι εντολές δίνονται συνήθως με μηνύματα και πάντα στο τέλος υπήρχε η εντολή "διαγράψτε το μήνυμα" . Με τις εντολές αυτές κινητοποιούσαν τα λεγόμενα τάγματα εφόδου για να φέρουν σε πέρας την αποστολή. Και όταν λέμε αποστολή, εννοούμε άγριους ξυλοδαρμούς με σκοπό ή να φρονηματίσουν κάποιος απείθαρχους Έλληνες ή να εκφοβίσουν αλλοδαπούς που μπλεκόντουσαν στα πόδια τους».

Σχετικά με οργανωτική δομή της ΧΑ, ο μάρτυρας Α΄ είχε πει ότι , σε κάθε τοπική οργάνωση υπάρχουν δυο πυρήνες που αποτελούνται από 5 άτομα ο καθένας. Ο ένας πυρήνας είναι ο λεγόμενος «ανοιχτός πυρήνας» και ο άλλος ο «κλειστός».

Όποιος τολμούσε να διαμαρτυρηθεί ή να εκφράσει κάποιο παράπονο δερνόταν ανηλεώς

Στους πυρήνες υπάρχουν τα υψηλόβαθμα και καθοδηγητικά στελέχη. Στον «κλειστό» πυρήνα είναι τα ανώτατα στελέχη και εκεί μέσα συζητιούνται όλα τα θέματα, όπως αν θα γίνει έφοδος, ποιοι είναι οι στόχοι, πότε θα γίνει, ποιές ομάδες θα συμμετάσχουν κλπ. Αυτοί οι 5 του «κλειστού» πυρήνα δίνουν λόγο μόνο στον βουλευτή της περιοχής, ο οποίος λαμβάνει τη σχετική απόφαση και δίνει την τελική εντολή. Επίσης, είχε καταθέσει ότι κατά την αποχώρησή του από την οργάνωση είχε δεχθεί οχλήσεις και τηλεφωνικές απειλές από διάφορα άτομα, σε περίπτωση που διακόψει μαζί τους. Όποιος τολμούσε, κατέθεσε χαρακτηριστικά, να διαμαρτυρηθεί ή να εκφράσει κάποιο παράπονο δερνόταν ανηλεώς.

Στην ιεραρχία εντός της οργάνωσης αναφέρθηκε ο προστατευόμενος μάρτυρας Β'. «Όπως μας έλεγαν για ό,τι και να γινόταν, έπρεπε να ενημερώνουμε τον πυρηνάρχη που ήταν ο Πατέλης, ο Πατέλης ενημέρωνε τον Λαγό , ο οποίος ήταν η "πλάτη της Νίκαιας". Ο Λαγός μιλούσε απευθείας με τον Αρχηγό από τον οποίο και έπαιρνε την τελική έγκριση ή σχετικές εντολές».

Επίσης κατέθεσε και για την εκπαίδευση των μελών της Χρυσής Αυγής.

«Γνωρίζω όμως ότι η στρατιωτική εκπαίδευση ήταν ιδιαίτερα σκληρή και επικίνδυνη αφού γινόταν χρήση και πραγματικών όπλων. Για να καταλάβετε, η εκπαίδευση ήταν σε επίπεδο ΟΥΚ. Στα γραφεία της οργάνωσης κυκλοφορούσαν γκλομπς, στιλέτα και πτυσσόμενα μαχαίρια».

.