Προλαμβάνω σημαίνει ζω χωρίς φόβο

Δυστυχώς, τα νούμερα δεν είναι καθησυχαστικά, όταν ακούμε σήμερα ότι κάθε 68 δευτερόλεπτα πεθαίνει κάπου στον κόσμο μία γυναίκα από καρκίνο του μαστού. Θα μπορούσα να παραθέσω ακόμα περισσότερα στατιστικά στοιχεία, λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας, αλλά θα ξέφευγα νομίζω από τον αρχικό μου στόχο, που συνοψίζεται στο ό,τι όλες οι εκστρατείες πρόληψης επιδιώκουν: την προτροπή για σωστή και έγκυρη ενημέρωση, τακτική εξέταση και ψυχραιμία.
ev

Ο μήνας που διανύουμε αποτελεί κάθε χρόνο για όλες εμάς τις γυναίκες μία «μικρή» χρονική περίοδο συστηματικού προβληματισμού για θέματα υγείας. Προβληματισμός, που αναλύεται κυρίως στο, εάν πραγματικά προσέχουμε την υγεία μας και αν έχουμε πράξει ό,τι περνάει από το χέρι μας και η επιστήμη πλέον επιτάσσει, για να θωρακίσουμε αποτελεσματικά τον οργανισμό μας απέναντι σε μία ασθένεια μάστιγα, που τη γνωρίζουμε ή τουλάχιστον οφείλουμε να τη γνωρίζουμε καλά, και βεβαίως αναφέρομαι στον καρκίνο του μαστού.

Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει καμία ανάμεσά μας, που δεν γνωρίζει σήμερα ότι ο Οκτώβριος είναι παγκοσμίως μήνας ενημέρωσης, εγρήγορσης, ευαισθητοποίησης ή επαγρύπνησης (ο καθένας επιλέγει τη λέξη που του ταιριάζει) κατά του καρκίνου του μαστού. Άλλωστε, πώς είναι δυνατόν να το αγνοήσουμε, όταν καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα εκστρατείες ενημέρωσης κατακλύζουν τους δρόμους σε μεγάλες και μικρές πόλεις καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ ταυτόχρονα συμβολικές δράσεις, όπως ο φωτισμός κυβερνητικών κτηρίων και σημαντικών μνημείων στις αποχρώσεις του ροζ, υποδηλώνουν όχι μόνο την κοινωνική αλλά και την πολιτική διάσταση του σημαντικού αυτού θέματος.

Δυστυχώς, τα νούμερα δεν είναι καθησυχαστικά, όταν ακούμε σήμερα ότι κάθε 68 δευτερόλεπτα πεθαίνει κάπου στον κόσμο μία γυναίκα από καρκίνο του μαστού.

Ανεξάρτητα, το πώς θα χαρακτηρίσουμε το μήνα αυτόν, αναφορικά με τον καρκίνο του μαστού, ο νους μας δεν πρέπει να ξεφεύγει από τη μία και μοναδική ουσιαστική αλήθεια, από την οποία ξεκινούν όλες αυτές οι λέξεις: ότι έχουμε να κάνουμε με «εχθρό», που δεν προειδοποιεί. Κάθε λέξη έχει το δικό της ειδικό βάρος αλλά πέραν αυτού έναν και μοναδικό στόχο. Την πρόληψη, που χαρίζει ζωή, δύναμη, κουράγιο.

Δυστυχώς, τα νούμερα δεν είναι καθησυχαστικά, όταν ακούμε σήμερα ότι κάθε 68 δευτερόλεπτα πεθαίνει κάπου στον κόσμο μία γυναίκα από καρκίνο του μαστού. Θα μπορούσα να παραθέσω ακόμα περισσότερα στατιστικά στοιχεία, λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας, αλλά θα ξέφευγα νομίζω από τον αρχικό μου στόχο, που συνοψίζεται στο ό,τι όλες οι εκστρατείες πρόληψης επιδιώκουν: την προτροπή για σωστή και έγκυρη ενημέρωση, τακτική εξέταση και ψυχραιμία. Οι αριθμοί είναι συχνά αποκαρδιωτικοί, τρομοκρατούν, προκαλώντας φόβο και πανικό και ενδεχομένως άρνηση αντιμετώπισης του προβλήματος.

Από την άλλη πλευρά όμως, τα νέα στατιστικά μας αναγκάζουν όλους να πιέσουμε, τον καθένα από τη θέση του και εμάς εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε η Ευρώπη να επενδύσει ακόμα περισσότερο στην έρευνα και να αναπτυχθούν νέα προγράμματα που θα κατατείνουν στην όσο το δυνατόν περισσότερο εξατομικευμένη διάγνωση και αντιμετώπιση, με σκοπό την εύρεση της πιο κατάλληλης και επιστημονικά ενδεδειγμένης λύσης για κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Αγωνιζόμαστε, ώστε ο μήνας Οκτώβριος να ριζώσει οριστικά στη συνείδησή μας, ως μήνας πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού και να μας δώσει την ψυχική δύναμη, μακριά από φόβο, στερεότυπα και τυχοδιωκτισμούς, να γνωρίσουμε καλύτερα το σώμα μας, με τη βοήθεια των ειδικών, και να κάνουμε ένα δώρο στον εαυτό μας αλλά και στα αγαπημένα μας πρόσωπα που θα διαρκεί όλο το χρόνο, κάθε χρόνο, για πάντα: τη χαρά να μας έχουν κοντά τους!

*Οκτώβριος: Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού

Δημοφιλή