Κυβερνητική δέσμευση στην τρόικα για λήψη νέων μέτρων

Κυβερνητική δέσμευση στην τρόικα για λήψη νέων μέτρων
sooc

Στάση αναμονής κρατούν οι δανειστές εν όψει της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή. Αξιωματούχοι των δανειστών αναφέρουν ότι “οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σε σχέση με την αξιολόγηση, αλλά και την ολοκλήρωση του προγράμματος, είναι δεδομένες και καταγεγραμμένες στις επιστολές που έχουν ανταλλάξει οι δύο πλευρές”.

Με αυτό τον τρόπο, όπως εξηγούν στελέχη που γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο που λειτουργούν οι τεχνοκράτες της τρόικας, ναι μεν κρατούν θεσμικά “απόσταση” από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ωστόσο στέλνουν σαφές μήνυμα ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιηθούν ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη της τρόικας έλεγαν ότι “οι πολιτικές εξελίξεις δεν μπορούν να επηρεάσουν την αξιολόγηση”, προσθέτοντας με νόημα πως “όταν θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, οι επικεφαλής θα επιστρέψουν στην Αθήνα”.

Η ίδια εκτίμηση υπάρχει και από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα και την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την προληπτική γραμμή στήριξης, ως το πρώτο βήμα για την επόμενη μέρα του μνημονίου.

Άλλωστε στη δισέλιδη επιστολή που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης προς το Eurogroup, τα στελέχη της ΕΕ αλλά και του ΔΝΤ, δεσμεύεται ότι «Οι ελληνικές αρχές θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, σε παραγωγική συνεργασία με τα όργανα (σημ. της τρόικα), επαναλαμβάνοντας την προσήλωση στις προτάσεις που ήδη έχουμε στείλει στα όργανα»

Αντίστοιχα, ο κ. Χαρδούβελης μιλώντας σε Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε στην Αθήνα το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), τόνισε πως η «νέα σχέση» με τους δανειστές θα κλειδώσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. «Περιμένουμε μέσα στους δυο πρώτους μήνες του νέους έτους να ολοκληρώσουμε την παρούσα αξιολόγηση και να οριστικοποιήσουμε τους όρους της συμφωνίας για την νέα σχέση με τους δανειστές που θα πάρει τη μορφή πιστωτικού ορίου με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL). Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για την μετά το πρόγραμμα περίοδο», είπε ο κ. Χαρδούβελης, δηλώνοντας παράλληλα ότι πως εφεξής οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα είναι ο κωδικός εξόδου από την κρίση.

Παίρνουν θέση στις εξελίξεις

Οι τρεις οργανισμοί που απαρτίζουν την τρόικα δεν κρατούν την ίδια στάση σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας. Για παράδειγμα την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τουλάχιστον επίσημα, κρατά αποστάσεις, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντιρκή Τράπεζα είναι ξεκάθαρο ότι έχουν επιλέξει να στηρίξουν τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε βρίσκεται από σήμερα στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη ο ο επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί. Ο κ. Μοσκοβισί αρχκά είχε προγραμματίσει η επίσκεψη στην Αθήνα να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου. Τότε η εμπλοκή που δημιουργήθηκε στο θέμα της αξιολόγησης της ελληνικής Οικονομίας, μετά και τη συνάντηση στο Παρίσι, τον ανάγκασε προσωρινά να αλλάξει τα σχέδια του.

Παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις δεν ξεπεράστηκαν, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αποφάσισε τελικά να έρθει στην Ελλάδα, για να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη σε κράτος-μέλος από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο κ. Μοσκοβισί, θα έχει σειρά συναντήσεων, μεταξύ άλλων με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη -παρουσία του οποίου θα επισκεφθούν έργα του Μετρό- Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Ωστόσο, η ατζέντα των συναντήσεων του Ευρωπαίου Επίτροπου δεν περιλαμβάνει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ή άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοφιλή