«Βέλη» Αλ Κάιντα κατά Ομπάμα

«Βέλη» Αλ Κάιντα κατά Ομπάμα
President Barack Obama walks from the stage after speaking during a memorial service for the victims of the Washington Navy Yard shooting at Marine Barracks Washington, Sunday, Sept. 22, 2013, in Washington. A gunman killed 12 people in the Navy Yard on Monday, Sept. 16, 2013, before being fatally shot in a gun battle with law enforcement. (AP Photo/Carolyn Kaster)
President Barack Obama walks from the stage after speaking during a memorial service for the victims of the Washington Navy Yard shooting at Marine Barracks Washington, Sunday, Sept. 22, 2013, in Washington. A gunman killed 12 people in the Navy Yard on Monday, Sept. 16, 2013, before being fatally shot in a gun battle with law enforcement. (AP Photo/Carolyn Kaster)
ASSOCIATED PRESS

Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον θάνατο των δύο ομήρων--ενός Αμερικανού κι ενός Νοτιοαφρικανού--στη διάρκεια επιχείρησης των αμερικανικών δυνάμεων για την απελευθέρωσή τους που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Υεμένη, σύμφωνα με βίντεο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στο βίντεο αυτό, ο υπεύθυνος της οργάνωσης, ο Νάσερ Αλ Άνσι, δηλώνει ότι "ο Ομπάμα έλαβε την λανθασμένη απόφαση υπογράφοντας την θανατική καταδίκη του συμπατριώτη του, Αμερικανού" Λουκ Σόμερς, αλλά και του άλλου ομήρου, του Νοτιοαφρικανού Πιέρ Κόρκι.

Τί πήγε στραβά με την επιχείρηση

Η επιχείρηση των δυνάμεων του αμερικανικού στρατού για την απελευθέρωση του αμερικανού φωτορεπόρτερ Λουκ Σόμερς και του νοτιοαφρικανού δασκάλου Πιερ Κόρκι διεξήχθη το Σάββατο, σε ένα χωριό της επαρχίας Σάμπουα της νότιας Υεμένης, τραγική κατάληξη είχε τους οποίους κρατούσε ομήρους η Αλ Κάιντα για περισσότερο από έναν χρόνο.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, μία γυναίκα, ένα δεκάχρονο αγόρι και ένας τοπικός ηγέτης της οργάνωσης περιλαμβάνονται στους τουλάχιστον 11 νεκρούς κατά την ανταλλαγή πυρών.

Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο θεωρείται από τις ΗΠΑ ένα από τα πιο επικίνδυνα παρακλάδια του διεθνούς τρομοκρατικού δικτύου. Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν θέσεις της οργάνωσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη επί χρόνια και συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Σαναά για να εμποδίσουν τους μαχητές της οργάνωσης να επεκτείνουν τη δράση τους στα νότια και ανατολικά της χώρας.

Η επιχείρηση διάσωσης ήταν η δεύτερη απόπειρα για την απελευθέρωση του Σόμερς το τελευταίο δεκαήμερο και ακολούθησε το τελεσίγραφο που είχε δώσει η οργάνωση στις ΗΠΑ να ικανοποιήσουν τα αιτήματά της εντός τριών ημερών.

Στο βίντεο ο Αλ Άνσι καταδικάζει την φυλάκιση ενός γνωστού αιγύπτιου κληρικού και μίας πακιστανής νευροεπιστήμονα που κατηγορούνται για τρομοκρατία από τις ΗΠΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχε ζητήσει την απελευθέρωσή τους ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Σόμερς.

Ο Αλ Άνσι προσθέτει ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του Κόρκι, επιβεβαιώνοντας εν μέρει δηλώσεις μίας νοτιοαφρικανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης, η οποία διεξήγαγε τις συνομιλίες για λογαριασμό της οικογένειάς του.

Τι λέει το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει ότι γνώριζαν πως ένας ακόμη υπήκοος ξένης χώρας εκρατείτο όμηρος μαζί με τον Σόμερς, αλλά αγνοούσαν την ταυτότητά του ή τις προσπάθειες για την απελευθέρωσή του.

Ο Ομπάμα είχε υποστηρίξει την επιχείρηση λέγοντας το Σάββατο ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, τις μυστικές υπηρεσίες τους και την διπλωματία "καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για να φέρουν πίσω στην πατρίδα Αμερικανούς, όπου κι αν αυτοί κρατούνται".

Σύμφωνα δε με την ανακοίνωση του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ, ο Πιερ Κόρκι και ο Λουκ Σόμερς, οι οποίοι είχαν απαχθεί τον Σεπτέμβριο 2013 στην Υεμένη, «δολοφονήθηκαν από τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης».

Ο Πιερ Κόρκι, 57 ετών και καταγόμενος από τον Μπλεμφοντάιν της κεντρικής Νότιας Αφρικής, δίδασκε ήδη επί τέσσερα χρόνια στην Υεμένη με τη σύζυγό του Γιολάντα, 44 ετών, όταν απήχθησαν στην πόλη Ταέζ από μέλη της Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο. Η Γιολάντα απελευθερώθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014 και επέστρεψε στη Νότια Αφρική, στα παιδιά τους, ένα αγόρι και ένα κορίτσι σε εφηβική ηλικία.

Δημοφιλή