Η συζήτησή μας για τις προκλήσεις και τα ενδεχόμενα των επομένων 10 ετών

Aπό τη στιγμή που τα τελευταία τρία χρόνια η HuffPost και η Goldman Sachs έχουν αναπτύξει συνεργασία προκειμένου να αναδείξουμε λύσεις σε όλο τον κόσμο, είχαμε μία συζήτηση για το τι έχουμε μάθει αλλά και τι έχουμε φυλάξει για το μέλλον.
The Huffington Post

Το βράδυ της Δευτέρας γιορτάσαμε τα δέκα χρόνια της The Huffington Post με ένα πάρτι στο Gramercy Park Hotel στη Νέα Υόρκη όπου μίλησα για την παγκόσμια δημοσιογραφική μας πρωτοβουλία «Στην Πράξη!» (What's working). Και από τη στιγμή που τα τελευταία τρία χρόνια η HuffPost και η Goldman Sachs έχουν αναπτύξει συνεργασία προκειμένου να αναδείξουμε λύσεις σε όλο τον κόσμο, είχαμε μία συζήτηση για το τι έχουμε μάθει αλλά και τι έχουμε φυλάξει για το μέλλον. Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας μας, ελαφρώς επεξεργασμένη για γραπτό λόγο.

Arianna: Lloyd, καθώς έχεις στηρίξει 10,000 μικρές επιχειρήσεις ώστε να ενισχύσουν και να ενδυναμώσουν μικρούς επιχειρηματίες αλλά και γυναίκες επιχειρηματίες, έχεις βρεθεί σχεδόν σε όλες τις πόλεις για να μιλήσεις με τους ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων και έχεις παρατηρήσει τη διαφορά που μπορούν να πετύχουν η συμβουλευτική και η χρηματοδότηση. Τι έχεις μάθει και πως μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να αναπαράγουμε και μιμηθούμε αυτό το οποίο ήδη έχει αποτελέσματα;

Lloyd: Πρώτα από όλα, επέτρεψέ μου να σου πω ότι βρήκαμε αυτούς τους επιχειρηματίες: δεν τους επινοήσαμε. Και αυτό συνοδεύει σωστά ό,τι έχω μάθει το οποίο είναι ότι υπάρχει τεράστιο ταλέντο, πολλή ενέργεια και απίστευτοι άνθρωποι. Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουμε συναντήσει στα προγράμματά μας είναι ικανοί συμπεριλάμβανοντας και εκείνους οι οποίοι εργάζονται για την εταιρεία μας. Έρχονται κοντά μας με ενέργεια, έμφυτη νοημοσύνη και περίσσεια ηθική στην εργασία, αλλά μπορεί να έχουν οικογένειες, και μπορεί να είναι υπό την πίεση χρεών, μερικές φορές δανείων ή δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση ή εμπειρία. Και αυτό που έχουμε κάνει είναι να αξιοποιήσουμε άλλες πηγές προκειμένου να τους βοηθήσουμε. Κοινοτικά κολέγια όπως το LaGuardia βοηθούν. Έχουμε δημιουργήσει ένα μίνι MBA και ένα πρόγραμμα συμβουλευτικής προκειμένου να παράσχουμε σε ανθρώπους το background αλλά και την αυτοπεποίθηση η οποία ίσως τους λείπει και σε μερικές περιπτώσεις μία μικρή βοήθεια για οικονομική βοήθεια.

Arianna: Ήμουν στην πρώτη αποφοίτηση και ήταν μία πηγή συγκίνησης και έμπνευσης. Και σήμερα, κοιτώντας τριγύρω βλέπουμε την οικονομία να ανακάμπτει αλλά τις ανισότητες να διογκώνονται. Τι θα προτείνατε εσείς να κάνουμε ώστε ενισχύσουμε την ανάκαμψη αλλά να είμαστε σίγουροι ότι αυτή διαμοιράζεται ισότιμα;

Lloyd: Κάθε οικονομικό σύστημα πρέπει να κάνει δύο πράγματα: Πρέπει να δημιουργεί πλούτο και να τον διανέμει. Με ρώτησαν τις προάλλες: Τι είναι πιο επικίνδυνο να μην τον δημιουργεί ή να μην τον διανέμει σωστά; Και η επιπλοκή είναι ότι το να μην τον δημιουργείς είναι το πιο επικίνδυνο αλλά το να μην διανέμεται σωστά μπορεί να αποβεί περισσότερο μοιραίο, γιατί έτσι δημιουργείται αστάθεια , και πολλά άσχημα πράγματα μπορεί να συμβούν εάν υπάρχει αστάθεια για πολύ καιρό. Ένα από τα στοιχεία εκείνα τα οποία πρέπει να αναγνωρίσουμε είναι ότι πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί. Πρόκειται για έναν αδιαμφισβήτητο κανόνα. Ωστόσο, σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν στοιχεία στην αγορά σήμερα τα οποία δημιουργούν ανισότητα. Μερικές φορές μου ζητούν να την υπερασπιστώ. Δεν γνωρίζω κανέναν που να θέλει την ανισότητα. Αναγνωρίζω ότι οι άνθρωποι οι οποίοι ευνοούνται από τον τρόπο με τον οποίο η οικονομία έχει διαμορφωθεί δεν είναι οι ίδιοι η αιτία για την ύπαρξη αυτής. Δεν τους αρέσει και απαραιτήτως. Σε μερικές περιπτώσεις οι αιτίες αυτής είναι τα ίδια πράγματα για τα οποία πανηγυρίζουμε, όπως η τεχνολογία. Με άλλα λόγια, βγαίνεις έξω και δημιουργείς κάτι ωραίο στον τομέα της τεχνολογίας και εξαιτίας αυτού χρειαζόμαστε 30.000 λιγότερα ταξί στη Νέα Υόρκη ή 30.000 λιγότερους υπαλλήλους ή 10.000 λιγότερους. Ε, λοιπόν μαντέψτε: Υπάρχουν 10.000 λιγότεροι άνθρωποι χωρίς δουλειά κάτι το οποίο πλήττει την αγορά εργασίας και οι εταιρείες οι οποίες δημιούργησαν αυτή την τεχνολογία αλλά και οι venture capitalists πίσω από αυτές ανακαλύπτουν ότι έχουν εταιρείες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με αποτέλεσμα, κάποιοι άνθρωποι να έχουν χάσει τη δουλειά τους ενώ κάποιοι επενδυτές να έχουν βγάλει χρήματα. Αυτή είναι μία μετανάστευση του πλούτου και της αξίας από την εργασία στο κεφάλαιο. Θα προτιμούσαμε όμως να μην έχουμε την τεχνολογία και την πρόσβαση στα οφέλη αυτής; Όχι. Υπάρχουν άλλα πράγματα τα οποία μπορείς να κάνεις. Και μερικά από αυτά είναι να επενδύεις σε εκείνα τα οποία βοηθούν τους ανθρώπους εν γένει, σε εκείνα τα οποία οι εύποροι έχουν πρόσβαση αλλά οι υπόλοιποι όχι. Και το σπουδαιότερο είναι η εκπαίδευση και εμείς επικεντρωνόμαστε σε αυτλη και κυρίως στη δευτεροβάθμια. Εργαζόμαστε πολύ με κοινοτικά κολέγια και κατά την άποψή μου δεν υπάρχει καλύτερο μέσο από τα κολέγια αυτά για να εντάξουμε ανθρώπους στη μεσαία τάξη και να τους αναδείξουμε.

Αrianna: Και το βλέπουμε αυτό με το κοινοτικό κολέγιο LaGuardia και ότι έχετε πετύχει μαζί. Πριν ολοκληρώσουμε να σας ρωτήσω: Το να είναι κανείς ηγέτης σημαίνει ότι διακρίνει τις ευκαιρίες νωρίτερα από τους άλλους, οπότε ποιες πιστεύετε εσείς ότι είναι οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες οι οποίες παραμένουν ανεκμετάλλευτες και δεν τις διακρίνουμε ώστε να τις μετατρέψουμε σε κάτι το οποίο θα μεταμορφώσει πολλά από τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε;

Lloyd: Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη βαρύτητα ή τους νόμους της φύσης. Και κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει να αγκαλιάσουμε την τεχνολογία, αλλά μετά πρέπει να μαζευτούμε όλοι μαζί και να δουλέψουμε ώστε να ανακουφίσουμε τα άγχη και τις πιέσεις και την τριβή από τις αλλαγές αυτές. Οπότε, επενδύοντας στην εκπαίδευση είναι μία ευκαιρία την οποία έχουμε προσπαθήσει να μεταφέρουμε σε όλες τις επενδύσεις στις οποίες προχωράμε, και σε αυτό ως χώρα πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα γιατί εάν επενδύσουμε στην εκπαίδευση από νωρίς ή στην εκπαίδευση φυλακισμένων, κάθε επένδυση θα έχει τρομερό αντίκρισμα πίσω. Υπάρχουν ευκαιρίες για κοινές δημόσιες και ιδιωτικές συνεργασίες, όπου οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να κάνουν κοινωνικά χρήσιμες επενδύσεις σε τομείς όπως η εκπαίδευση, προγράμματα επανένταξης, κτίσιμο σπιτιών. Αυτά τα έργα έχουν φοβερά ανταποδοτικά οφέλη. Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους ο ιδιωτικός τομέας θα μπορούσε να επενδύσει, κάτι που θα είναι πολύ χρήσιμο για την κοινωνία και που η κυβέρνηση -η οποία πραγματικά τα έχει κάνει μαντάρα αυτή τη στιγμή- δεν μπορεί να κάνει, ενώ ο ιδιωτικός τομέας μπορεί.

Αναδημοσίευση από τη HuffPost US: Our Conversation on the Challenges and Possibilities of the Next 10 Years

Δημοφιλή