Συνταγή για εύκολο λαχματζούν σε φύλλο ολικής άλεσης

Κάποτε η Δανάη μου έφερε να δοκιμάσω λαχματζούν με ζύμη ολικής άλεσης. Μου άρεσε! Έψαξα αμέσως να βρω μια καλή συνταγή ώστε να το φτιάχνω μόνη μου. Έτσι έμαθα για την καταγωγή του λαχματζούν, η οποία ξεκινά από τα βάθη της Ανατολής, γι΄αυτό και υπάρχουν εκδοχές όπως αρμένικο, λιβανέζικο, πολίτικο, τούρκικο λαχματζούν.
funky cook

Το λαχματζούν θεωρείται η πίτσα της Ανατολής και στα αραβικά μεταφράζεται μαγειρικά ως μια ζύμη γαρνιρισμένη με μια λεπτή στρώση από κιμά ή κρέας. Δεν είναι λίγες οι φορές που τον τελευταίο καιρό ακούμε το λαχματζούν, το οποίο έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα trend - σνακ των Αθηναίων.

Κάποτε η Δανάη μου έφερε να δοκιμάσω λαχματζούν με ζύμη ολικής άλεσης. Μου άρεσε! Έψαξα αμέσως να βρω μια καλή συνταγή ώστε να το φτιάχνω μόνη μου. Έτσι έμαθα για την καταγωγή του λαχματζούν, η οποία ξεκινά από τα βάθη της Ανατολής, γι΄αυτό και υπάρχουν εκδοχές όπως αρμένικο, λιβανέζικο, πολίτικο, τούρκικο λαχματζούν.

Αν και είναι εύκολο να βρεις την ιδανική γέμιση για το λαχματζούν, αφού η βάση είναι ο κιμάς και τα ανατολίτικα πικάντικα μπαχαρικά, η «ανακάλυψη» για τη σωστή ζύμη δεν είναι το ευκολότερο!

Έχω δει και δοκιμάσει διάφορες συνταγές για ζύμη λαχματζούν. Ποτέ δε με έχει ικανοποιήσει κάποια, επειδή θέλω να φτάσω όσο πιο κοντά γίνεται σε «εκείνο» το τέλειο λαχματζούν με τη λεπτεπίλεπτη πίτα.

Στις αναζητήσεις μου, έχω δει και λαχματζούν με αφράτη ψωμένια ζύμη, σαν την «ελληνική» εκδοχή της πίτσας, η οποία, θεωρώ, ότι είναι λάθος εκδοχή, τόσο για το λαχματζούν όσο και για την πίτσα.

Δεν έχασα χρόνο! Έβγαλα ένα πακέτο από την κατάψυξη και μέχρι να ετοιμάσω τον πικάντικο κιμά, έψηνα τα λαχματζούνια.

Μόλις ψήθηκε το πρώτο από τα τρία, ωραιότατα και μεγάλα λαχματζούν, ετοίμασα τα λαχανικά που θα τα συνόδευαν. Σίγουρα μετά από αυτό το εύκολο λαχματζούν, το επόμενο εγχείρημα θα είναι χορτοφαγικό, που θα απολαμβάνω καθ' όλη τη διάρκεια της νηστείας, ως ελαφρύ σνακ ή βραδινό.

Τα δοκίμασαν επτά άτομα, με διαφορετικά, γευστικά γούστα και απόψεις και καταλήξαμε ότι ήταν από τα καλύτερα που έχουμε φάει ποτέ και μάλιστα στην πιο ελαφριά εκδοχή τους!

Χρόνος Προετοιμασίας: 30'

Χρόνος Ψησίματος: 20′

Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος

Μερίδες: 6-8 άτομα

Υλικά

1 συσκευασία Χωριάτικο φύλλο Ολικής Άλεσης 700 gr.

700 gr. κιμά μοσχαρίσιο

3 μέτρια κρεμμύδια

2-3 σκελίδες σκόρδο

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας τοματοπελτέ

Πάπρικα γλυκιά

Κύμινο σε σκόνη

1-2 πιπεριές τσίλι ή μπούκοβο

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Μαύρο πιπέρι

5-6 κλωναράκια φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό ή δυόσμο

Για το σερβίρισμα

Φρέσκες σαλάτες της επιλογής μας

Ντομάτες ή ντοματίνια

Κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

Πολύχρωμες πιπεριές

Γιαούρτι

Πάπρικα

Εκτέλεση

1) Αφήνουμε το Χωριάτικο φύλλο Ολικής Άλεσης μέσα στη συσκευασία του, εκτός ψυγείου, για 2 ώρες, ώστε να ξεπαγώσει σωστά.

2) Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε τον κιμά με ελαιόλαδο, περίπου 50 ml., ανακατεύουμε συνεχώς και φροντίζουμε να μην έχει μεγάλα κομμάτια, τα οποία «σπάμε» με μια ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα.

3) Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, τα προσθέτουμε στον κιμά μαζί με τον τοματοπελτέ και συνεχίζουμε να σωτάρουμε μέχρι να ψηθούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε όσο ζεστό νερό ή ζωμό κρέατος χρειάζεται, περίπου 200-220 ml. Σιγοβράζουμε και μόλις η λιγοστή σάλτσα του κιμά πήξει πάρα πολύ καλά, προσθέτουμε φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό.

4) Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C. Χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο δίσκο ψησίματος, τον οποίο ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Ανοίγουμε και απλώνουμε 2 από τα χωριάτικα φύλλα ολικής άλεσης, τα οποία ραντίζουμε ελαφρά με ελαιόλαδο, κόβουμε με ένα ψαλίδι τις άκρες του φύλλου που εξέχουν και το διπλώνουμε προς το κέντρο.

5) Προσθέτουμε τον κιμά, διάσπαρτα, στην επιφάνεια των φύλλων. Δεν θέλουμε ο κιμάς να είναι πυκνός στη γέμιση, ένα λεπτό στρώμα αρκεί. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά.

Σερβίρουμε με γιαούρτι και ψιλοκομμένα λαχανικά.

Σημειώσεις για την συνταγή:

- Μπορούμε το λαχματζούν να το κλείσουμε σαν μια μεγάλη κρέπα.

- Μπορούμε να προσθέσουμε στον κιμά 100 ml. γλυκό κρασί.

- Αν είναι καλοκαίρι, προσθέτουμε στον κιμά 2-3 ώριμες ντομάτες, ξεσποριασμένες.

- Το πόσο πικάντικος θα είναι ο κιμάς εξαρτάται από τα γούστα μας. Πάντως τόσο η πάπρικα όσο και το κύμινο είναι απαραίτητα συστατικά.

- Αν θέλουμε, χρησιμοποιούμε μοσχαρίσιο, αρνίσιο κιμά ή μείγμα αυτών των δύο.

- Τα λαχανικά δεν είναι απαραίτητα στο σερβίρισμα.

- Μπορούμε να προσθέσουμε κουκουνάρι που ταιριάζει πολύ.

- Αν θέλουμε να φτιάξουμε χορτοφαγικά ή νηστίσιμα λαχματζούν, χρησιμοποιούμε λαχανικά εποχής, τα οποία σωτάρουμε ελαφρά.

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του Funky Cook.