ΤΟ BLOG
23/03/2017 11:28 EET | Updated 24/03/2018 07:12 EET

Το πρόβλημα με τέτοιου είδους επιθέσεις είναι ότι δεν μπορείς να προφυλαχθείς

Όμως, χθες, ο μοναχικός και αποφασισμένος να πεθάνει τρομοκράτης απέδειξε οτι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει μιαν αρρωστημένη επίθεση αυτοκτονίας. Όσους δρόμους κι αν κλείσεις και όσους αστυνομικούς κι αν ρίξεις στους δρόμους, ο φανατικός τζιχαντιστής τρομοκράτης που μισεί αυτό που είσαι και αυτό που εκπροσωπείς, θα βρει τον τρόπο να σου κάνει κακό. Και μπορεί η πρωθυπουργός Μέι να δηλώνει (γιατί έτσι πρέπει να κάνει) ότι αυτές οι επιθέσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, όμως η ωμή αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που αθώες ανθρώπινες ζωές χάνονται, η πίστη μας στους τωρινούς θεσμούς κλυδωνίζεται.

JUSTIN TALLIS via Getty Images

Οι εξτρεμιστές έχουν την τάση να αντιγράφουν. Μετά τις επιθέσεις στη Νίκαια και στο Βερολίνο λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ήταν απλά θέμα χρόνου για το Λονδίνο να ακολουθήσει το αιματηρό μοτίβο βίας και τρομοκρατίας που δυστυχώς θα συνεχίσει να πληγώνει το αίσθημα ασφαλείας στις κεντρικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Το πρόβλημα με τέτοιου είδους επιθέσεις είναι ότι δεν μπορείς να προφυλαχθείς, όσα μέτρα ασφαλείας κι αν πάρεις. Γιατί απλούστατα δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει. Το Βρετανικο Κοινοβούλιο είναι μια από τις πιο δρακόντεια φρουρούμενες περιοχές στο Λονδίνο, στην ίδια κατηγορία με τις Πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Όμως, χθες, ο μοναχικός και αποφασισμένος να πεθάνει τρομοκράτης απέδειξε οτι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει μιαν αρρωστημένη επίθεση αυτοκτονίας. Όσους δρόμους κι αν κλείσεις και όσους αστυνομικούς κι αν ρίξεις στους δρόμους, ο φανατικός τζιχαντιστής τρομοκράτης που μισεί αυτό που είσαι και αυτό που εκπροσωπείς, θα βρει τον τρόπο να σου κάνει κακό.

Το πρόβλημα με τέτοιου είδους επιθέσεις είναι ότι δεν μπορείς να προφυλαχθείς, όσα μέτρα ασφαλείας κι αν πάρεις. Γιατί απλούστατα δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει.

Και μπορεί η πρωθυπουργός Μέι να δηλώνει (γιατί έτσι πρέπει να κάνει) ότι αυτές οι επιθέσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, όμως η ωμή αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που αθώες ανθρώπινες ζωές χάνονται, η πίστη μας στους τωρινούς θεσμούς κλυδωνίζεται. Γιατί, μια επίθεση όπως η χθεσινή τραυματίζει, διχάζει, δηλητηριάζει.

Το πιο πρόσφατο βιβλίο του Γ. Κασιμέρη «Ακραία Φαινόμενα Διαρκείας: Βία και Τρομοκρατία στη Μεταπολίτευση», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Sponsored Post