ΤΟ BLOG
29/03/2017 09:57 EEST | Updated 30/03/2018 08:12 EEST

Τζάστιν Τρουντό: Ο πολιτισμός ενός πρωθυπουργού

Όταν ο Τζάστιν Τρουντό πήρε το λόγο δεν μίλησε με την έπαρση του πρωθυπουργού της χώρας, μα με την ταπεινότητα του βουλευτή που εκλέγεται στην περιοχή Papineau και η οποία μετράει ακόμη και σήμερα 7000 έλληνες ψηφοφόρους. Τόνισε ότι δέχθηκε να γίνει μέγας τελετάρχης της Εθνικής παρέλασης για να γιορτάσει με τους Έλληνες το γεγονός ότι τον εκλέγουν εδώ και μια δεκαετία ομοσπονδιακό βουλευτή στην περιοχή τους.

Ioustini Frangouli

Τα μαύρα αυτοκίνητα της αστυνομικής φρουράς κατέκλυσαν την οδό Saint Rock όπου βρίσκεται η εκκλησία του Ευαγγελισμού στην ελληνοκρατούμενη γειτονιά του Park Extension. Ηταν Κυριακή 26 Μαρτίου, ημέρα της παρέλασης στο Μοντρεάλ για την εθνική παλιγγενεσία.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό κατέβηκε από την πρωθυπουργική λιμουζίνα και ανέβηκε με την απλότητα ενός έφηβου τα σκαλοπάτια της εκκλησίας. Προχώρησε στον κόκκινο διάδρομο συνοδευόμενος από τον οικοδεσπότη των εορτασμών πρόεδρο της ΕΚΜΜ Νικόλα Παγώνη σε μια εκκλησία ασφυκτικά γεμάτη από Ελληνες που ήρθαν να συμμετάσχουν στη λειτουργία και την Δοξολογία υπέρ των πεσόντων ηρώων του '21.

Πήρε τη θέση του δίπλα στον υφ. Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ που επισκέφθηκε τις μεγάλες πόλεις -κέντρα του Ελληνισμού στον Καναδά (Οττάβα, Τορόντο, Βανκούβερ) για να καταλήξει στο Μοντρεάλ επί τη εθνική επετείω. Παραδίπλα ο πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά, Γεώργιος Μαρκαντωνάτος και ο πρόεδρος της ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ, Νικόλας Παγώνης. Στο τέλος της πρώτης σειράς ο βουλευτής της Εθνοσυνέλευσης του Κεμπέκ ,Τζέρρυ Σκλαβούνος και η αντιδήμαρχος του Μοντρεάλ, Μαίρη Ντέρος.

Ο Τζάστιν Τρουντό ήταν κρυωμένος, τον έβλεπα με μια απίστευτη διακριτικότητα να προσπαθεί να κρύψει το συνάχι του. Καθόμουν δίπλα του ή απέναντι για να έχω τις καλύτερες φωτογραφικές λήψεις. Η είσοδος στην εκκλησία για τα ξένα ενημέρωσης είχε απαγορευθεί για να μπορέσει ο πρωθυπουργός να απολαύσει τη θεία λειτουργία με την ηρεμία και την κατάνυξη του σεπτού περιβάλλοντος.

Η λειτουργία ήταν μαγική καθώς ο προεξάρχων Μητροπολίτης Καναδά κ. Σωτήριος με τη μειλίχια φωνή του συνοδευόμενος από τους αρχιμανδρίτες πατέρες Νεκτάριο και Δημήτριο έδωσαν την πλήρη υπερβατική διάσταση της Ορθοδοξίας. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου γιόρταζε την αναπαράσταση της θεϊκής εντολής στην Παναγία να δώσει σάρκα στον Θεό.

Και ύστερα ήρθε η ευλογημένη ώρας της Δοξολογίας. Τα ελληνόπουλα παρατάχθηκαν με τις σημαίες της Ελλάδας , του Κεμπέκ και του Καναδά μπροστά στο νάρθηκα, προκαλώντας ανατριχίλες στην παλιότερη γενιά που βλέπει να μεταλαμπαδεύεται η ελληνική φλόγα με απόλυτη πιστότητα και σεβασμό.

Ο Μητροπολίτης κ. Σωτήριος μίλησε ως εκκλησιαστικός ηγέτης της ελληνικής Ομογένειας του Καναδά εστιάζοντας στην ιδέα και την αξία της ανθρώπινης ελευθερίας και ανάγοντας τον ηρωισμό των Ελλήνων στο απώτατο όραμα για την απελευθέρωσή τους από τον Οθωμανικό ζυγό. Εκανε τον παραλληλισμό με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την απελευθέρωση του ανθρώπινου γένους από το προπατορικό αμάρτημα δια της Γεννήσεως του Θεανθρώπου.

Ο υφ. Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ αναφέρθηκε στη δύναμη του Ελληνισμού του Καναδά και στη συμβολή του για την εξέλιξη της μεγάλης χώρας από την εποχή του πρωτοαφιχθέντος Ελληνα θαλασσοπόρου Φωκά. Ταυτόχρονα επεσήμανε πως οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Καναδά βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους και ότι οι δύο χώρες έχουν ισχυρούς δεσμούς και κοινούς τόπους με αποκορύφωμα την αλληλεγγύη τους προς τους κατατρεγμένους του πολέμου πρόσφυγες.

Όταν ο Τζάστιν Τρουντό πήρε το λόγο δεν μίλησε με την έπαρση του πρωθυπουργού της χώρας, μα με την ταπεινότητα του βουλευτή που εκλέγεται στην περιοχή Papineau και η οποία μετράει ακόμη και σήμερα 7000 έλληνες ψηφοφόρους. Τόνισε ότι δέχθηκε να γίνει μέγας τελετάρχης της Εθνικής παρέλασης για να γιορτάσει με τους Έλληνες το γεγονός ότι τον εκλέγουν εδώ και μια δεκαετία ομοσπονδιακό βουλευτή στην περιοχή τους.

Εκείνο που με εντυπωσίασε στο λόγο του ήταν η αναφορά στη μακροχρόνια σχέση του πατέρα του, επίσης πρωθυπουργού Πιέρ Έλιοτ Τρουντό, με το Μητροπολίτη Καναδά Σωτήριο, με τον οποίον είχαν βαθιές αναλυτικές κουβέντες περί Θεού, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Οι λόγοι τελείωσαν, οι Έλληνες προσπαθούσαν να κλέψουν μια στιγμή φωτογράφισης με τον πρωθυπουργό τους, το δικό τους παιδί, όπως τον θεωρούν καθότι λάτρεψαν κάποτε στο παρελθόν τον πατέρα του.

Ακολούθησε εντός του ναού ένα σεπτό μεσημεριανό γεύμα το οποίο οργανώθηκε από τον πρόεδρο του Ευαγγελισμού Αγγελή Παπανικολάου και τη Φιλόπτωχο του ναού υπό τη Μαρία Αγραπίδη στα ενδότερα του ναού. Εκεί στην μυστική τράπεζα παρευρέθηκαν ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό, ο Μητροπολίτης κ. Σωτήριος, ο υφυπεξ Τέρενς Κουίκ, ο Ελληνας πρέσβης Γεώργιος Μαρκαντωνάτος και ο πρόεδρος της ΕΚΜΜ Νικόλας Παγώνης.

Πολλά και ευοίωνα για τις διμερείς σχέσεις Καναδά-Ελλάδας ειπώθηκαν στο μυστικό τραπέζι. Ύστερα ο Τζάστιν βγήκε στην παρέλαση φωνάζοντας «Ζήτω Η Ελλάδα». Ο κόσμος παραληρούσε από τον ενθουσιασμό. Τα υπόλοιπα τα συνέλαβαν οι κάμερες και οι φακοί των φωτογράφων!

*Φωτογραφίες: Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη