ΤΟ BLOG
12/04/2017 12:47 EEST | Updated 12/04/2017 12:47 EEST

«Υγρή Πόλη»: Κριτική του βιβλίου της Φωτεινής Ναούμ

Ο Λεωνίδας είναι ο κουρέας της πόλης, παντρεμένος με την Εριφύλη και με μια όμορφη κόρη, τη Γαρυφαλλιά. Όλοι τον σέβονται και τον υπολήπτονται και η καθημερινότητα του κυλάει ήρεμα και ευτυχισμένα. Ξαφνικά η άφιξη της ξαδέρφης του από το Παρίσι που ακούει στο όνομα Χλόη, θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της ζωής του και θα τον φέρει αντιμέτωπο με το παρελθόν που αιμορραγεί.

archive

Μες τα σοκάκια της Κομοτηνής περιπλανήθηκε η συγγραφέας Φωτεινή Ναούμ, αφέθηκε στις προσωπικές της αναμνήσεις και τις θύμησες των γηραιότερων, εμπνεύστηκε από τους ήχους και τα αρώματα του τόπου της, απελευθέρωσε τη γραφή της από κανόνες και στεγανά και δημιούργησε ένα ιδιότυπο, λυρικό, απρόβλεπτο ψυχογράφημα χαρακτήρων. Οι λέξεις της είναι ένας ανεξέλεγκτος χείμαρρος συναισθημάτων, αντιλήψεων και αξιών, που παρασύρει στο πέρασμά του ανθρώπινες ψυχές, παλεύει με τις κοινωνικές συμβάσεις και τις θρησκευτικές παραδόσεις και σκάει με δύναμη στα βράχια των καταπιεσμένων επιθυμιών και του πάθους. Ένα μυθιστόρημα που καταφέρνει να σε παγιδεύσει στην ατμόσφαιρα της υγρής πόλης και να αναμετρηθείς με τις σκληρές αλήθειες των ηρώων του.

Ο Λεωνίδας είναι ο κουρέας της πόλης, παντρεμένος με την Εριφύλη και με μια όμορφη κόρη, τη Γαρυφαλλιά. Όλοι τον σέβονται και τον υπολήπτονται και η καθημερινότητα του κυλάει ήρεμα και ευτυχισμένα. Ξαφνικά η άφιξη της ξαδέρφης του από το Παρίσι που ακούει στο όνομα Χλόη, θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της ζωής του και θα τον φέρει αντιμέτωπο με το παρελθόν που αιμορραγεί.

Ένα κράμα ανθρώπινων αναγκών, υποταγμένων πόθων και δυνατών χαρακτήρων που με κράτησε δέσμια μέχρι τη λύτρωση.

Η Λαμπρινή έχει μάθει να ζει με γνώμονα τις συμβουλές της μάνας της, να αντέχει τη δυστυχία με την προσευχή και να μάχεται στη ζωή της σύμφωνα με τις επιταγές της πίστης της. Η εμφάνιση του Ζαχαρία στο κατώφλι της ταβέρνας της θα ανατρέψει όλα τα δεδομένα. Θα τολμήσει να υπερβεί τις αντιλήψεις της εποχής, να διεκδικήσει με ένταση τις επιθυμίες της και να ακούσει την καρδιά της. Άραγε τι κοινό έχουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι μεταξύ τους; Θα κατορθώσουν να βρουν την ευτυχία ή θα πληγώσουν τους ανθρώπους που αγαπούν και θα σκοτώσουν ότι πιο όμορφο κρύβεται στα βάθη της ψυχής τους;

Η «Υγρή Πόλη» με αφόπλισε από τις πρώτες σελίδες. Η ποιητική χροιά της γραφής σε συνδυασμό με την εξάλειψη συγκεκριμένων χρονικών πλαισίων με ξάφνιασε ευχάριστα αλλά αναλογίστηκα πως το εγχείρημα ήταν εξαιρετικά ριψοκίνδυνο. Τα πρόσωπα άρχισαν να προβάλλουν στην αρχή δειλά και επιδεικνύοντας μια συναισθηματική εγκράτεια. Οι δεσμοί τους αδιόρατοι μα το μυστήριο που πλανιόταν πάνω από τη σκεπαστή αγορά κατέλυσε τις όποιες επιφυλάξεις μου και με προκάλεσε να περιπλανηθώ στα σκοτεινά μονοπάτια των κρυφών επιθυμιών τους. Ένας άλλος κόσμος εμφανίστηκε αναπάντεχα μπροστά στα μάτια μου, και οι εκπλήξεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Τα προσωπεία έπεφταν και οι ενδόμυχες σκέψεις γίνονταν πράξεις, με συνταρακτικές συνέπειες. Ένα κράμα ανθρώπινων αναγκών, υποταγμένων πόθων και δυνατών χαρακτήρων που με κράτησε δέσμια μέχρι τη λύτρωση.

Η «Υγρή Πόλη» δεν είναι ένας τόπος. Είναι οι άνθρωποι που στιγματίζουν τη ζωή μας για πάντα, είναι τα καταπιεσμένα «θέλω» που βροντοφωνάζουν και παλεύουν να απελευθερωθούν, είναι η δίψα για έρωτα και ατόφια αγάπη. Η πένα της συγγραφέως κατόρθωσε να αφουγκραστεί το βάθος των ηρώων της και δεν στάθηκε μπροστά τους αποφασισμένη να τους χειραγωγήσει. Τους επέτρεψε να χαράξουν οι ίδιοι το μονοπάτι τους στη ζωή και εκείνη απλά αποτύπωσε με λυρικότητα και καθαρότητα τις επιλογές τους, τις αντιφάσεις των αποφάσεών τους, τις αντιδράσεις τους. Πλανεύτηκε και η ίδια από τη μαγεία της πόλης της και υπέκυψε στην αύρα της σκεπαστής αγοράς.

Η «Υγρή Πόλη» είναι ένα αλλιώτικο ταξίδι στην άβυσσο των συναισθημάτων μας.

Δείτε περισσότερα στο blog Λογοτεχνικά Σοκάκια