ΤΟ BLOG
23/05/2017 16:50 EEST | Updated 23/05/2017 16:50 EEST

Τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS: Μεθοδολογία και σκοπιμότητα

Πριν μερικές μέρες το ISIS δημοσίευσε νέο 45λεπτο βίντεο με τίτλο "We Will Surely Guide Them To Our Ways", στο οποίο περιγράφεται η ικανότητα της οργάνωσης να αναπτύξει όπλα και στρατιωτική τεχνολογία. Στο βίντεο χρησιμοποιούνται μη Άραβες μαχητές οι οποίοι μιλούν αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά. Ωστόσο, το εντυπωσιακό σε αυτό το βίντεο είναι ο επίλογος, ένα μήνυμα για όποιον θέλει να οργανώσει τρομοκρατική ενέργεια στη Γαλλία, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνει, τι μέσα να χρησιμοποιήσει και πώς να επιλέξει τους στόχους του στους οποίους υποδεικνύονται εκκλησίες και συνωστισμένα μέρη.

OLI SCARFF via Getty Images

Το φάντασμα του φόβου των τρομοκρατικών επιθέσεων κυριάρχησε εδώ και καιρό στην ατμόσφαιρα της Ευρώπης στο σύνολό της. Η ατμόσφαιρα έχει ενταθεί ακόμα περισσότερο κατά τα δύο τελευταία χρόνια μετά την εμφάνιση της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS και την πραγματοποίηση σειράς τρομοκρατικών ενεργειών σε δυτικές χώρες. Οι επιθέσεις αυτές επέδρασαν στις δυτικές κοινωνίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως ανοικτές σε όλες τις θρησκείες και τις πεποιθήσεις, ώστε να γίνουν πιο συντηρητικές και λιγότερο ανεκτικές. Επηρεάστηκαν, επίσης, οι πολιτικές επιλογές τους, όπως φάνηκε από την άνοδο της άκρας δεξιάς στις εκλογές αρκετών δυτικών χωρών. Οι γαλλικές εκλογές ήταν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν κατάφερε να φτάσει στον δεύτερο γύρο και έχασε μόνο όταν όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι υποψήφιοι στήριξαν τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Πριν μερικές μέρες το ISIS δημοσίευσε νέο 45λεπτο βίντεο με τίτλο "We Will Surely Guide Them To Our Ways", στο οποίο περιγράφεται η ικανότητα της οργάνωσης να αναπτύξει όπλα και στρατιωτική τεχνολογία. Στο βίντεο χρησιμοποιούνται μη Άραβες μαχητές οι οποίοι μιλούν αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά. Ωστόσο, το εντυπωσιακό σε αυτό το βίντεο είναι ο επίλογος, ένα μήνυμα για όποιον θέλει να οργανώσει τρομοκρατική ενέργεια στη Γαλλία, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνει, τι μέσα να χρησιμοποιήσει και πώς να επιλέξει τους στόχους του στους οποίους υποδεικνύονται εκκλησίες και συνωστισμένα μέρη. Αυτό επιβεβαιώνει ότι το ISIS πάσχει από έλλειψη ανθρώπων για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών στη Δύση. Εδώ θα προσπαθήσω να εξηγήσω τους τύπους των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από το ISIS.

1) Ενέργειες απευθείας ρυθμιζόμενες από την οργάνωση

Τέτοια παραδείγματα είναι η επίθεση στο Bataclan και στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Και οι δύο επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση αυτόματων όπλων και προπαρασκευασμένων εκρηκτικών. Οι δράστες είναι εξοικειωμένοι με στρατιωτικούς στόχους και έχουν εμπειρία στη χρήση όπλων. Αυτό το είδος των επιθέσεων βασίζεται στην αποστολή εκπαιδευμένων στοιχείων από τη Συρία και το Ιράκ προς την Ευρώπη, με γνώση των όπλων και της κατασκευής εκρηκτικών. Η επιλογή γίνεται ανάμεσα σε πολίτες της Δύσης, έτσι ώστε να διευκολύνεται η μετακίνησή τους. Ωστόσο, αυτό το είδος των επιχειρήσεων έχει δυσκολέψει εξαιτίας του γεγονότος ότι τα σύνορα του Ιράκ και της Συρίας ελέγχονται αυστηρά. Οι αντικατασκοπείες των δυτικών χωρών έχουν θέσει σε παρακολούθηση όλους όσους εντάχθηκαν σε τρομοκρατικές ομάδες, γεγονός που καθιστά τις κινήσεις τους πολύ δύσκολες. Γι' αυτό τον λόγο αυτές οι επιχειρήσεις έχουν σταματήσει εδώ και πολύ καιρό, αφού είναι εύκολο να προληφθούν.

2) Ενέργειες συντονισμένες από την οργάνωση

Τέτοια είναι η πρόσφατη επίθεση στο Παρίσι, όπου ο δράστης χρησιμοποίησε πολυβόλο στοχεύοντας ένα περιπολικό της αστυνομίας στην περιοχή των Ηλυσίων Πεδίων. Αυτό το είδος των επιθέσεων βασίζεται στην επαφή που διατηρεί η οργάνωση με τους υποστηρικτές της στην Ευρώπη μέσω των δικτύων κοινωνικής επικοινωνίας, τους δίνει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο απόκτησης όπλων, το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης και τον τόπο. Πίσω από αυτό το είδος των επιθέσεων είναι πολύ πιθανό να κρύβονται μυστικές υπηρεσίες, λόγω της δυσκολίας παροχής όπλων, της επιλογής της θέσης και του χρόνου, που στην περίπτωση του Παρισιού στόχευε να ευνοήσει έναν υποψήφιο. Η αντιμετώπιση αυτού του τύπου ενεργειών γίνεται μέσω της αύξησης της ηλεκτρονικής επιτήρησης των ατόμων που είχαν στο παρελθόν επαφές με τρομοκρατικές οργανώσεις.

3) Τυχαίες επιθέσεις

Τέτοια παραδείγματα είναι οι πρόσφατες επιθέσεις στη Νίκαια και το Βερολίνο. Αυτό το είδος των επιθέσεων πραγματοποιείται από άτομα που δεν έχουν επικοινωνήσει ποτέ με το ISIS. Είναι απλές και ως όπλο χρησιμοποιείται ένα φορτηγό για να βλάψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πληθυσμό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιθέσεις αυτές υιοθετούνται από το ISIS αφού έχουν συμβεί, γιατί στην πραγματικότητα δεν έχει εκ των προτέρων ανάμειξη και συνεργασία, οπότε περιμένει τις πληροφορίες που θα δοθούν από τα ΜΜΕ για διεκδικήσει την πατρότητα. Αυτό γίνεται γιατί υπάρχει ανάγκη να διατηρηθεί το κύρος της οργάνωσης και να φανεί ότι εξακολουθεί να διαθέτει την ισχύ να επιτίθεται στη Δύση. Η διαδικασία πρόληψης αυτού του είδους των επιθέσεων είναι πολύ περίπλοκη, γιατί οι επιτιθέμενοι δεν είναι συνδεδεμένοι με οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση κατά το παρελθόν και δεν έχουν ιστορικό εγκληματικών ή τρομοκρατικών ενεργειών, στοιχείο που δυσχεραίνει την αντιμετώπισή τους.

Το πρόσφατο βίντεο της οργάνωσης αποτελεί σημαντική πληροφορία για τις διεθνείς μυστικές υπηρεσίες, καταδεικνύοντας την ανάγκη να αυξηθεί η κατάσταση συναγερμού ειδικά σε εορταστικές περιόδους, ή κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων. Τις προσεχείς ημέρες, μπορεί να δούμε και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση, με την Γαλλία να είναι στην κορυφή της λίστας.