Αφιέρωμα στην Κέρκυρα: Το κτήμα Θεοτόκη, έκτασης 1200 στρεμμάτων

Το Κτήμα Θεοτόκη είναι επισκέψιμο κάθε πρωί μέχρι το μεσημέρι και κατόπιν συνεννοήσεως προγραμματίζονται και γευσιγνωσίες, υπάρχει δε και κελάρι που φιλοξενεί τα παλιά βαρέλια και τις μπουκάλες. Κι αν έχει κανείς την τύχη να συναντήσει τον κύριο Γεώργιο Θεοτόκη, που παρ' όλη την ηλικία του επισκέπτεται καθημερινά το κτήμα, θα τον ακούσει να μιλά με το ίδιο καμάρι για το κτήμα του, όσο και για την ιστορική βιβλιοθήκη του - στεγάζεται στο οινοποιείο του - που τα βιβλία της ξεπερνούν τον αριθμό των φιαλών του κτήματος!
giorgos pittas

Το Κτήμα Θεοτόκη, εκτάσεως 1200 στρεμμάτων, βρίσκεται στην πανέμορφη τοποθεσία Λιβάδι του Ρόπα στην Κέρκυρα και ο αμπελώνας του είναι περιτριγυρισμένος από δάση με πεύκα και αρχαίους ελαιώνες.

Η οικογένεια Θεοτόκη είναι μία από τις πιο παλιές οικογένειες στην Ελλάδα και το κτήμα Θεοτόκη ανήκει στην οικογένεια για πολλές γενιές. Ο Ιωάννης Θεοτόκης, πατέρας του τωρινού ιδιοκτήτη Γεωργίου Θεοτόκη, σπούδασε στο γνωστό Universität für Bodenkultur (πανεπιστήμιο για αγροτική) στη Βιέννη και είχε δεθεί πάρα πολύ με τη γη και τις καλλιέργειες. Μετά τον θάνατο του αδελφού του, ο Ιωάννης αφιέρωσε τη ζωή του στην πολιτική, εκλέχθηκε και διετέλεσε τρεις φορές υπουργός γεωργίας και το 1950 έγινε Πρωθυπουργός της Ελλάδος.

Ο γιος του, ο Γεώργιος Θεοτόκης, έχοντας περάσει πολλά χρόνια της παιδικής του ηλικίας με τον πατέρα του στο κτήμα, ανέλαβε τη διαχείριση το 1960. Η ανάπτυξη και η βελτίωση των προϊόντων του κτήματος Θεοτόκη ήταν το πάθος του Γεωργίου και της Ιταλίδας συζύγου του Claudia, με αποτέλεσμα τα κρασιά που παρήγαν να γίνουν από τα καλύτερα σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, την εποχή εκείνη το κρασί Θεοτόκης ήταν το κρασί των ανακτόρων και της καλής κοινωνίας. Το 1990 το κελάρι ανακαινίστηκε και η οινοποίηση εκσυγχρονίστηκε με τις νέες τεχνολογίες. Παρ'όλα αυτά, η παραγωγή παραμένει στις 30.000 φιάλες, όσες άλλωστε μπορούν να παραχθούν από τα σταφύλια του κτήματος. Το λευκό κρασί Θεοτόκη φτιάχνεται από τις ποικιλίες κακοτρύγης 10% και ρομπόλα 90% και το κόκκινο από σταφύλια Syrah και Cabernet Sauvignon. Το Κτήμα Θεοτόκη, εκτός του κρασιού, διαθέτει και παρθένα και έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, παραγόμενα με παραδοσιακές τεχνικές από την αρχή μέχρι το τέλος στο κτήμα, που διαθέτει πάνω από τέσσερις χιλιάδες ελαιόδεντρα, τα οποία δεν έχουν ίχνος φαρμάκων και άλλων χημικών ουσιών.

Το Κτήμα Θεοτόκη είναι επισκέψιμο κάθε πρωί μέχρι το μεσημέρι και κατόπιν συνεννοήσεως προγραμματίζονται και γευσιγνωσίες, υπάρχει δε και κελάρι που φιλοξενεί τα παλιά βαρέλια και τις μπουκάλες. Κι αν έχει κανείς την τύχη να συναντήσει τον κύριο Γεώργιο Θεοτόκη, που παρ' όλη την ηλικία του επισκέπτεται καθημερινά το κτήμα, θα τον ακούσει να μιλά με το ίδιο καμάρι για το κτήμα του, όσο και για την ιστορική βιβλιοθήκη του - στεγάζεται στο οινοποιείο του - που τα βιβλία της ξεπερνούν τον αριθμό των φιαλών του κτήματος!

Διαβάστε περισσότερα στο greekgastronomyguide.gr